Scroll Top
hoeveel verbruikt elektrische verwarming

Verbruik van een elektrische verwarming

Tegenwoordig is elektriciteit goedkoper dan stoken. We zien dit ook online, mensen zijn op zoek naar elektrische kachels. Een alternatief voor de traditionele manier van verwarmen. Een tijdelijke oplossing voor de dure mogelijkheden die aangeraden worden door onze overheid.

Uiteraard kost het verbruik van elektriciteit ook wat, en het wordt steeds duurder op momenten waar we de verwarming effectief gaan gebruiken. Dit ongelooflijke beleid zorgt er wel voor dat wij moeten opletten bij het verbruik van de toestellen, en dus ook de elektrische verwarming.

Elektriche kachel, kost per uur

Door de stijgende gasprijzen kan het interessant zijn om je woning bij te verwarmen met een elektrische kachel. Ook is verwarmen op gas niet duurzaam aangezien er heel wat CO2 vrijkomt.

De nieuwste elektrische kachels zijn een pak energiezuiniger dan vroeger en ze beschikken over een aantal interessante functies. Je stelt ze doelgericht in om een kamer op te warmen. Zeker wanneer je over zonnepanelen beschikt, is elektrisch verwarmen een milieuvriendelijk en zuinig alternatief.

De prijs van je energie hangt uiteraard af van je energieleverancier en het soort tarief. In dit geval gaan we uit van een verbruikskost van 0,25 euro per kWh en een toestel dat draait op 1.000 watt. Om de kostprijs per uur te berekenen bestaat er een eenvoudige formule:

Productieve uren x productieve dagen x (vermogen in watt/ 1.000) = aantal kWh

Vermenigvuldig het aantal uren dat je het toestel gebruikt met het aantal dagen per jaar. Dit vermenigvuldig je dan nogmaals met het vermogen uitgedrukt in watt, gedeeld door 1.000. Zo kom je op het aantal kWh. Nadien hoef je enkel nog te kijken wat 1 kWh kost bij je energieleverancier. In ons voorbeeld betaal je dus 0,25 euro per uur.

hoeveel kost een elektrische kachel in verbruik

Welk type elektrische verwarming is het zuinigst?

Vroeger verbruikten elektrische kachels best veel energie. Uiteraard is er nog steeds een verschil in het type elektrische verwarming, maar over het algemeen zijn ze een stuk energiezuiniger geworden.

De convectie kachel verbruikt bijvoorbeeld wat meer energie dan een infrarood kachel. De laatste straalt zijn warmte rechtstreeks af op personen en objecten. Daardoor krijg je al snel een warmer gevoel en gaat er geen onnodige warmte verloren. De ruimte zal niet even warm zijn, maar jij zal warm hebben.

Ook de grootte van de ruimte is dus belangrijk. Voor een grote ruimte is een convectie kachel voordeliger, omdat een infrarood de ruimte niet echt verwarmt, eerder straalt. Het is dus moeilijk om ‘appels met appels’ te vergelijken. Veel hangt af van jouw voorkeur en keuze.

De nieuwste en beste elektrische verwarmingen hebben ook een aantal smart functies. Je stelt die in via een applicatie op je smartphone. De verwarming blijft zo niet langer aan staan dan nodig en je hebt steeds zicht op de temperatuur. Bij een ventilatie kachel zonder functies of thermometer ben je al snel geneigd de ruimte langer te verwarmen dan nodig.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.