Scroll Top
Hoeveel water verbruikt een wasmashine

Waterverbruikt van een wasmashine in euro’s

Minder dan met de hand, maar een wasmachine heeft toch een hoog waterverbruik

In de wereld van duurzaamheid en milieubewustzijn is het niet alleen het energieverbruik van onze huishoudelijke apparaten dat telt. Het waterverbruik van onze wasmachines is een even belangrijke factor. Voor de gemiddelde Belgische consument kan het begrijpen van dit verbruik en het nemen van stappen om het te verminderen, zowel ecologisch als economisch voordelig zijn.

Waterverbruik van een wasmachine (gemiddeld)

Een gemiddelde wasmachine verbruikt tussen de 50 en 100 liter water per wasbeurt. Dit aantal kan variëren afhankelijk van het merk, het model en de gekozen was cyclus. Een eco-cyclus, bijvoorbeeld, is ontworpen om minder water te gebruiken, terwijl intensievere cycli zoals ‘katoen’ of ‘beddengoed’ meer water kunnen verbruiken.

In Vlaanderen betaal je ongeveer 4,3 euro voor 1 kubieke meter (m³) water, inclusief BTW. · Een alleenstaande persoon gebruikt ongeveer 99 liter water per dag. 1 kubieke meter komt overeen met 1000 liter water. Dagelijks zit je dus aan een gemiddelde van 0,43 euro per dag, per persoon.

Waterverbruik van een wasmachine

Gemiddeld Waterverbruik per Cyclus

Een wasmachine verbruikt gemiddeld ongeveer 60 liter water (of 0,25 euro) tijdens één wasbeurt. Dit verbruik kan variëren afhankelijk van het gekozen programma, de belading en de vuiltegraad van de kleding.

Speciale Cyclusprogramma’s

Het exacte waterverbruik van het ECO 40-60 programma staat meestal weergegeven op het energielabel van de wasmachine. Dit programma is ontworpen om minder water en energie te verbruiken, waardoor het een goede keuze is voor milieubewuste consumenten.

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid zeep te gebruiken naargelang de belading en vuiltegraad van de kleding. Te veel wasmiddel kan ervoor zorgen dat de wasmachine extra water nodig heeft om de overtollige zeepresten weg te spoelen.

Jaarlijkse Kosten

Als we uitgaan van een gemiddeld verbruik van 60 liter water per wasbeurt en een gemiddelde van 3 wasbeurten per week, komt dit neer op een jaarlijks waterverbruik van 9.360 liter alleen voor het wassen van kleding. Dit komt uit op zo’n 40 – 45 euro per jaar.

Tips om Waterverbruik te Verminderen

Tips om Waterverbruik te Verminderen

  1. Kies de Juiste Ladinggrootte: Moderne wasmachines hebben vaak instellingen voor verschillende ladinggroottes. Kies de juiste grootte om te voorkomen dat de machine meer water gebruikt dan nodig.
  2. Gebruik Eco-programma’s: Deze zijn specifiek ontworpen om minder water en energie te verbruiken.
  3. Overweeg een Waterzuinige Wasmachine: Bij de aanschaf van een nieuwe machine, kijk naar modellen die bekend staan om hun lage waterverbruik.
  4. Vermijd Extra Spoelcycli: Tenzij het echt nodig is, vermijd dan extra spoelbeurten die het waterverbruik verhogen.
  5. Heroverweeg Voorwas: Voorwas cycli verbruiken extra water. Overweeg of het echt nodig is voor uw wasgoed.
  6. Onderhoud uw Machine: Regelmatige controles en onderhoud kunnen ervoor zorgen dat uw machine efficiënt werkt en geen extra water verspilt.

Het zijn vaak de beste of nieuwste toestellen met verbeterde technologieën die zich richten op een laag verbruik, zowel van water als energie. Energielabels ken je, op waterverbruik moet je zelf gaan letten.

Helpt met de hand wassen?

Hoewel handwas in sommige gevallen minder water kan verbruiken dan een wasmachine, is het belangrijk op te merken dat de effectiviteit en efficiëntie van handwas sterk kunnen variëren. Bovendien kan handwas meer tijd en moeite kosten.

Voor een volle waslading is een machine zuiniger. 60 liter, met de hand 2 bakken van 30 liter vullen (was en spoel) lijkt dan een minimum. Voor één kledingstuk doe je het best met de hand. Een machine is pas interessant (in termen van verbruik) als je het kan vullen.

Percentage van het totale waterverbruik

Percentage van het totale waterverbruik

Een alleenwonende persoon verbruikt gemiddeld 39.000 liter water per jaar. Als we uitgaan van het bovengenoemde jaarlijkse waterverbruik voor wassen, zou dit betekenen dat ongeveer 24% van het totale jaarlijkse waterverbruik van een alleenwonende persoon wordt gebruikt voor het wassen van kleding. Dit is veel, een zuinig toestel kan veel invloed hebben op je totaalverbruik.

Water is een kostbaar iets, en in een tijd waarin duurzaamheid centraal staat moeten we ons verbruik minderen. Door bewust te zijn van het waterverbruik van onze wasmachines en door proactieve stappen te ondernemen om dit verbruik te verminderen, kunnen we een positieve impact hebben op zowel onze portemonnee als het milieu.

Helpt met de hand wassen
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.