Scroll Top
beste en veilige manieren om eten te ontdooien

Enkele manieren om eten veilig te ontdooien

In de koelkast, microgolfoven of water; veilige methoden en hun effect op bacteriën

Het ontdooien van voedsel lijkt misschien een eenvoudige taak, maar het is een proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd om de veiligheid en kwaliteit van het voedsel te waarborgen. De manier waarop je voedsel ontdooit, kan invloed hebben op de groei van bacteriën en daarmee op de veiligheid van het voedsel. Laten we de verschillende ontdooimethoden onder de loep nemen en hun effect op bacteriën begrijpen.

Wat met bacteriën tijdens het ontdooien?

Bevroren voedsel vertraagt de activiteit van bacteriën, maar doodt ze niet. Wanneer voedsel wordt ontdooid, komen deze bacteriën weer tot leven en beginnen ze zich te vermenigvuldigen. De snelheid waarmee ze groeien, hangt af van de temperatuur en de omstandigheden van het ontdooien.

Daarom is het cruciaal om voedsel op een veilige manier te ontdooien om de groei van schadelijke bacteriën te minimaliseren. Voeding opnieuw invriezen is daarom niet aangeraden. Elke keer dat we ontdooien vermenigvuldigen de bacteriën zich dubbel zo snel.

Manieren om te voeding te ontdooien

In de koelkast ontdooien

Plaats het bevroren voedsel in de koelkast en laat het langzaam ontdooien. Dit kan enkele uren tot dagen duren, afhankelijk van de grootte en het type voedsel.

Bacteriën: Deze methode is de veiligste omdat het voedsel op een constante, lage temperatuur blijft, waardoor de groei van bacteriën wordt geminimaliseerd.

Veiligheid: Zeer veilig. Het is de aanbevolen methode voor het ontdooien van de meeste voedingsmiddelen, vooral vlees en gevogelte.

manieren om eten te ontdooien

Koud water ontdooien

Plaats het bevroren voedsel in een luchtdichte plastic zak en leg het in een kom met koud water. Vervang het water elke 30 minuten. Verrassend genoeg is ontdooien met koud water de snelste manier om te ontdooien, ook sneller dan de frigo. Water geleidt beter dan lucht, de moleculen worden gelijkmatiger verwarmd.

Bacteriën: Omdat het voedsel sneller ontdooit dan in de koelkast, is er minder tijd voor bacteriële groei. Echter, het is essentieel om het water regelmatig te vervangen en het voedsel snel te koken na het ontdooien.

Veiligheid: Redelijk veilig, mits je het voedsel direct na het ontdooien kookt.

Ontdooien in warm of koud water?

Je ontdooit best niet in warm of lauw water omdat dit de buitenkant van het eten veel sneller zal opwarmen dan de binnenkant. Hierdoor krijgen de eerst-ontdooide bacteriën extra veel kans om zich te vermenigvuldigen in het warme badje. Blijf dus weg van warm of lauw, kies voor koud.

Magnetron ontdooien

Gebruik de ontdooistand van je magnetron om voedsel snel te ontdooien.

Bacteriën: De magnetron kan ongelijkmatig ontdooien, wat betekent dat sommige delen van het voedsel warm kunnen worden en bacteriën kunnen gaan groeien.

Veiligheid: Minder veilig dan andere methoden. Het is essentieel om het voedsel onmiddellijk na het ontdooien te koken.

Koken zonder ontdooien

Sommige voedingsmiddelen, zoals bepaalde soorten vis of bevroren groenten, kunnen direct vanuit de vriezer worden gekookt. Deze ingredienten zijn meestal zeer dun waardoor het hele stuk snel op temperatuur komt. Dit kan dus niet met een dikke steak, eerder met een fijne filet vis.

Bacteriën: Omdat het voedsel direct wordt gekookt, worden eventuele bacteriën gedood.

Veiligheid: Veilig, zolang je het voedsel grondig kookt.

Er is een rode draad in dit hele verhaal; geef bacteriën zo weinig mogelijk kansen om te groeien. Ontdooi traag aan lage temperatuur of net snel, maar dan goed tot binnen in het ingrediënt. Eens ontdooid ga je het opwarmen, zorg er dan goed voor dat de voeding tot in de kern opgewarmd is. Op deze manier kan je de bacteriën opnieuw doden. Een kerntemperatuur van 60 graden is aangeraden door het FAVV.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.