Scroll Top
Wat is de HEPA filter

HEPA filters

Heb je ooit gehoord van de term “HEPA” en je afgevraagd wat het betekent? HEPA, wat staat voor High Efficiency Particulate Air, is een indrukwekkende technologie die je waarschijnlijk al in je huis hebt, misschien in je stofzuiger of luchtreiniger. Maar wat maakt een HEPA-filter zo speciaal, en waarom zou je er één moeten overwegen?

De oorsprong van de HEPA-filter gaat terug tot de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse wetenschappers die aan het Manhattan Project werkten, creëerden de eerste HEPA-filter om radioactieve deeltjes op te vangen die vrijkwamen bij de creatie van de atoombom. Iets dat ze vergeten zeggen zijn in de Oppenheimer film. Sindsdien heeft deze technologie zich ontwikkeld en is nu een standaard geworden in de luchtfilterindustrie.

De wetenschap achter HEPA-filters

Moderne HEPA-filters zijn gemaakt van verweven glasvezels die in talloze richtingen zijn gedraaid en gedraaid om een vezelachtig doolhof te creëren.

Wanneer deeltjes dit web doorkruisen, worden ze op verschillende manieren uit de circulatie gehaald, zoals door directe impact, zeven, onderschepping en diffusie. Het resultaat? Een filter dat 99,97% van de deeltjes kan vangen die 0,3 micron groot zijn. Over de deeltjes die kleiner zijn wordt niet meteen gesproken maar ook deze zijn belangrijk. In deeltjes van 0,1 micron vinden we virussen en allergieën terug.

Wettelijk mag een stofzuiger niet meer dan 1% aan stofdeeltjes uitstoten. Een HEPA-filter is niet verplicht, maar voldoet wel aan deze voorwaarde. Er zijn ook alternatieven om de lucht te filteren, zuiveren of reinigen.

De wetenschap achter HEPA-filters

Lucht filteren

Je vraagt je misschien af waarom het nodig is om zulke kleine deeltjes uit de lucht te verwijderen. Deze microscopische zwevende deeltjes zijn bijna onzichtbaar voor het blote oog, maar kunnen in de longen worden opgenomen en irriterend of schadelijk zijn voor je gezondheid, vooral als je last hebt van allergieën of astma.

HEPA-filters kunnen deze deeltjes efficiënt uit de lucht verwijderen, wat de kwaliteit van de lucht die je inademt aanzienlijk verbetert. We vinden ze vooral terug in stofzuigers en luchtreinigers. En hoewel er andere manier van filteren zijn is dit momenteel de populairste en meest gebruikte.

Soorten HEPA filters; 11, 12 & 13 en 14

Filters die voldoen aan de HEPA-norm vangen een grote verscheidenheid aan verontreinigende stoffen op, waaronder die zo klein dat ze niet met het blote oog zichtbaar zijn. De kleinste deeltjes zijn het gevaarlijkst voor je gezondheid. Hoe kleiner het deeltje, hoe dieper het je longen kan binnendringen; de kleinste deeltjes kunnen zelfs in je bloedbaan terechtkomen.

HEPA-filters vangen pollen, vuil, stof, vocht, bacteriën (0,2-2,0 μm), virussen (0,02-0,3 μm) en submicron vloeibare aerosolen (0,02-0,5 μm) op. Maar dus niet de kleinste microns die virussen dragen en astma aanvallen veroorzaken.

Blootstelling aan dergelijke deeltjes kan zowel je longen als je hart beïnvloeden. Talrijke wetenschappelijke studies hebben blootstelling aan deeltjesvervuiling in verband gebracht met een verscheidenheid aan problemen, waaronder voortijdige dood bij mensen met hart- of longziekten, niet-dodelijke hartaanvallen, onregelmatige hartslag, verergerde astma, afgenomen longfunctie en verhoogde ademhalingssymptomen zoals irritatie van de luchtwegen, hoesten of ademhalingsmoeilijkheden.

Verschillende HEPA-filters:

Er zijn geen verschillende soorten HEPA-filters: een filter voldoet aan de HEPA-norm of niet. Er zijn wel verschillende gradaties van HEPA-filters, variërend van H10 tot H14. Hoe hoger de graad, hoe beter de prestaties.

  • Filters van H10 tot H12, de “gewone” HEPA filters. Ze vangen minder deeltjes op dan de filters van hogere gradatie.
  • H13 en H14 staan bekend als “medische” HEPA-filters. Deze filteren respectievelijk 99,95% en 99,995% van alle deeltjes tot 0,3 micron uit.

Medische HEPA wordt veel gebruikt in industrieën die extreem schone omgevingen vereisen, zoals medische gebouwen. Binnenkort komt er ook een wijziging in de Belgische wetgeving rond luchtkwaliteit. Er zal nood komen aan meer en betere manieren van filteren. De medische norm zal gestandardiseerd worden voor de werkplaats en mogelijk zelf je huishouden.

De voordelen van een HEPA-filter

Investeren in een HEPA-filter betekent investeren in geteste en goedgekeurde technologie. Je koopt een product dat de kwaliteit en betrouwbaarheid garandeert om zelfs de kleinste zwevende deeltjes te verwijderen.

Bovendien, aangezien de binnenvlucht veel verschillende irriterende stoffen en verontreinigende stoffen bevat, kan een correct gekozen HEPA-filter ervoor zorgen dat deze verontreinigende stoffen efficiënt worden verwijderd.

Waarom is het belangrijk

Wanneer geen HEPA-filter

Hoewel HEPA-filters geweldig zijn, zijn er momenten waarop een luchtreiniger zonder filter beter zou zijn, bijvoorbeeld als je luchtgedragen microben en bacteriën wilt doden (in plaats van filteren). Een model dat werkt door deeltjes te verbranden, zal meer dan 99,99% van de micro-organismen vernietigen. Tegenwoordig doen ze dit met luchtreinigers met UV-licht.

Hoewel HEPA-filters geweldig zijn, kunnen ze niets vernietigen. Dus dingen zoals schimmelsporen, virussen en bacteriën zullen ongehinderd blijven gedijen tenzij ze daadwerkelijk worden vernietigd.

Onze mening op HEPA filters

HEPA-filters zijn een krachtig hulpmiddel voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in je huis, maar ze zijn niet altijd de beste keuze voor elke situatie. Het is belangrijk om je specifieke behoeften te begrijpen en te kiezen voor een luchtreiniger of stofzuiger die aan die behoeften voldoet. En onthoud, hoewel HEPA-filters geweldig zijn, zijn ze niet de enige optie.

Onze mening op HEPA filters
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.