De 5 beste goedkope laptops

Beperkt in kracht maar voordelig in budget, vind hier de beste budget laptops onder €600

In tijden zoals deze is een goede laptop een absolute noodzaak thuis. Een eigen toestel zorgt ervoor dat er geen ruzie gemaakt wordt als meerdere personen een toestel moeten delen. Daarom gaan we niet op zoek naar de beste, maar een goedkope laptop. De zoektocht begint naar laptops onder de € 600. Als je budget lager ligt dan 400 euro dan raden we aan om eerder naar een Chromebook te kijken. Een Chromebook is een laptop met Chrome OS, een besturingssysteem van Google. Lees alvast ook de lijst van ‘beste chromebooks van 2021‘ voor meer informatie.

Een Windows laptop van minder dan 400 euro is zelfs voor doorsnee gebruik niet echt performant. Na een jaar of twee worden zo’n goedkope laptops bijna onbruikbaar traag. Als je absoluut een Windows laptop nodig hebt en je budget is minder dan 400 euro doen we ook een aanbeveling. Onderaan dit artikel kun je ook een gedeelte onderzoek terugvinden waar we dieper ingaan hoe we tot onze keuze zijn gekomen en waar je op moet letten bij het aankopen van een goedkope laptop.

LENOVO IDEAPAD 3

Een nieuw jaar een nieuwe generatie laptops. Het grootste voordeel is dat het oude gamma een beetje goedkope wordt en we dus heel wat goede laptops in de lijst goedkope laptops kunnen vervangen. Ook Lenovo komt met het IdeaPad gamma opnieuw aankloppen bij mensen op zoek naar een goede goedkope laptop. Dit is één van de enigste laptops met voldoende kracht voor gaming, videobewerking en programma’s zoals photoshop en illustrator. En dit alles met een 14-inch laptop. Klein en krachtig is hier de boodschap.

De AMD Ryzen 7 processor is een redelijk krachtige processor, zeker voor zo’n goedkope laptop. Hiermee behaal je een kloksnelheid van 2.3 Ghz, overklok op 4 Ghz. Hierbij heb je 6 mb aan cache geheugen. Het interne werkgeheugen staat op 8 GB RAM verdeeld over twee slots. Je kan deze dus nog uitbreiden door ze te vervangen van 2x8GB. De redelijk zwakke SSD (256GB) kan je ook vervangen. Met een externe harde schijf heb je misschien ook voldoende om het ontbrekende geheugen op te vangen. Ook de grafische kaart is van AMD. De RAdeon Vega 10 is redelijk performant en is zeker voldoende.

ACER ASPIRE 3 – 15 INCH LAPTOP

Een laptop die op alle vlakken redelijk goed scoort, en binnen budget blijft, is de Acer Aspire 3. Met een schermbreedte van 15.6 inch heb je een normaal formaat laptop. Uitgerust met de (oudere) AMD Ryzen 5 wordt er gekozen voor een processor met een zeer goede prijs / kwaliteit verhouding. Toch heeft die een turbpokloksnelheid van 3.7 Ghz, heel wat performanter dan een Intel Core i5, en dat met een Quad core. Het intern geheugen van 8GB is even veel als de andere modellen in deze lijst. Door de twee slots heb je wel mogelijkheid om uit te breiden naar 16GB. Dit toestel staat op de lijst van beste goedkope laptops door het polyvalente gebruik. Enkel de opslagruimte (SSD 256 GB) is voor ons iets te laat. Koop dan best een extra externe harde schijf.

Verder heb je 3 USB aansluitingen, USB-A en USB-C. Een numeriek toetsenblok. Twee speakers en een redelijk zwakke webcam met een resolutie van 480p en een HDMI + Bluetooth verbinding. Indien je een betere webcam nodig hebt kun je die later nog altijd apart kopen. De batterij gaat zo’n 8 uur mee. Met slechts twee batterij cellen is dit een mooi gemiddelde batterijduur.

ASUS VIVOBOOK 14

De Vivobook van Asus is ook een sterke, goedkope laptop van 14 inch. Toch heeft het met een Intel core i5 een zeer goed quad core processor. Een relatief lage kloksnelheid van 1.6 Ghz dat overklokt op 4.2 Ghz, wat dan weer hoog is.  Het intern geheugen is 1×8 GB. Moeilijk om uit te breiden als je hier meer RAM nodig zou hebben. Dat de prijs zo laag is is te verklaren door het ontbreken van geheugen. Hier zal je vast en zeker een externe harde schijf nodig hebben. In de Asus vivobook zit slechts 256 GB SSD. Dit is voldoende voor te beginnen maar je zal snel meer nodig hebben.

