Scroll Top
Geurtjes uit kleding weg krijgen

Geurtjes uit kleding weg krijgen

Net gewassen en toch stinken je kleren nog, enkele tips om de geurtjes weg te krijgen

Soms heb je een t-shirt heel even aangedaan en riekt die onfris zonder echt vuil te zijn. Of hebt je kleding gewassen, maar toch blijft er een onaangename geur hangen. Zweet, rook, of zelfs benzine, het kan een uitdaging zijn om deze geuren volledig uit je kleding te krijgen.

Geen zorgen, er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om je kleding weer fris te laten ruiken. In dit artikel delen we enkele van de meest effectieve technieken.

Tips om geurtjes weg te krijgen

Controleer je wasmachine

Als je kleding direct na het wassen nog steeds stinkt, kan het probleem bij de wasmachine zelf liggen. Wasmachines kunnen vuil, olie of resten van je kleding verzamelen, wat een ideale omgeving creëert voor schimmelgroei. Ook wasverzachter kan hier een rol spelen, je vermijdt het best.

Reinig je wasmachine regelmatig volgens de instructies van de fabrikant of probeer een speciale reiniger. Een goed onderhouden wasmachine zorgt voor de beste wasbeurt met het minste verbruik.

Een goed onderhouden wasmachine

Zweetgeur weg krijgen

Hoe je je kleding wast en droogt, kan een groot verschil maken. Hier zijn enkele manieren om de zweetgeur uit kleding kunnen verwijderen:

 • Azijn: Voeg een kopje azijn toe aan een emmer koud water en laat je stinkende kleding hier tot 30 minuten in weken.
 • Baksoda: Voeg een kopje baking soda toe aan je waslading met je wasmiddel en was in koud water.
 • Citroensap: Pers het sap van een citroen uit in je waslading om geurveroorzakende bacteriën te elimineren.
 • Wasmiddel: Voeg een ons wasmiddel toe aan een emmer koud water en laat de kleding hier tot 30 minuten in weken.

Kleding binnenstebuiten

Het is geen geheim dat de meeste stinkende bacteriën afkomstig zijn van dode huidcellen, lichaamsolie en zweet. Door je kleding binnenstebuiten te keren voordat je ze wast, worden de vuilste delen van je kleding direct blootgesteld aan de reinigingsproducten.

Reinig je wasmachine

Was kleinere ladingen

Voor extra stinkende kleding, halveer je de grootte van je waslading. Dit zorgt ervoor dat er voldoende water is om de vezels te doordringen en je kleding goed te reinigen. Doe dit niet te vaak natuurlijk, een kleine wasbeurt verbruikt even veel water als een normale wasbeurt.

Droog je kleding buiten

Hoewel het gebruik van een droogkast handig is, heeft het ophangen van je kleding aan een waslijn voordelen. Niet alleen is het een milieuvriendelijke optie die je geld bespaart, maar UV-stralen doden ook microben en verwijderen geuren.

De buitenlucht helpt ook om je kleding te luchten, waardoor ze een frisse geur krijgen. Houd er echter rekening mee dat het drogen van je kleding de geur vasthoudt. Een wasmachine verbruikt al genoeg. Door buiten te drogen spaar je de energiekost van je droogkast uit.

Als je kleding na een wasbeurt nog steeds naar zweet ruikt, behandel ze dan opnieuw en was ze opnieuw voor ze te drogen. Zorg er altijd voor dat de zweetgeur volledig verdwenen is voordat je de kleding aan de waslijn hangt of in de droger stopt.

kleine wasbeurt verbruikt even veel water als een normale wasbeurt

Behandel specifieke geuren op de juiste manier

Verschillende geuren vereisen verschillende behandelingen. Hier zijn enkele tips voor het omgaan met specifieke geuren:

Schimmel en muffe geuren

Schimmel is anders dan bacteriën. Schimmel vereist meestal iets sterkers dan de ontsmettende middelen in wasmiddelen. Producten geformuleerd met natriumhypochloriet (ook bekend als bleekmiddel) zijn het meest effectief tegen schimmel, maar ze zijn niet geschikt voor elk type stof.

Als je kleding een schimmel- of muffe geur heeft, volg dan deze stappen:

 • controleer de reinheid van je wasmachine, was je wasmachine indien nodig met een natriumhypochloriet-gebaseerd product
 • lees het kledinglabel
 • voer een kleurvastheidstest uit
 • was veilig met bleekmiddel of een kleurveilige oplossing
 • laat het kledingstuk in de zon drogen als het klimaat dit toelaat.

Zweet en zure geuren

Het verwijderen van zweet uit kleding kan net zo moeilijk zijn als de training zelf. Door onze tips voor te volgen, kun je zowel zweetvlekken als bijbehorende geuren voorgoed verbannen.

halveer je de grootte van je waslading

Rook van vuur of sigaretten

Resterende rookgeur, of het nu van een kampvuur of een sigaret is, is zwaar en “kleeft” aan stoffen. Daarom is het proces voor het verwijderen van deze geuren uit kleding een beetje anders. Lucht je kleding onmiddellijk uit in een goed geventileerde ruimte zodat de rook geen kans krijgt om zich in de vezels te nestelen.

Parfum en deodorant

Wanneer parfum op stof terechtkomt, verdampt de ethanol in de formulering snel, waardoor je achterblijft met een olieachtige, stinkende vlek. Behandel het als elke andere olieachtige vlek:

 • Behandel de vlek wanneer de stof droog is door er vloeibaar afwasmiddel of Vanish op te deppen en het voorzichtig in te wrijven.
 • Wacht vijf minuten.
 • Spoel de vlek uit met warm water om het afwasmiddel te verwijderen.
 • Voer een kleurvastheidstest uit.
 • Voor witte, bleekveilige kleding, voeg een eetlepel bleekmiddel toe aan de bleekmiddeldispenser.

Het is altijd belangrijk om het zorglabel te controleren voordat je een kledingstuk wast, of je nu een geurprobleem hebt of niet. Het kennen van de vezelinhoud is belangrijk om je te helpen de juiste wasproducten te kiezen, vooral als je was-probleem een meer agressieve wasbeurt vereist.

Met deze tips en technieken moet je in staat zijn om zelfs de meest hardnekkige geuren uit je kleding te verwijderen. Vergeet niet dat het soms een paar pogingen kan kosten om de geur volledig te verwijderen, maar met geduld en doorzettingsvermogen zal je kleding weer fris en schoon ruiken.

Tips om geurtjes weg te krijgen
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.