Beste elektrische plooifiets

Op zoek gaand naar de beste elektrische vouwfiets of plooifiets in de Vlaamse mond kwamen we verschillende modellen tegen. Sommige leggen meer belang bij het vouwen, compact en licht zijn. Anderen gaan voor een langere batterij autonomie of een sterkere en vertrouwbare motor. De beste elektrische vouwfiets is voor iedereen anders, en daarom is er nood aan een goed overzicht om te kunnen vergelijken. Een vouwfiets kan ook meegenomen worden in vervoermiddelen als auto, bus, trein, tram, metro of het bagageruim van het vliegtuig. In Nederland en België moet men betalen om een gewone fiets mee te nemen in de trein en bovendien kan dat in Nederland niet tijdens de spitsuren, maar een compact opgevouwen vouwfiets, mits deze in de ogen van de conducteur geen hinder veroorzaakt, mag gratis mee.

Onze top 5
Beste elektrische plooifietsen 2021

De nieuwste TERN – GSD S00 is voor ons de beste elektrische plooifiets van het moment. Dit wordt ergens ook bevestigd door de prijs die je ervoor betaald. Alles zit goed met dit model; trapondersteuning tot 25km/u, een sterke batterij en motor, 20-inch wielen, een voorvork voorzien van vering en V-brake remmen. Daarbij heeft de GSD S00 een zeer groot bagagerek, groot genoeg voor twee extra kinderzitjes. Dit allemaal terwijl de fiets zeer compact opvouwt en slechts 27kg weegt. Niet de lichtste, maar met al deze componenten een goed gewicht.

“Beste elektrische vouwfiets 2021”

Hoge snelheden gaan hand in hand met gewicht en ongelooflijk sterke remmen. De Tinker Touring weegt een kleine 24 kg (met batterij) en is volledig opvouwbaar, een zeer compact model. Kwaliteit is overal aanwezig – Shimano versnelling en remmen, Bosch motor en batterij. Een versterkt aluminium kader, de enige vouwfiets dat 45 km/u snelheden makkelijk aankan. Let op, weinig vouwmogelijkheden!

“Snelste elektrische plooifiets 2021”

Ontworpen en gemaakt in Nederland is de Clike eindelijk een realiteit. Na enkele jaren van ontwikkeling is de Clike gelanceerd. Deze elektrische vouwfiets is uniek door de tripple-sensor en zijn speciale ontwerp. Een trapkracht-, snelheids- en rotatiesensor. Deze drie-in-één formule zorgt ervoor dat de fiets perfect weet wanneer jij hulp nodig hebt. Daarnaast is het ontwerp zeer mooi met intelligente opbergmogelijkheden.

“Zeer compacte E-bike”

Deze elektrische fiets, van Belgische makelij,  is nieuw en revolutionair. Enerzijds zorgt het intelligente ontwerp ervoor dat het gewicht zeer laag blijft. Anderzijds wordt de batterij in het zadel verwerkt, waardoor je die makkelijk kan meenemen en opladen. Omdat zadels één van de eerste dingen dat gestolen wordt zien wij dit toch als een mooie extra. Deze vouwfiets weegt slechts 13,6 kg – momenteel de laagste op de markt.

“Lichtste elektrische vouwfiets “

Een elektrische fiets moet niet altijd duur zijn. Net zoals de oude Volkswagen kan kwaliteit bereikt worden met een goede en slimme massa productie. De B’twin, een Frans fietsmerk, zorgt voor een goede generieke elektrische vouwfiets. Kwaliteit niet perfect maar in orde, overal een sterke basis en vooral een gedrukte prijs.

“Goedkope vouwbare elektrische fiets”

Meer over onze keuzes

Beste elektrische vouwfiets 2021

TERN – GSD S00

De TERN GSD S00 is voor ons de beste elektrische plooifiets van het moment. Alles zit goed met dit model; trapondersteuning tot 25km/u, een sterke batterij en motor (723 Wattuur), 20-inch wielen, een voorvork voorzien van vering en V-brake remmen. Dit allemaal terwijl de fiets zeer compact opvouwt en slechts 27kg weegt. Daarnaast is er een zeer groot bagagerek dat groot genoeg is voor een kinderzitje of twee. De bijkomende zakken zorgen ervoor dat je met deze elektrische vouwfiets alles kan meenemen.