Met een Intel HD Graphics 520grafische kaart heb je ook een goed vermogen. Het enige dat hier ontbreekt is dus geheugen. De andere onderdelen zijn van goede kwaliteit. Hoewel er in de nabije toekomst gedacht kan worden aan meer werkgeheugen. Daarnaast heb je verschillende extra’s; Bluetooth, wifi, geheugenkaartlezer, 2 USB aansluitingen. Let op, er is geen HDMI of DisplayPort aansluiting!

HP CHROMEBOOK 15

Willen we absoluut onder de 450 euro zitten met onze aankoop dan kan er altijd gekozen worden voor een Chromebook. Deze laptops maken gebruik van Chrome OS en zullen dus heel wat programma’s ontbreken. Hierop kan je alle office programma’s draaien, alsook apps downloaden uit de Google appstore. Toch is het niet echt een volwaardige laptop. Heb je hier allemaal geen nood aan. Gebruik je je laptop vooral voor school of werk, dan is dit een waardige keuze als goedkope laptop. Eén groot voordeel heb je alvast, luister je naar muziek of kijk je een serie, dan doe je dit met geweldig geluid. De speakers zijn namelijk van Bang & Olufsen.

Een basis Intel pentium processor zorgt voor 2.3 Ghz snelheid. Samen met 4 GB RAM werkgeheugen en een kleine 64 GB Flash opslagplaats voldoende voor alle basis functies. Chromebooks zijn in het algemeen een stuk zwakker en dus ook goedkoper. Deze HP 15 zorgt nog voor redelijk sterke specs voor een Chromebook.

Meer over chromebooks lees je in onze ‘top 5 beste chromebooks‘.

ASUS VIVOBOOK X402YA

Gaat het echt om een zo goedkoop mogelijke laptop te kopen dan is er nog altijd de oudere versie van de Vivobook. Voor zo’n laag budget kijk je misschien ook best naar tweede hands opties. Een goed onderhouden toestel kan altijd een goedkope oplossing zijn. Wil je een nieuw toestel dan is dit één van de goedkoopste laptops, dat toch nog wat waard is. Deze Vivobook is ook iets ouder, het zal dus ook oude goedkope onderdelen bevatten. Met 14 inch heb je een relatief kleine laptop in de hand.

De Processor is een AMD E2. Goed voor 1.5 Ghz maximale kloksnelheid, geen overklok mogelijk. Met 4GB RAM kom je aan een degelijk werkgeheugen. Er is slechts één slot dus uitbreiden moet met 1x8GB. Ook de opslagplaats is redelijk beknopt, met 64 GB heb je echt een minimum aan opslag. Dit breid je best uit met een externe harde schijf. Gaat het echt om de prijs, dan is dit per definitie echt een goedkope laptop.

Goedkope goede laptop

Tot zover onze top 5 goedkope laptops.
Ben je nog niet zeker, dan is een ultrabook ook een handig alternatief – lees hiervoor het ultrabook onderzoek.
Soms is ook een tablet een betere en goedkopere keuze – Bekijk hier de top 5 tablets.
Gaming laptops vind je terug in de lijst van ‘beste gaming laptops‘.

Goedkope laptops vergelijken

Goedkope laptop kopen?

De goedkope laptops die we in dit artikel voorstellen zijn vooral bedoeld voor mensen die niet veel geld willen uitgeven. Deze laptops zijn dan ook voornamelijk bestemd voor licht gebruik. Onder licht gebruik verstaan we het sturen van mails, surfen op het web of werken met Office (Excel, Word, etc…) Als je op zoek bent naar een laptop om te gamen kun je beter ons artikel over gaming laptops lezen. Maar ook voor het bewerken van foto’s en/of video’s of andere zware taken heb je niet voldoende aan de laptops die we in dit artikel voorstellen.

Chromebook als alternatief

Tenzij je absoluut Windows nodig hebt raden we eigenlijk aan om voor een Chromebook te gaan in plaats van een traditionele laptop. Voor een goedkope laptop heeft een Chromebook een betere bouwkwaliteit, snellere prestaties en kwalitatieve schermen en toetsenborden. Dit komt door een aantal aspecten. Windows is namelijk een zwaar besturingssysteem waardoor een goedkope laptop vaak ‘traag’ aanvoelt. Chrome OS daarentegen is een lichter besturingssysteem dat minder nood heeft aan sterke processoren om een goede prestatie te leveren. Een licentie van Windows kost ook snel 100 euro terwijl Chrome OS gratis is. Omdat Chromebooks een gratis besturingssysteem hebben kunnen ze voor dezelfde prijs van een Windows laptop betere bouwkwaliteit en prestaties voorleggen.

