Scroll Top
hoeveel verbruikt een vaatwasser tegen met de hand afwassen

Zoveel kost een A, B of C energielabel vaatwasser in verbruik per jaar

We bekijken het energieverbruik per label in kost per wasbeurt

De energielabels zijn een uitstekende manier om te weten of een toestel je op termijn zal kosten. Er zijn wel enkele factoren waar je rekening mee moet houden.

Het energielabel van een vaatwasser geeft aan hoe energiezuinig het apparaat is. Een hoger energielabel (dichter bij A)  betekent dat de vaatwasser minder energie verbruikt en dus beter is voor het milieu en jouw portemonnee.

Energielabel en kost per wasbeurt

Het energieverbruik van een vaatwasser hangt vooral af van het type vaatwasser, het aantal wasbeurten per week en het energielabel. Het verbruik tussen goedkope en duurzame kan zo’n 80% verschillen. De duurzaamste toestellen (klasse A) gebruiken 0,55 kWh per beurt, de minder zuinige (klasse D) ongeveer 0,85 kWh.

Voor een gemiddeld toestel (normale programma) komt dit overeen met € 0,25 voor zowel water als energie per wasbeurt. Let op, het grootste deel van deze kost is energie. Bij een zuinig programma kan deze kost afnemen tot € 0,18 per wasbeurt.

Omgekeerd kan ook, niet zuinige toestellen hebben een kost van € 0,32 per wasbeurt. Voor vaatwassers met F energielabel kan de kost per wasbeurt oplopen tot € 0,39.

Dat energielabels belangrijk zijn zie je ook bij de populaire vaatwasser merken. Zij spelen altijd in op energieverbruik en sinds kort ook gebruik van koud water. Hoe de vaatwassers het doen tegenover handmatig afwassen lees je hier.

Verbruik op lange termijn

Uit onderzoek van Coolblue blijkt dat, hoewel een A vaatwasser duurder is in aanschaf, je na 15 jaar ongeveer € 730,- kunt besparen ten opzichte van energieklasse F [1]. Dit komt omdat een energiezuinige vaatwasser minder energie en water verbruikt en dus goedkoper is op lange termijn.

LabelBesparing na 15 jaar
A750 euro
B550 euro
C400 euro
D235 euro
E110 euro
F0

 

In de berekening van Coolblue gaan ze uit van 300 machines op een jaar. Dat leek ons wat veel. In onze test gingen we uit van 1 tot 2 grote vaatwassen per week. Potten en pannen worden met de hand afgewassen.

EnergielabelKost per wasbeurtNa 15 jaar
A0,18 euro211 euro
B0,20 euro234 euro
C0,25 euro292 euro
D0,30 euro351 euro
E0,35 euro409 euro
F0,38 euro444 euro

 

Hier werd geen rekening gehouden met de reparatiekost van minder kwalitatieve modellen. De vraag is ook of ze het allemaal 15 jaar volhouden. Naast een energiezuinig model te kiezen zijn er nog heel wat tips en tricks om je vaatwasser zo lang mogelijk draaiende te houden.

Lees ook de volgende artikels

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.