Scroll Top
Waar op letten bij het vergelijken

Zo koop je de juiste diepvriezer, een koopgids

Waar je op moet letten bij het vergelijken van diepvrieskasten en -kisten

Je bent hier omdat je meer wil weten over het vergelijken van diepvriezers. In dit artikel duiken we zeer diep in de wereld van diepvriezers. We bespreken de verschillende soorten, hun voor- en nadelen, en geven je een uitgebreide gids om de juiste keuze te maken.

Hier komen geen producten aan te pas, dit is een informatief artikel om jou verder te helpen. Lees hier verder om een effectieve vergelijking van de beste diepvrieskasten of diepvrieskisten te vinden. Voor de compacte tafelmodel vriezers hebben we een aparte lijst samengesteld.

Verschillende soorten diepvriezers

Er zijn verschillende soorten diepvriezers, waaronder diepvrieskisten, diepvrieskasten, onderbouw of tafelmodel vriezers en koelkasten met vriezers. We overlopen de voor- en nadelen van elk type vriezer, hieronder vind je de informatie samengevat.

weet dat een diepvries wat kan kosten

Diepvrieskisten

Diepvrieskisten zijn groot en ideaal voor het opslaan van grote hoeveelheden voedsel, maar nemen veel vloeroppervlak in beslag en het kan moeilijk zijn om items op de bodem te vinden. Deze zijn echter energiezuiniger dan andere modellen.

Vrieskasten

Diepvrieskasten zijn handiger in gebruik, nemen minder vloeroppervlak in beslag en hebben vaak extra functies zoals automatisch ontdooien. Ze kunnen echter duurder zijn in aanschaf en zijn minder energie-efficiënt dan kistvriezers.

Tafelmodel (en mini-vriezers)

Tafelmodel vriezers zijn compact en passen perfect onder het aanrecht, waardoor ze ideaal zijn voor kleinere keukens of als aanvullende vriesruimte. Ze hebben echter een beperkte opslagcapaciteit en kunnen minder energie-efficiënt zijn.

Koel-vriescombinaties

Ten slotte zijn er koel-vriescombinaties voor diegenen die zowel een koelkast als een vriezer nodig hebben en beperkte ruimte hebben. We zien ze eerder als een koelkast dat ook een vriesvak heeft. Uiteraard kan dit vriesvak groot zijn. Bij Amerikaanse frigo’s is de helft van de koelkast soms vriezer.

Er zijn ’twee soorten’; de koel-vriescombinaties om in te bouwen en de vrijstaande koel-vriezers.

Deze apparaten zijn vaak goedkoper dan het kopen van twee afzonderlijke apparaten, maar de vriezercapaciteit kan beperkter zijn en ze kunnen op de lange termijn meer energie verbruiken. Je hebt hier hetzelfde probleem als de was-droogcombinaties.

De keuze voor een bepaald type vriezer hangt af van de individuele behoeften en beschikbare ruimte.

Capaciteit en opslagruimte, grootte en afmeting

Waar op letten bij het vergelijken

Eens je weet welk type dan kan je beginnen vergelijken. Het heeft geen zin om een kist met een kast te vergelijken, de toestellen zijn anders, ze hebben andere voor- en nadelen. Nu je weet welk soort, vergelijk de vriezers dan vooral op deze factoren:

Capaciteit en opslagruimte, grootte en afmeting

Denk aan de hoeveelheid opslagruimte die je nodig hebt. Vriezercapaciteiten kunnen variëren, met kleine modellen die tot 50 liter aanbieden en grotere modellen die ruim over de 300 liter gaan.

Alleen, koppel of gezin

Voor een klein gezin kan een vriezer met een opslagcapaciteit van tussen de 50 en 150 liter ideaal voor je zijn, genoeg om een weekvoorraad voedsel op te slaan. Maar hier is een wijs woord van voorzichtigheid: vriezers werken efficiënter wanneer ze vol zijn. Een lege vriezer heeft meer ruimte voor warme lucht, wat betekent dat de vriezer harder moet werken en meer energie moet verbruiken om koele temperaturen te behouden.

Appartement of huis

Het volgende om over na te denken is de fysieke ruimte in je huis. Zorg ervoor dat de vriezer die je op het oog hebt past in de ruimte die je hebt toegewezen. En vergeet niet te meten of hij door de voordeur past bij levering. Overweeg ook waar je de vriezer wilt plaatsen. Als je van plan bent de vriezer in een garage of een andere niet-geklimatiseerde ruimte te plaatsen, zorg er dan voor dat de vriezer daarvoor geschikt is.

Energieklasse en verbruik van de vriezer

Indeling opslagruimte

Denk ook aan indelen, organisatie en toegankelijkheid. Sommige fabrikanten voegen slimme opslagfuncties toe, zoals getrapte bakken en verstelbare lades en planken, om het je gemakkelijker te maken om te vinden wat je zoekt.

Enkele tips voor het kiezen van de juiste diepvries capaciteit:

  • De standaardcapaciteit van een vriezer is ongeveer 35 pond bevroren voedsel per kubieke voet bruikbare ruimte.
  • Voor gezinnen die tuinproducten invriezen, is het raadzaam om zes kubieke voet vriescapaciteit per persoon te voorzien.
  • Als je andere methoden voor voedselconservering gebruikt, voorzie dan drie kubieke voet per persoon.