Geen windows OS

Maar een Chromebook is niet voor iedereen. Chrome heeft bijvoorbeeld beperkte opties om foto’s of video’s te bewerken. Ook als je gebruik moet maken van specifieke software is de kans groot dat deze niet compatibel zullen zijn met Chrome OS. Verder moet je ook verbonden zijn met het internet om volledig gebruik te kunnen maken van een Chromebook. Voor bepaalde applicaties zoals Google Drive, Gmail en Keep is het wel voorzien dat je ze ook offline kunt gebruiken.

Als je op zoek bent naar een laptop voor 400 euro of minder ben je eigenlijk beter af om voor een Chromebook te kiezen. Als je absoluut een Windows laptop wilt kopen raden we aan om iets langer te sparen. Vooral omdat je voor 600 euro een veel betere laptop kunt krijgen die veel performanter is en langer zal meegaan dan een laptop van 400 euro.

beste budget laptop

Goedkope laptop kopen,
Waar op letten

Processors in goedkope laptops

Voor een laptop in deze prijscategorie is de processor belangrijk. Bij een Chromebook is een Celeron of m3 processor voldoende om een snelle prestatie te hebben. Een Windows laptop daarentegen raden we aan om minstens voor een i3 of i5 processor van Intel te gaan. Ook AMD maakt goede processoren zoals de Ryzen 5 reeks, deze zijn iets minder performant in vergelijking met een i5 processor maar zijn wel goedkoper en hebben een iets betere prijs-kwaliteit verhouding.

Basis RAM geheugen

Een moderne laptop heeft minstens 4GB RAM geheugen. Een laptop met minder dan 4GB RAM geheugen mag je zeker niet kiezen. Een Chromebook heeft voldoende aan 4GB RAM voor een Windows laptop ben je beter af met 8 GB RAM geheugen. Voor mensen die op zoek zijn naar een laptop om foto’s of video’s te bewerken moeten eerder kijken naar modellen met minstens 16GB RAM en liefst 32GB RAM.

Voldoende opslagruimte vs externe schijf

Zelfs voor de aankoop van een goedkope laptop raden we aan om voor een Solid State-schijf (SSD) te gaan in plaats van een traditionele harde schijf (HDD) als opslagruimte. Enkel indien je heel veel games wilt installeren en veel foto’s en video’s gaat bewaren ben je beter af met een traditionele HDD van 500GB of 1TB. Maar de laptops in deze guide zijn daar eigenlijk niet voor voorzien. Voor de meeste mensen is een opslagruimte van 126 GB of 256 GB voldoende. En daarom raden we sterk aan om voor een SSD te gaan omdat dit de prestaties van de laptop ten goede komen.

Een grafische kaart is het duurste onderdeel aan een laptop. Aangezien we hier op zoek zijn naar de goedkoopste laptops voor alledaags gebruik zal er geen aparte grafische kaart zijn. Een aparte grafische kaart is belangrijk om te gamen. Bij goedkope laptops is de grafische kaart geïntegreerd in de processor. DIt is nooit zo goed als een aparte grafische kaart maar als je geen games speelt of video’s wilt bewerken is een geïntegreerde grafische kaart voldoende.

14 inch vs 17 inch

Qua beeldgrootte hebben we zowel 13 inch, 15 inch en 17 inch modellen in deze guide opgenomen. Onze conclusie is dat schermgrootte sterk afhankelijk is van persoonlijke voorkeur. Zelf zijn we geneigd naar 15 inch modellen omdat ze een goede balans geven tussen prestatie en draagbaarheid. Is het belangrijk voor jou om je laptop overal mee naartoe te nemen is het interessant om voor een 13 inch model te gaan. Verlaat je laptop nooit het huis dan is het misschien interessanter om voor een 17 inch model te gaan.

Momenteel hebben de laptops met de beste prijs-kwaliteitsverhouding een resolutie van 1920 × 1080. Lagere resoluties zoals 1366 x 768 zijn niet aangenaam als je graag eens naar films op Youtube of Netflix wilt kijken. Bij het kiezen van een laptop met een goede prijs-kwaliteitsverhouding gaat onze voorkeur uit naar een resolutie van 1920 x 1080.

Indien je je laptop enkel thuis gaat gebruiken is de levensduur van de batterij van minder belang voor jou. Maar voor mensen die van plan zijn van zowel hun laptop voor gamen en hun werk/school te gebruiken is het wel belangrijk om een laptop te hebben die niet constant aan het stopcontact moet hangen.

Tot zover ook het artikel over de beste goedkope laptops van 2021 – Laatste update 10/10/2021
Nog niet klaar met lezen? Op de volgende pagina kun je de beste laptops voor studenten terugvinden, alsook de beste laptops voor fotobewerking.

Lees meer artikels in de categorie ‘computer’

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.