De batterij zit mooi opgeborgen achter het zadel, op deze manier blijft het bagage rek beschikbaar. En de motor in het midden kort bij de pedalen voor zo weinig mogelijk verlies van kracht. De Flyer Pluto vouwfiets maakt gebruik van een Bosch Performance Line CX middenmotor. Dit is redelijk krachtig, maar toch wordt de fiets beperkt tot 25 km/u.

De batterij heeft een accu van 500/1000 Wh. Hiermee heb je een bereik van tot wel 80 km, fiets je altijd mee dan kan dit oplopen tot wel 200 km per batterij, een ongelooflijk hoog bereik! De hoogste op de lijst van beste elektrische plooifietsen.

Snelste E-vouwfiets – 45 km/u

Riese Muller – Tinker Touring HS

Elektrische vouwfietsen zijn meestal beperkt tot 25 km/u voor veiligheidsredenen. Het kader moet sterk genoeg zijn om deze snelheid aan te kunnen, en door de plooi mogelijkheden is dit soms een probleem. Een kader wordt zwakker door het ontwerp, hoe meer plooien hoe meer zwaktepunten. Maar dit is geen probleem voor de sterke Tinker Touring van Riese Muller.

Hoge snelheden gaan hand in hand met gewicht en ongelooflijk sterke remmen. De Tinker Touring weegt een kleine 24 kg (met batterij) en is volledig opvouwbaar, een zeer compact model. Kwaliteit is overal aanwezig, we maken een klein overzicht.

  • Kettingversnelling van Shimano – deze 10-speed kettingversnelling is gemaakt voor lange afstanden en voor de bestuurder van een zeer vlotte rijervaring te voorzien. De perfecte mix tussen lange- en korte afstanden.
  • Bosch Performance Speed motor – Bosch staat bekend voor innovatie en kwaliteit op de elektrische markt. Als uitvinder van verschillende elektrische motoren heb je ook een garantie op kwaliteit.
  • Bosch Powerpack batterij 500 Wh – Eén van de sterkste batterijen, als niet de sterkste, op de markt van elektrische vouwfietsen. De autonomie hangt af van je snelheid en hoeveel je effectief fietst.
  • Shimano hydraulische schijfremmen – omdat deze elektrische plooifiets zo snel gaat is het ook cruciaal om goede remmen te hebben. De Deore 10v schijfremmen van Shimano zorgen voor een makkelijke en beheerste vertraging.
  • Intuvia Display – geeft de snelheid en de batterij weer maar ook intelligent schakeladvies. Een goede lichtverhouding zorgt ervoor dat je de display ook in felle zon kan lezen, zo blijven je handen veilig op het stuur.
  • Ingebouwd voor- en achterlicht van Busch & Muller, alsook een slot van Abus

Dit model – de Tinker Touring – is nieuw sinds 2019 en werd ook meteen aangeschreven als beste en snelste elektrische plooifiets van 2019.

Lichtste elektrische vouwfiets

Venilu Bike – Ebike

Deze elektrische fiets, van Belgische makelij,  is nieuw en revolutionair. Enerzijds zorgt het intelligente ontwerp ervoor dat het gewicht zeer laag blijft. Anderzijds wordt de batterij in het zadel verwerkt, waardoor je die makkelijk kan meenemen en opladen. Omdat zadels één van de eerste dingen dat gestolen wordt zien wij dit toch als een mooie extra.

De Venuli krijgt de titel van ‘Lichtste elektrische vouwfiets’ doordat die slechts 13,6kg weegt. Het kleine ontwerp en gebruik van lichte materialen zorgt ervoor dat je de fiets makkelijk kan transporteren. Met een autonomie van wel 40km moet die ook niet echt onderdoen aan andere elektrische plooifietsen.

