Scroll Top
We zoeken een gemiddeld verbruik per type of soort diepvriezer

Hoeveel verbruikt een diepvriezer

We zoeken een gemiddeld verbruik per type of soort diepvriezer

Het energieverbruik van een diepvries is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij de totale kosten. Volgens de bronnen zoals krefel, coolblue en recupel, varieert het energieverbruik van een diepvries afhankelijk van het type, het model en hoe vaak het wordt gebruikt.

Effectieve verbruik van een diepvriezer

Een tafelmodel diepvries verbruikt gemiddeld ongeveer 175 kWh per jaar, terwijl een vrieskast of vrieskist ongeveer 250 kWh per jaar verbruikt.

Met de huidige energieprijzen van €0,89 per kWh, kost dit tussen de € 0,42 en € 0,61 per dag, wat neerkomt op 13 tot 19 euro per maand. Op jaarbasis ben je dan al snel rond de 150 tot 220 euro kwijt. Voor een vrieskast of vrieskist kan dit dus 300 tot 450 euro zijn.

Factoren die verbruik beïnvloeden

Gebruik en omgeving

Het is ook belangrijk om te weten dat het energieverbruik van een diepvries kan worden beïnvloed door de omgevingstemperatuur en hoe vaak de deur wordt geopend. Een diepvries die vaak wordt geopend of in een warme omgeving staat, zal meer energie verbruiken. Soms heb je slimme functies die je hiervoor waarschuwen, maar op sommige modellen niet. Hier zijn enkele tips om je vriezer zo goed mogelijk te gebruiken.

Effectieve verbruik van een diepvriezer

Energielabel voor diepvriezen

Een andere belangrijke meetfactor is het energielabel van de diepvries. Vanaf 1 maart 2021 zijn de energielabels voor elektrische apparaten, waaronder diepvriezers, herzien en vereenvoudigd.

De nieuwe labels gaan van A tot G, waarbij A het meest energiezuinig is en G het minst. Het is belangrijk om te weten dat een diepvries met een A-label op het oude systeem, na 1 maart 2021 in klasse C kan vallen op het nieuwe systeem. Sinds deze verandering zijn de diepvriezer merken er nog niet in geslaagd om een A of B energielabel te voorzien voor hun diepvriezers. De nieuwste of meest energiezuinige vriezers hebben een C label.

Extra kosten op termijn

Een slecht onderhouden toestel kan meer verbruiken dan initieel aangewezen. Stel, je plaatst je diepvriezer in een lekker warme omgeving dan moet die extra hard draaien om dezelfde vriestemperatuur te bekomen.

Naast aankoopprijs en energie kunnen er nog kosten zijn. Denk maar aan het installeren of repareren bij schade, ook een verzekering is mogelijk. Kies je voor een inbouwmodel dan zijn er hoogstwaarschijnlijk nog installatiekosten.

Het kan de moeite waard zijn om iets meer uit te geven aan een energiezuinig model dat op de lange termijn minder kost om te draaien. Het is ook de moeite waard om te overwegen hoeveel opslagruimte je nodig heeft en hoeveel ruimte je in je keuken hebt voor de diepvries.

Factoren die verbruik beïnvloeden
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.