Scroll Top
De Juiste Temperatuur voor voedsel in je frigo

De juiste temperatuur in de frigo

Een koelkast moet tussen 0° en 4° liggen om je voedsel veilig te houden

De juiste temperatuur hebben binnen in de koelkast is een absolute must. Deze toestellen dienen om ons eten vers en eetbaar te houden. Bij een te hoge temperatuur kan je even goed geen frigo hebben. Eten wordt onveilig, bacteriën krijgen vrij spel.

In dit artikel kijken we naar de ideale temperatuur voor je koelkast, en bespreken we de limieten om eten veilig te houden.  We kijken ook hoe verschillende soorten voedsel de temperatuurinstellingen kunnen beïnvloeden.

Temperatuur van een koelkast

Temperatuur van een koelkast

Idealiter zou je koelkasttemperatuur tussen 1,7° en 3,3°C moeten liggen. Hoe dichter bij de veiligheidsdrempel van 4°C hoe minder het toestel zal verbruiken. Hoe lager, zonder onder 0,5°C te gaan, hoe langer je voedsel goed blijft.

Vanaf 4°C beginnen bacteriën sneller te groeien. Ze kunnen je voedsel bederven en je blootstellen aan bacteriën zoals Salmonella en E. coli. Ga je te laag dan zal je koelkast meer verbruiken en je voedsel beginnen invriezen.

Heb je een koelkast met vriescombinatie dan moet je ook die temperatuur in de gaten houden. Voor je vriezer is het beste om zo dicht mogelijk bij -18°C te blijven, tenzij je veel nieuw, warmer voedsel toevoegt. Sommige vriezers hebben een optie voor een snelle vriesbeurt, die de vriezertemperaturen voor 24 uur verlaagt om vriesbrand te voorkomen.

Heb je de koelkast net verhuisd laat het dan eerst terug op temperatuur komen voor je hier weer ingrediënten inlegt. Vooral belangrijk voor het vriesvak. Bevroren eten laten ontdooien om dan opnieuw terug in te vriezen is een gevaarlijk spel.

Meten van de koelkast-temperatuur

Helaas zijn niet alle koelkasttemperatuurmeters even nauwkeurig. Je kunt je koelkast ingesteld hebben op 3,3°C, maar het kan eigenlijk temperaturen rond 0,5°C of zelfs 5°C aanhouden. Om dit na te gaan koop je een vrijstaande thermometer, geschikt voor de koelkast.

Plaats de thermometer in je koelkast of vriezer en laat deze 20 minuten staan. Controleer dan de meting. Ben je dicht bij de ideale temperatuur, of zelfs de aanbevolen temperatuur? Nieuwere koelkasten met nieuwe technologie hebben dit reeds ingebouwd. Zij regelen de temperatuur automatisch.

Meten van de koelkast-temperatuur

Tips koelkast koel houden

Als je merkt dat je koelkasttemperatuur flirt met de 4°C markering of je vriezer is te warm ondanks je aangepaste temperatuurinstellingen, kun je een paar stappen ondernemen om een ideale temperatuur te handhaven.

  • Laat voedsel afkoelen voordat je het opbergt. Voedselresten juist invriezen of bewaren in de koelkast is geweldig om voedselverspilling tegen te gaan. Je moet wel opletten dat ze de interne temperatuur van je toestellen niet verhoogt. Dit zorgt voor snelle bacteriegroei.
  • Controleer de deurafdichtingen. De afdichtingen rond de deuren van je koelkast en vriezer zijn ontworpen om koude lucht binnen en warme lucht buiten te houden. Lees hier meer tips voor een lager verbruik van de koelkast.
  • Houd je koelkast en vriezer vol, maar niet te vol. Een volle koelkast of vriezer werkt efficiënter dan een lege, omdat de items in de koelkast of vriezer helpen om de koude lucht vast te houden.

Denk ook aan het onderhoud van je koelkast. Een goed onderhouden koelkast en vriezer werkt langer, beter en is zuiniger. De condensor spoelen van je koelkast pakken stof op. Zonder een goede poetsbeurt zal dit de interne temperatuur verhogen en ook meer kosten in verbruik.

Voedsel en hun bewaartemperatuur

Voedsel en hun bewaartemperatuur

Verschillende voedselgroepen hebben verschillende bewaartemperaturen nodig. Klinkt dit nieuw voor jou, wacht even tot we met woorden zoals ethyleenproductie afkomen. Elk voedsel heeft een ideale bewaartemperatuur, daarom dat er een of soms twee groentelades zijn. Je leest er meer over in ons uitgebreid artikel over voedselgroepen bewaren.

Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

  • Zuivelproducten tussen 1,7° en 3,3°C om de groei van bacteriën te voorkomen en de versheid te behouden.
  • Rauw vlees en vis moeten worden bewaard bij temperaturen onder 4°C om de groei van bacteriën te voorkomen.
  • Groenten en fruit hebben verschillende bewaartemperaturen. Over het algemeen worden ze bewaard tussen 1,7° en 3,3°C.
  • Bevroren voedsel moet worden bewaard bij temperaturen onder -18°C om de kwaliteit en veiligheid te behouden.

Een makkelijke richtlijn is kijken naar de winkel. Liggen ze daar in koelers (open of gesloten) in de vriezer of in de open lucht. Melkflessen zijn bijvoorbeeld niet gekoeld. Enkel als je de fles open doet moet dit aan de verwachte temperatuur bewaard worden.

Het instellen van de juiste temperatuur voor je koelkast en vriezer is een eenvoudige stap die je kunt nemen om de veiligheid van je voedsel te waarborgen en de efficiëntie van je apparaten te verbeteren. Door de aanbevolen temperaturen te volgen en regelmatig te controleren met een thermometer, kun je ervoor zorgen dat je voedsel zo vers en veilig mogelijk blijft. Het heeft ook invloed op het verbruik van je koelkast. Zo spaar je op twee manieren geld, voedselverspilling en energieverbruik.

Tips koelkast koel houden
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.