De batterij wordt als revolutionair beschreven. Zadels worden relatief vaak gestolen, omdat ze zo makkelijk lost te koppelen zijn. Venilu gebruikt dit feit en verplicht je bijna om je zadel telkens mee te nemen. Omdat de batterij in de staaf van het zadel zit heb je een reden om die eruit te halen, zodat je hem kan opladen.

De iets kleinere dikkere banden en het grote tandwiel zorgen voor een goed evenwicht op een redelijk kleine fiets. Om extra veiligheid te voorzien wordt de Venuli Urbana voorzien van Shimano schijfremmen en een MXUS motor – 250 Wh.

Nog een voordeel aan deze innovatieve elektrische fiets is dat je de kleur zelf kan kiezen. Via de website is die beschikbaar in 8 verschillende kleuren.

Compacte luxe plooifiets

Clike – Ebike

Ontworpen en gemaakt in Nederland is de Clike eindelijk een realiteit. Na enkele jaren van ontwikkeling is de Clike gelanceerd. Deze elektrische vouwfiets is uniek door de tripple-sensor en zijn speciale ontwerp.

Een trapkracht-, snelheids- en rotatiesensor. Deze drie-in-één formule zorgt ervoor dat de fiets perfect weet wanneer jij hulp nodig hebt. Op deze manier wordt er zeer efficiënt met energie omgegaan en wordt het bereik van de batterij zo goed mogelijk benut. Ook de motor heeft twee standen. De MPF mid Drive motor heeft 250 W vermogen, maar dit kan opgedreven worden tot 500 W piekvermogen. Doordat de motor in het midden van de fiets zit wordt het gewicht ook goed verdeelt.

De batterij is volledig opgeborgen in het kader. De schijfremmen zijn van hoge kwaliteit en het gebruikte aluminium geraamte is zeer stevig. Ook het ontwerp van de Clike is zeer mooi en ergonomisch. De langere spatborden, ingebouwde lichten en rode bagagerek zorgen voor een mooi design. De grote banden, schijfremmen, vork vering en gebruikte materialen zorgen voor een uitstekende kwaliteit en een goede rijervaring.

Het enige nadeel aan de Clike is het plooien en opbergen. Dit kan enkel in hoogte, het stuur en het zadel kunnen naar beneden plooien, maar toch kan men de fiets niet in twee plooien.

Ook speciaal aan de Clike is de zadelpenvering. Dit innovatieve ontwerp zorgt voor een uitstekende rijervaring. Kwa vering is dit misschien wel de beste elektrische vouwfiets op de markt. Zowel vooraan als achteraan wordt er aan het rijcomfort gedacht.

Daarnaast heeft Clike een gepatenteerd accessoire systeem – de Koala Clicker. Met een kleine aanhechting op het speciaal ontworpen model kan je zeer makkelijk lichten, action camera’s en andere accessoires monteren.

Goede prijs / kwaliteit vouwfiets

Xiaomi – Qicycle

Een elektrische vouwfiets kan zeer duur uitvallen, en dit past niet altijd bij uw budget. Er zijn natuurlijk ook goedkopere modellen op de markt, maar dan is het zeer belangrijk goed op te letten op wat u koopt. De Xiaomi Qicycle is zo één van die goedkopere modellen die nog steeds goede kwaliteit garandeert. Een beetje de Volkswagen van elektrische plooifietsen.

Het een sterk maar licht aluminium kader en een centraal ingebouwde batterij (kan uitgehaald worden) heb je genoeg stabiliteit en evenwicht. Ook de relatief kleine 16 inch banden helpen hiermee. De achterwielmotor zorgt voor een goede aandrijving, deze werkt met een 3-versnelling of 6-versnelling (de keuze is aan de koper) om je van een vlotte rit te voorzien.

