Scroll Top
Je koelkast uitkuisen in 6 simpele stappen

Je koelkast kuisen

Leegmaken, wassen, poetsen en terug vullen, het is vrij makkelijk

Het is een taak die we vaak uitstellen tot het laatste moment: de koelkast kuisen. Maar een schone, georganiseerde koelkast is niet alleen aangenamer, het kan ook helpen om voedselhygiëne te verbeteren en verspilling te verminderen. Dus, hoe pak je deze klus aan? Hier is alles wat je moet weten om je koelkast te kuisen in 6 simpele stappen.

Stap 1: Voorbereiding

Je koelkast heeft elke drie tot zes maanden een grondige schoonmaakbeurt nodig. Begin met het leegmaken van alle voedsel uit de koelkast.

Bacteriën kunnen snel vermenigvuldigen bij kamertemperatuur, dus plaats zuivelproducten, vlees en ander voedsel dat gekoeld moet blijven in een koeltas met voor gekoelde koelelementen.

Het is een goed idee om de grondige schoonmaak van de koelkast te plannen net voor de wekelijkse boodschappen, wanneer er sowieso minder voedsel in de koelkast zal zijn. Denk ook aan wanneer de vuilnis opgehaald wordt. Soms vinden we nog wat beschimmelde restjes achteraan in de frigo.

Voorbereiding

Stap 2: De planken en groentelades wassen

Haal de groentelades uit de onderkant van de koelkast en alle verwijderbare planken. Was de planken en groentelades grondig met afwasmiddel en warm water.

Als de planken (of andere verwijderbare onderdelen) van glas zijn, laat ze dan eerst op kamertemperatuur komen om het risico op breken in zeer heet water te verminderen. Gebruik een tandenstoker ofzo om voedselresten te verwijderen die zich hebben verzameld in de verbinding tussen het oppervlak van de plank en de plankomgeving.

Spoel de planken en groentelades af met schoon water, laat ze natuurlijk drogen op het afdruiprek of droog ze met een schone theedoek.

Stap 3: Het interieur aanpakken

Vermijd het gebruik van heet water, omdat dit de temperatuur van de koelkast kan verhogen en dit zal vertragen hoe snel je je bederfelijke voedsel weer in de koelkast kunt zetten. Maak in plaats daarvan een oplossing van wat azijn met koud water, en gebruik dit om het interieur af te vegen met een schone doek.

Besteed aandacht aan de groeven aan de zijkanten van het koelkastinterieur waar de planken rusten. Een wattenstaafje is een handig hulpmiddel om oud voedsel uit deze te halen. Ook een oude tandenborstel kan wonderen doen bij het schrobben.

De planken en groentelades wassen

Stap 4: Buitenkanten schoonmaken

Vergeet niet de gebieden buiten de koelkast zoals de handgreep en deurrand, waar bacteriën zich kunnen opbouwen door frequent contact met handen.

Gebruik de spleetmondstuk van je stofzuiger om kruimels te verwijderen die zich hebben verzameld in de plooien van de deurafdichting. Ga daarna met de hoek van een linnen of katoenen theedoek gedoopt in wat azijn-water om de plooien hygiënisch schoon te maken en gebruik een frisse hoek van de handdoek om de deurafdichting daarna te drogen.

Stap 5: De condensorspoelen niet vergeten

De condensor spoelen, gelegen aan de achterkant van de koelkast, zijn gemakkelijk schoon te maken. Schakel gewoon de koelkast uit en stofzuig de spoelen om het stof te verwijderen. Deze moeten minstens één keer per jaar worden schoongemaakt om te voorkomen dat ze verstopt raken, vooral als je keuken een val is voor huisdierhaar en stof.

Verstopte condensor spoelen betekenen dat je koelkast harder moet werken, wat je energierekening verhoogt. Ze kunnen ook de levensduur van je koelkast verkorten, wat kostbaar kan zijn om te repareren.

Stap 6: Bij het opnieuw vullen…

Overlaad de koelkast niet, want de lucht moet circuleren om efficiënt te kunnen werken. Open de deur ook zo min mogelijk en zo kort mogelijk. Onze gids over wat niet in de koelkast te bewaren zal helpen voorkomen dat het vol raakt.

Het is dus allemaal niet zo moeilijk om je koelkast uit te kuisen. Echt lang duurt het niet, je koelkast kuisen neemt misschien een klein uur in beslag. Uiteraard hangt het ook af van het soort koelkast. Een Amerikaanse frigo zal heel wat langer nemen dan een tafelmodel koelkast.

Heb je een koelkast met vriesvak combinatie dan moet je deze ook ontdooien (behalve als je NoFrost technologie hebt) alvorens je ze kan kuisen.

Het interieur aanpakken
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.