Scroll Top
Hoe recycleer ik Nespresso capsules

Nespresso capsules recycleren

Wat zijn de verschillende manieren om de populaire Nespresso capsules te recycleren?

Nespresso heeft de ambitie om tegen 2022 CO₂-neutraal zijn. Van koffieboer tot en met capsule. Nespresso werkt samen met kleine koffieplantages en ondersteunt de koffieboeren om hun bestaan, oogst en kwaliteit te verbeteren. Vaak zijn zij het die de gevolgen van de klimaatopwarming het meeste treft.

93% van de koffiebonen volgen het AAA-programma. Deze aanpak combineert de koffie- en kwaliteitsexpertise van Nespresso met de knowhow van Rainforest Alliance binnen het domein socio-ecologische duurzaamheid.

Dichter bij huis én de koffiedrinker staat het recyclen van de aluminium Nespresso capsules. Een bewustmakingscampagne die zijn vruchten afwerpt: in 2020 werd 31% in Belux en 28% in Nederland ingezameld en gerecycleerd. De ambitie van Nespresso is om dit tegen eind 2021 op te trekken naar 35%. Wetende dat in 2019 het aantal ingezamelde capsules rond de 24,6% lag in Nederland zal dit niet vanzelfsprekend zijn.

Sinds 2011 verloor Nespresso hun patent op deze capsules en werd de markt overspoeld met alternatieven zoals plastic en herbruikbare capsules. Het nieuwe toestel van Nespresso komt met een nieuw soort innovatieve capsule. Deze heeft een uniek ontwerp met daarop een QR code. Het toestel kan dit lezen en zo de perfecte instellingen voorzien voor de juiste koffie. Ook hier zal het probleem van recycleren aan bod komen.

hoe nespresso capsules recycleren

Hoe kan ik mijn Nespresso capsules recylceren

Het nationaal opgezet recyclagesysteem is op dit moment in zo’n 39 landen operationeel. In 15 landen, waaronder België en Nederland) is dat recycling@home. Hierbij neemt de koerier bij aflevering van je bestelde koffie de gebruikte capsules mee terug. Geen waterdichtsysteem, omdat niet alle koeriersbedrijven deze service leveren. DHL en PostNL bieden deze service wel. Zelfs als ze met een andere bestelling dan Nespresso bij je aanbellen.

Nespresso vertrouwt des te meer op het plichtsbesef van de duurzaam bewuste Nespresso drinker. Hij/zij verzamelt de gebruikte Nespresso capsules in de speciale gratis recyclingzak, gemaakt van gerecycleerd plastic. Vraag ernaar in de Nespresso Boutique of vink de recyclingzak aan bij je bestelling online.

In zo’n zak gaan 200 Nespresso Original capsules en kun je zodra hij vol is afsluiten. Geef bij gelegenheid je volle zak af in een van 11 de Nespresso Boutiques, 31 Delitraiteurs of meer dan 1.000 inzamelpunten bij jou in de buurt. Wil je weten waar bij jou in de buurt, geef dan je postcode in om een handig overzicht te krijgen.

Bedrijven die meer dan 2.500 Nespresso capsules verbruiken, kunnen een speciale container aanvragen, die twee keer per maand gratis wordt gelegd. Voor de thuisverbruiker is er ook een speciale recyclingcontainer te koop. Handig en praktisch.

Capsules van nespresso recycleren

Waarom is het belangrijk om capsules te recycleren?

Aluminium blijft oneindig recycleerbaar. Dus meer dan de moeite waard om het omwille van ons milieu een verder leven te gunnen. De gebruikte Nespresso capsules komen via inzamelpunten via het recycleertraject van Nespresso bij het recyclagecentrum in Lichtenvoorde terecht. Daar wordt het overgebleven koffiegruis gescheiden van het aluminium. De koffieresten worden gecomposteerd, het aluminium omgesmolten en gebruikt voor nieuwe capsules. Het plastic dat aan de binnenkant van de capsule zit wordt gerecycleerd en teruggewonnen in energie.

Maar het kan ook goed zijn dat je gebruikte Nespresso cup terugkeert in je nieuwe auto, fiets of duurzame schrijfgerief. Nespresso werkt bijvoorbeeld samen met Caran d’Ache, die het koffiedik gebruikt in hun potloodstiften. Recyclen wordt zo upcyclen. Inspirator tot creatieve afvalverwerking.

Nespresso capsules recycleren

Bestaan er een alternatief voor Nespresso cups?

Nespresso zweert voor een optimaal genot van koffie en machine bij het gebruik van Nespresso aluminium capsules. Ondertussen maken ook steeds meer andere merken ‘with Nespresso compatible’ cups en capsules van aluminium.  Daarnaast bestaan er ook (goedkope) plastieken en biologisch afbreekbare capsules.

Biologisch afbreekbare capsules

Het grote voordeel van deze capsules is dat ze biologisch afbreekbaar zijn. Dus na gebruik op de mesthoop mogen. Of ze smaaktechnisch voldoen is een kwestie van uitproberen. Smelten zullen ze niet, maar of de koffie net zo luchtdicht is verpakt als bij de aluminium versie is een kwestie van proeven en persoonlijke smaak. Er bestaan zowel cups die je zelf moet vullen met koffiepoeder als capsules die gebruiksklaar zijn.

Hervulbare capsules

Een ander alternatief is de herbruikbare capsule. Je koopt eenmalig de herbruikbare RVS capsule, die je steeds met je favoriete gemalen koffie vult. Dat vraagt om enige handigheid en geduld. Ook is het minder handig wanneer je veel bezoek over de vloer krijgt. Maar in die gevallen kun je eenmalig aluminium capsules in huis halen. De ecologische voetafdruk is enkel kleiner als je de herbruikbare capsule lang genoeg gebruikt. Je moet wel voorzichtig omspringen omdat sommige gebruikers melden dat ze met minderwaardige herbruikbare RVS capsules hun Nespresso apparaat beschadigd hebben.

Koffiemachine met bonen

Een ander alternatief om geen capsules meer te gebruiken is om de overstap te wagen naar een koffiemachine met bonen. Deze toestellen zijn een stuk duurder in aankoop maar omdat ze gebruik maken van bonen is er veel minder afval.

aluminium capsules recycleren

Uiteraard zijn er ook ander manieren om koffie te zetten. Je kan gaan voor een machine met bonen of gemalen koffie. Daarnaast heb je ook de keuze uit Senseo, die papieren pads gebruikt. Dolce Gusto toestellen zijn, net zoals Nespresso, en maken gebruik van plastic cups. Deze zijn nog vervuilender en nog moeilijker te recycleren. Wil je je ecologische voetafdruk minderen dan raden we Dolce Gusto af.

Tot zover onze mening over het recycleren van Nespresso capsules. De nieuwe Vertuo maakt gebruik van een nieuw soort gepatenteerde capsules. Voorlopig heb je hier weinig keuze.

Lees ook de volgende artikels

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.