Een lagere prijs wil ook zeggen dat er ergens verlies moet zijn. De remmen zijn daarom geen Shimano schrijfremmen, maar eerder de standaard V-brake remmen dat we kennen op de normale fietsen. Ook de batterij heeft een lager bereik / autonomie dan de meer premium vouwfietsen.

Goedkope vouwfiets

B’Twin – Tilt

Een elektrische vouwfiets moet niet altijd duur zijn. Er bestaan ook goedkope modellen die het even goed doen als de duurdere varianten. Mogelijk moet je deze dan iets sneller vervangen, maar met de levenslange garantie van B’twin zit dit ook bij deze fiets goed. De B’twin Tilt is goedkoop omdat het geen gebruik maakt van extreem dure onderdelen en omdat de fiets in massaproductie is gebracht.

Het aluminimum kader is licht en robuust, net zoals die van vele andere elektrische fietsen. De vouwpunten zijn goed ontworpen en passen steeds mooi in elkaar. Hierdoor berg je de fiets ook zeer makkelijk op, ook ideaal voor transport. De voorvork is gemaakt uit Hi-Ten staal voor extra stabiliteit en stevigheid. Met de V-brake remmen heb je de basis standaard remmen. Niet perfect maar ook niet slecht, gewoon tijdig de remblokjes vervangen en je snelheid slim beheren.

Met 7 versnellingen van Shimano ben je ook zeker dat de belangrijkste onderdelen van kwaliteit zijn. Schakelen doe je met de Revo shift-schakelhendel. Deze fiets maakt gebruik van een metalen ketting.

Het vouwsysteem van de B’twin Tilt is over nagedacht. Elk onderdeel heeft een magnetische functie om alles makkelijk samen te houden eens opgevouwen. Ook fijn is dat zelfs de pedalen naar binnen vouwen om de fiets zo compact mogelijk te maken voor de opberging.

Zonder batterij weegt de fiets maar 12,9 kg, één van de lichtste op de markt! De snelheid ondersteuning wordt beperkt tot 25 km/u. Ga je sneller dan is dit enkel omdat je bergaf gaat of zelf aan het trappen bent.

Het onderzoek

Voordelen van een vouwfiets

Een vouwfiets is in de eerste plaats voor de pendelaars onder ons. Of je nu de trein, tram of bus neemt soms moet je nog een paar kilometer van de halte naar je werk of huis afleggen. Vaak neemt het teveel tijd in beslag om voor die laatste kilometers nog een bus te nemen of om het te voet af te leggen.

Een plooifiets kan dus handig zijn om die laatste kilometers af te leggen. Het grote voordeel van een vouwfiets is dat je deze kunt opvouwen waardoor je deze op de trein, tram of bus kunt meepakken zonder bijkomende kost. De NMBS rekent bijvoorbeeld wel een bijkomende kost aan om een volwaardige fiets mee te nemen. Bijkomend voordeel is dat je gedurende de werkdag je plooifiets niet moeten laten staan op straat maar mee naar binnen kunt nemen.

Maar vouwfietsen zijn niet enkel voor pendelaars. Mensen die in een stad wonen en een klein appartement hebben kunnen voordeel halen uit een vouwfiets. Een volwaardige fiets neemt vaak teveel ruimte in om in de gang van je appartement te laten staan. Een vouwfiets kun je gemakkelijk mee naar boven nemen en in je appartement wegzetten. Bijkomend voordeel is dat je een vouwfiets ook gemakkelijk in de koffer van je wagen kunt meepakken. Zo kun je een uitstap doen met de fiets zonder dat je een bagagedrager op je wagen moet installeren.

Nadelen vouwfiets

We hebben hierboven alle voordelen bekeken van een vouwfiets. Maar er zijn natuurlijk ook nadelen aan het kopen van een vouwfiets. Een vouwfiets fietst namelijk nooit zo comfortabel in vergelijking met een volwaardige fiets.

