Scroll Top
koelkast mythes en misvattingen

Bij het winkelen voor een nieuwe koelkast, hoor je vaak verschillende dingen van verkopers, vrienden en online recensies.  Deze kunnen de toch al stressvolle en dure ervaring nog verwarrender maken, vooral met zoveel merken, stijlen en afwerkingen beschikbaar. Om twijfel weg te nemen schreven we reeds een informatieve koopgids voor koelkasten. In dit artikel gaan we dieper in op de onwaarheden, of koelkast mythes, die de ronde doen.

Mythe 1: Groter is beter

Als het om koelkasten gaat, doet de grootte er uiteraard toe. Maar de grootste is niet altijd de beste. Het kopen van een koelkast die groter is dan je nodig hebt, kost je niet alleen meer in de winkel, maar kost je ook meer gedurende de levensduur van de koelkast omdat deze meer energie verbruikt.

Dus verspil je geld niet aan een enorme koelkast als het alleen voedsel voor twee of drie personen hoeft te bewaren.

Mythe 2: Afwerking is heel belangrijk

Ja het ziet er mooier uit, en ja je koelkast heeft invloed op de uitstraling en inrichting van je keuken. Maar een fancy afwerkingen kan een prijspremie hebben boven een gewone witte koelkast, ondanks het feit dat het geen verschil maakt voor de prestaties van het apparaat.

Die retro koelkasten zien er misschien geweldig uit, maar ze zijn onnodig duur. Kies een model dat stijl combineert met inhoud, of blijf eenvoudig om je geld te besparen. Ook glas is mooi en biedt voordelen maar is heel wat duurder.

Mythe 1 Plus grand cest

Mythe 3: Europese merken bieden de beste kwaliteit

Hoewel Europese koelkast merken vaak pronken met geavanceerd design en glamoureuze functies, zijn ze misschien niet altijd de beste keuze. Deze zijn niet altijd de beste maar wel ontworpen voor Europese huishoudens.

In Amerika is groter beter. Energie kost daar ook minder. In Azië geven ze veel belang aan verbindingsopties. Hier in Europa kijken we vaker naar slimme modellen of energiezuinige koelkasten. Denk daarom eerst aan wat je nodig hebt, en zoek dan een koelkast die hierbij aansluit.

Mythe 4: Een ijsdispenser is een must

Een koelkast met een ingebouwde water- en ijsdispenser lijkt misschien op iets dat je wilt, maar je moet twee keer nadenken voordat je extra betaalt voor een.

Ja, het heeft invloed op je verbruik omdat je de deur minder open doet. Maar het neemt ook waardevolle ruimte in in je vries- of koelkastcompartiment. Als ruimte belangrijk voor je is – vermijd dan.

Mythe 5: Koelkasten kosten ongeveer hetzelfde om te draaien

Omdat je koelkast nooit uitgaat, is het een van je meest energieverslindende apparaten, goed voor ongeveer acht procent van je energierekening. Samen met de een aparte vriezer die tot twaalf procent opneemt zit je aan twintig procent.

Het kiezen van een efficiëntere koelkast zal je op de lange termijn geld besparen. Controleer de energielabel en ga voor een A label. Een koelkast heeft een gemiddelde levensduur van 10 jaar. Enkele kWh meer of minder kunnen op deze periode een groot verschil maken.

Mythe 2 La finition est tres importante

Mythe 6: Side-by-side koel-vriescombinaties zijn beter dan boven of onder

Side-by-side koelkasten zijn die modellen met twee smalle, volledige hoogte kasten naast elkaar, in tegenstelling tot een koelkast met een vriezer aan de boven- of onderkant.

Elk soort koelkast heeft zijn voordelen, de ene is smaller voor kleinere keukens. De andere heeft extra opslagruimte. Efficiënte opslagruimte is wat anders. De koelkasten met dubbele deuren zijn eigenlijk smaller in termen van opslagruimte. De compartimenten zijn hoog en smal, hebben meestal een mindere temperatuuruniformiteit, en zo krijg je koude en warme plekken.[

Mythe 7: Je hebt de nieuwste slimme koelkastfuncties nodig

Koelkasten die muziek afspelen, toegang hebben tot het internet, camera’s aan de binnenkant hebben, … er zijn veel technologische innovaties die koelkasten slimmer maken.

Deze functies voegen echter flink wat geld toe aan de kostprijs van een koelkast. De meeste ‘slimme’ functionaliteit – internet, muziek, YouTube etc. – is al beschikbaar vanaf andere apparaten in of bij je keuken. Dus waarom extra uitgeven?

Het kopen van een nieuwe koelkast hoeft niet stressvol of verwarrend te zijn. Door deze mythes te ontkrachten, hopen we je te helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze. Ook wij gingen op zoek naar de beste koelkasten. We hebben ze opgedeeld in verschillende overzichtelijke vergelijkingen:

Onthoud dat de beste koelkast voor jou afhangt van je specifieke behoeften en budget. Neem de tijd om verschillende modellen en merken te vergelijken, en vergeet niet om de energie-efficiëntie en de kosten op lange termijn in overweging te nemen. Gelukkig winkelen!

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.