Scroll Top
Hoe werkt een vaatwasser

Hoe werkt een vaatwasser, de verschillende fases

Dit gebeurt er binnen in je vaatwasser tijdens een wascyclus

Een vaatwasser is de moderne manier van de afwas te doen. Voor een bord en wat bestek haal je de spons nog boven, maar voor een hoop afwas is de vaatwasser een godsgeschenk. Ze zijn soms zelf zo efficiënt dat ze zuiniger omgaan met water dan jouw afwasbeurt.

Een vaatwasser is eigenlijk redelijk simpel. Het werkt door gebruik te maken van water, detergenten en warmte. Het proces begint met het inladen van de machine. Sommige merken en modellen gebruiken mandjes voor het bestek, andere maken enkel gebruik van rekken. Het is belangrijk om de vaat goed te rangschikken, zodat er voldoende ruimte is tussen de items en zodat er geen grote stukken voedsel of vuil achterblijven.

zo vul je de vaatwasser

Wat doet de vaatwasser

De vaatwasser zal dan:

 • Water toevoegen
 • Het water verwarmen
 • De zeep toevoegen
 • Het zeepwater rondsproeien om alles proper te spuiten
 • Het vuile water laten aflopen
 • Proper water rondsproeien om alles af te spoelen
 • Het spoelwater laten aflopen
 • Hitte toepassen (soms ook drogers) om alles te drogen

Vullen en water toevoegen

Wanneer de vaatwasser gevuld is, wordt het wasprogramma gestart. Dit programma begint met het inspuiten van water op de vaat. Dit water wordt vaak verwarmd tot ongeveer 60-70°C (hangt af van programma en merk). Het verwarmde water helpt om het vuil en de restjes voedsel los te weken.

Zeep toevoegen

Het wasmiddel wordt tijdens het programma aan het water toegevoegd. Nadat het water en het wasmiddel zijn toegevoegd, begint de vaatwasser met het reinigen van de vaat. Deze armen draaien rond en spuiten het water en het wasmiddel op de vaat. Hierdoor wordt al het vuil en de restjes voedsel van de vaat verwijderd.

Hoewel veel mensen dit denken; vaatwassers worden niet met water gevuld. Enkel het kleine bassin onderaan loopt vol. De sproeiers zijn krachtig en spuiten dit water op bovenstaande elementen. De meeste sproeiers zitten in het midden. Begin dus met de buitenkanten te vullen.

spoelen zeep spoelen drogen ledigen

Spoelen, afvoeren, spoelen

Het vuile water wordt afgevoerd waarna de machine het bassin opnieuw vult met proper water. Dit water is meestal niet warm, al hangt alles van merk en model af.

Eens alles afgespoeld is wordt het water afgevoerd en begint het droogproces. Dit gebeurt meestal door middel van het verwarmen van de vaatwasser. De hitte zorgt ervoor dat het water op de vaat verdampt en dat de vaat droog wordt.

Einde van de afwas

Wanneer het programma is voltooid, kan de vaatwasser worden geopend en kan de schone en droge vaat worden uitgeladen. Het is belangrijk om de vaatwasser na elk gebruik schoon te maken, zodat deze altijd klaar is voor de volgende wasbeurt.

Doe je de vaatwasser te snel open dan komt er soms nog een warme damp uit. Blijft die te lang hangen dan wordt al je servies en bestek weer nat. Eén van onze vaatwasser tips is om een droge keukenhanddoek aan de binnenkant van de vaatwasser te hangen. Deze vangt alle vochtigheid op.

Enkele tips voor een efficiënte wasbeurt

Vaatwassers doen zo goed als al het werk, maar jij staat in voor het correct vullen en instellen van de machine. Tijdens het inladen kan je de volgende puntjes toepassen om je vaatwasser efficiënter te laten draaien:

 • Klinkt heel logisch, maar sommigen vergeten het toch te doen. Schraap overtollig voedsel van borden af voordat je het in de vaatwasser plaatst. Een verstopt filtersysteem zijn domme kosten
 • Of spoel etensresten eens af voordat je het in de vaatwasser plaatst. Verwar het niet met wassen. Het is niet nodig om de vaat te wassen of volledig af te spoelen voordat je het in de vaatwasser plaatst. Het is echter wel belangrijk om grote restjes eten eraf te schrapen.
 • Vermijd het plaatsen van hout, koper, gietijzer, delicate glazen en andere fragile elementen in de vaatwasser. Hout en glas kan splijten, barsten of breken. Het opruimen is echt een hel. De metalen kunnen afgeven en hun beschermende laag verliezen.
 • Gebruik minder borden en bestek gedurende de dag om energie, water en wasmiddel te besparen. Heb je een simpele boterham gegeten, dan is het bord misschien nog proper genoeg voor een snelle spons?
 • Zorg ervoor dat je de vaatwasser op de juiste manier inlaadt, met de vuile kant van de vaat naar beneden gericht zodat de waterstralen deze goed kunnen reinigen.

Verschillende delen van een vaatwasser

Bediening

Het bedieningsmechanisme van een vaatwasser bevindt zich bijna altijd binnenin de deur. Dit mechanisme zorgt ervoor dat een functie op het juiste moment geactiveerd wordt. Bij de meeste vaatwassers wordt hiervoor een elektromechanisch systeem gebruikt dat met behulp van een timer bepaalt wanneer iets gebeurt.

Tegenwoordig zien we bij duurdere slimme modellen dat is er vaak sprake van een geavanceerder computergestuurd systeem. Het integreren van een wifi, bediening van op afstand, opties om was toe te voegen wanneer de machine al aan is.

Daarnaast beschikt een moderne vaatwasser over een deurslot dat gesloten moet zijn om de machine te laten werken. Sommige modellen hebben ook een kinderbeveiliging, om te voorkomen dat kinderen de vaatwasser openen tijdens een cyclus. Anderen hebben een luikje om net was toe te voegen tijdens een cyclus.

Waar het bedieningspaneel zich bevindt hangt ook af van het soort vaatwasser; inbouw, onderbouw of semi-inbouw.

Waterinlaatklep

De waterinlaatklep van een vaatwasser zorgt ervoor dat er water vanuit de waterleiding van het huis de vaatwasser binnenkomt. De inlaatklep is gemonteerd aan de binnenkant van de vaatwasser en opent en sluit om de juiste hoeveelheid water tijdens een cyclus binnen te laten.

Circulatiepomp

De circulatiepomp zorgt voor de verplaatsing van het water tijdens de cyclus. Een elektrische motor drijft de circulatiepomp aan.

Tijdens de cyclus wordt het water door de pomp omhooggestuwd in de sproeiarmen, zodat het tegen de vuile vaat gespoten kan worden. Tijdens de afvoercyclus stuurt de pomp het water naar de afvoerslang, zodat het uit de vaatwasser verdwijnt. De pomp is gemonteerd onder de bak, in het midden van de vaatwasser.

Verwarmingselement

In het bassin van de vaatwasser wordt een laagje water gepompt. Dit wordt verwarmd door het verwarmingselement. Het verwarmen van het water gebeurt met zo min mogelijk energieverbruik. Het heeft een grote invloed op het energieverbruik.

Uitgevonden door mevrouw Josephine Cochrane

De vaatwasser is uitgevonden door Josephine Cochrane, een Amerikaanse vrouw uit Illinois in 1886. Haar machine werd met de hand aangedreven. Tegenwoordig hangt ze in het National Inventors Hall of Fame, tussen alle andere uitvinders van die generatie.

Lees ook de volgende artikels

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.