Scroll Top
Het energieverbruik van een droogkast

Het verbruikt van je droogkast

Hoeveel energie verbruikt een droogkast per cyclus of per uur

Het kiezen van een droogkast is niet langer alleen een kwestie van grootte of merk. In een wereld waar duurzaamheid centraal staat, is het energieverbruik van droogkasten een belangrijk aandachtspunt geworden. In dit artikel kijken we naar het energieverbruik van droogkasten, en wat uitleg over de energielabels.

Waarom twee energielabels op droogkasten?

We zitten (al iets te lang) in een overgangsfase. Voorlopig zie je de oude en nieuwe energielabels op droogkasten staan. Online spreken de meeste websites enkel nog over de oude A+++ tot D, ook dit moet veranderen. De nieuwe schaal gaat van A tot G.

Deze verandering was nodig omdat bijna alle droogkasten een A+++ label hadden, wat het voor consumenten moeilijk maakte om de meest en minst efficiënte modellen te onderscheiden. Voorlopig hebben de meest energiezuinige droogkasten een C label. Het is wachten op de beste droogkast merken om nieuwe technologieën te bedenken om het verbruik nog verder te doen dalen.

Waarom twee energielabels op droogkasten

Energielabels interpreteren

Het nieuwe label is niet alleen een letter. Het geeft informatie over:

 • Het energieverbruik van de droogkast per jaar in kWh.
 • De duur van het standaard katoenprogramma.
 • De capaciteit van de droogkast voor katoen.
 • Geluidsproductie in decibellen.

Een A-label droogkast is het meest energiezuinig, terwijl een G-label het minst efficiënt is. Een A-label droogkast verbruikt gemiddeld 176 kWh per jaar, terwijl een G-label droogkast gemiddeld 504 kWh per jaar verbruikt. In euro’s is dit een vergelijking van € 70 tot € 220. Trek dit ook even na, het kan snel wijzigen tegenwoordig met de energieprijzen.

Weet ook dat een label het gemiddelde verbruik weergeeft. Speciale programma’s of een lange droogcyclus kan een hoger verbruik hebben. Het is ook belangrijk om je droogkast goed te onderhouden en juist te gebruiken. Af en toe de filter van je wasdroger uitkuisen helpt om het toestel efficiënter te doen draaien.

Droogkast verbruik per uur of cyclus

De nieuwe energielabels variëren van A tot G. Online vinden we vooral bronnen met verbruik voor de oude energielabels. We moeten echt vooruit, daarom hebben we deze omgezet. We bekijken dit per kWh, hou er dus ook rekening mee dat er verschillende soorten droogkasten zijn (warmtepomp of condens) en dat dit invloed zal hebben op je verbruik.

Energielabels interpreteren

Energiekosten van een droogkast per gebruik voor elk label:

 • Label A: €0,28 per cyclus
 • Label B: €0,42 per cyclus
 • Label C: €0,56 per cyclus
 • Label D: €0,70 per cyclus
 • Label E: €0,84 per cyclus
 • Label F: €0,98 per cyclus
 • Label G: €1,12 per cyclus

Kostprijs verbruik per uur

Als we dit omrekenen naar een gemiddelde kostprijs van een droogkast per uur, gebaseerd op een gemiddelde droogtijd van 2 uur, krijgen we:

 • Label A: €0,14/uur
 • Label B: €0,21/uur
 • Label C: €0,28/uur
 • Label D: €0,35/uur
 • Label E: €0,42/uur
 • Label F: €0,49/uur
 • Label G: €0,56/uur

Het is belangrijk op te merken dat dit gemiddelden zijn. De werkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte van de lading, de instellingen van de droogkast en de specifieke energieprijzen in uw regio. Ook de energieprijzen spelen een rol. Voorlopig is de energiekost duurder dan het gemiddelde gebruikt in onze berekening.

Droogkast verbruik per uur of cyclus

Droogkast verbruik zelf berekenen

Op het energielabel van een droogkast staat hoeveel energie de droogkast gebruikt in een jaar. Dit wordt gemeten in “kilowattuur”, afgekort als kWh. Als gemiddelde schat de EU dat een droogkast 160 keer per jaar gebruikt wordt. Per beurt gebruik je dus de jaarlijkse kWh / 160. Een droogcyclus is gemiddeld twee uur. Om de kost per uur te weten deel je nog eens door twee.

Nu, om te begrijpen hoeveel geld je aan energie betaalt om de droogkast te laten werken, moet je een idee hebben van hoeveel elektriciteit kost. Hier pakken we een gemiddelde van 40 cent (€ 0,40). Tegenwoordig kan dit wel iets meer zijn, maar hopelijk normaliseren de prijzen.

Milieu en kosten sparen

Door te kiezen voor een energiezuinig model, draagt u niet alleen bij aan lagere energierekeningen, maar vermindert u ook uw ecologische voetafdruk. Minder energieverbruik betekent minder CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan de strijd tegen klimaatverandering.

Stel dat u kiest voor een A-label droogkast in plaats van een G-label model. U zou tot wel 328 kWh per jaar kunnen besparen. Afhankelijk van uw energietarief kan dit oplopen tot tientallen euro’s per jaar. Op termijn zorgt dit ervoor dat een goedkope droogkast even duur is dan een duurder premium toestel.

België is niet het enige land dat streeft naar energie-efficiëntie. Over de hele wereld worden initiatieven genomen om consumenten te informeren over het energieverbruik van apparaten. Dit gebeurt door duurzame materialen te gebruiken, maar ook gebruik te maken van innovatieve technologie om de droogkast efficiënter te maken.

Droogkast verbruik zelf berekenen
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.