Ook niet iedereen kan een plooifiets gebruiken omdat het maar in beperkte mate kan versteld worden. Mensen groter dan 2 meter kunnen meestal geen plooifiets gebruiken omdat ze te klein zijn. Maar soms is niet enkel de lengte belangrijk maar ook het gewicht. Mensen die meer dan 100 kg wegen kunnen best geen plooifiets gebruiken. Dat gezegd zijnde hangt de maximale lengte en gewicht sterk af van welke plooifiets je koopt.

Elektrische vouwfiets/plooifiets kopen

Batterij

De batterij van een elektrische fiets is ingebouwd of afneembaar. Is deze ingebouwd dan is het belangrijk dat het buiten het zicht en moeilijk te stelen is. De meeste producenten verstoppen de batterij in het kader of in het zadel. Als de batterij afneembaar is komt die meestal achter het zadel te staan.

De autonomie van de batterij zal afhangen van het wattage en de kracht dat deze aan kan. De betere batterijen gaan al tot 500W en gaan zeer lang mee. Dit wil ook zeggen dat het laden wat langer zal duren. Voor een goede batterij is het waard om wat meer uit te geven. Dit is één van de belangrijkste functies van je elektrische vouwfiets, anders koop je best geen elektrische.

Vouwen / plooien

Hoe klein en compact moet de fiets zijn? Dit is de eerste vraag dat je jezelf moet stellen. Volledig opgevouwen of gewoon het stuur en zadel opvouwen. Er zijn verschillende opties mogelijk en dus moet jij weten wat je nodig hebt, of wat voor jou het makkelijkste zal zijn.

Gewicht

Het gewicht van de elektrische plooifiets is enkel belangrijk als je deze moet dragen. Vaak zijn er ingebouwde wieltjes dat je kan gebruiken om je fiets makkelijk verder te rollen eens opgevouwen. Toch bestaan er nog zo’n dingen zoals trappen en verhoogjes, dus gewicht blijft altijd wel redelijk relevant. Het gewicht hangt voornamelijk af van het gebruikte materiaal voor het kader van de fiets en de grootte van de batterij.

Motor / snelheid

Daar waar elektrische fietsen vaak tot 45 km/u gaan en gebruik maken van een grote motor is dit bij elektrische vouwfietsen niet altijd het geval. Onze beste elektrische step heeft een motor van 50W en kan een hoge snelheid aan door het sterke kader en kwalitatieve materialen.

Andere elektrische vouwfietsen zijn iets lichter, en maken gebruik van een minder krachtige motor. Dit zorgt ervoor dat (ook voor veiligheidsredenen) de snelheid beperkt is tot 25 km/u. Meer is ook niet echt nodig als het de bedoeling is om enkel in de stad te rijden.

Denk daarom steeds na, wat voor elektrische plooifiets heb ik nodig, waarvoor zal ik hem gebruiken. Enkel op deze manier kan je weten wat de beste elektrische vouwfiets is voor u.

Wielen

De wielen zorgen voor evenwicht. Kleinere wielen is minder evenwicht, en minder momentum tijdens het rijden. Hoe groter de wielen hoe meer autonomie je zal hebben op de batterij, als we alle andere componenten gelijktrekken.

Geraamte / materialen

Het kader of geraamte van de fiets is het grootste onderdeel van een plooifiets. Enerzijds moet het zeer sterk zijn en mag het niet buigen. Alle plooi en vouw onderdelen moeten perfect in orde zijn en mogen niet bewegen. Eens bewogen of verwrongen kan het zijn dat de fiets niet meer recht rijdt, of erger, niet meer toe kan vouwen.

Het nut van een plooifiets is net dat je hem goed kan opbergen en samen stellen. Het blijft dus één van de belangrijkste functies.

Remmen

Net zoals op een normale fiets zijn er verschillende soorten remmen. Schijfremmen, V-remmen of trommelremmen. Elk type rem heeft zijn voor- en nadelen. Remmen moeten vervangen worden, let er dus op dat dit makkelijk te vinden is en niet te duur is in aankoop.

Comments (1)

[…] vervoer? Lees dan ook de volgende artikels: – Beste elektrische monowheel / éénwielers – Beste elektrische vouwfiets – Beste elektrische […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.