Een eenvoudige vuistregel voor het schatten van de vriezergrootte die je nodig hebt, is het aantal personen in je gezin te vermenigvuldigen met 2,5 kubieke voet. Bijvoorbeeld, voor een klein gezin van drie zou een vriezer met acht kubieke voet opslagruimte ruim voldoende moeten zijn. Een groter gezin van zes heeft een vriezer nodig met 15 kubieke voet opslagruimte.

Er zijn verschillende soorten diepvriezers

Onderhoud en ontdooimethoden

Vroeger was het altijd handmatig ontdooien, tegenwoordig kunnen de vriezers dit zelf door innovatieve technologie. De auto-ontdooi vriezers, ook wel bekend als frost-free vriezers, zijn een geschenk voor degenen onder ons die het te druk hebben om zich zorgen te maken over routineklusjes zoals het ontdooien van de vriezer.

Anti-frost

Deze vriezers hebben een ingebouwd systeem dat automatisch de opbouw van ijs en rijp voorkomt. Ze maken gebruik van verwarmingselementen die op regelmatige tijdstippen worden geactiveerd om eventuele vorstvorming te smelten. Het grootste voordeel van dit systeem is het gebruiksgemak: het vereist geen handmatige tussenkomst.

Bovendien helpt het de vriezer efficiënt te werken door de luchtcirculatie te verbeteren. Maar zoals bij alles, zijn er ook nadelen. Het kan leiden tot vriesbrand bij voedsel als het niet goed is verpakt, en het kan iets meer energie verbruiken dan handmatige ontdooimethoden. Kies voor deze methode als je op zoek bent naar gemak en niet regelmatig wilt ontdooien.

Handmatig ontdooien

Bij handmatig-te-ontdooien vriezers moet je het apparaat uitschakelen en de deur open laten staan om het ijs te laten smelten. Dit moet regelmatig worden gedaan, afhankelijk van de ijsopbouw. Kies voor deze methode als je bereid bent om regelmatig onderhoud te plegen en energie-efficiëntie prioriteit geeft.

Merken, bouwkwaliteit en technologie

Energieklasse en verbruik van de vriezer

Het energieverbruik van een diepvries is een cruciale factor bij het overwegen van de totale kosten. Een energiezuinige vriezer kan je op de lange termijn aanzienlijk besparen op je elektriciteitsrekening. Sinds deze verandering zijn de diepvriezer merken er nog niet in geslaagd om een A of B energielabel te voorzien voor hun diepvriezers. De nieuwste of meest energiezuinige vriezers in 2023 hebben een C label.

Kostenbesparend

Een vriezer met een hogere energie-efficiëntie kan je op de lange termijn geld besparen. Bijvoorbeeld, een tafelmodel diepvries verbruikt gemiddeld ongeveer 175 kWh per jaar, terwijl een vrieskast of vrieskist ongeveer 250 kWh per jaar verbruikt.

Met de huidige energieprijzen van €0,89 per kWh, kost dit tussen de €0,42 en €0,61 per dag, wat neerkomt op 13 tot 19 euro per maand. Dit kan uiteraard verschillen door de fluctuerende energieprijzen. Klik hier voor een actueel beeld op de prijs per kWh.

Milieuvriendelijk

Een energiezuinige vriezer is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Minder energieverbruik betekent minder CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan de strijd tegen klimaatverandering.

Onderhoud en ontdooimethoden

Waar je de vriezer plaatst

Het kiezen van de juiste locatie voor je diepvries is cruciaal voor de efficiëntie en levensduur van het apparaat. Factoren zoals direct zonlicht, hoge luchtvochtigheid, extreme temperaturen en onvoldoende luchtcirculatie kunnen de prestaties en het energieverbruik beïnvloeden. Het is raadzaam om de vriezer op een droge, goed geventileerde plek te plaatsen, uit de buurt van direct zonlicht en extreme temperaturen.

Het plaatsen van de vriezer in een garage, kelder of andere niet-geklimatiseerde ruimte kan problemen veroorzaken, tenzij het apparaat specifiek is ontworpen voor dergelijke omstandigheden.

Een interne temperatuur van -18°C is aangeraden, deze temperatuur moet behouden worden. Vriezers die ‘garage-ready’ zijn, kunnen werken in deze omstandigheden, terwijl standaardvriezers mogelijk niet de inhoud bevroren kunnen houden in een extreem hete garage.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de vriezer waterpas staat. Een niet-waterpas vriezer kan leiden tot onnodige trillingen, onjuiste deursluiting, verminderde efficiëntie en mogelijke lekkages. Het is daarom belangrijk om de vriezer op een niveau oppervlak te plaatsen voor een optimale werking.

Overgaan naar het aankopen van een diepvries

Geluidsniveau

Als je op zoek bent naar een vriezer, is er één factor die je toch niet over het hoofd mag zien: het geluidsniveau. Het kan een verschil maken in je dagelijkse leven, vooral als de vriezer zich in of vlakbij een leefruimte bevindt. Het geluidsniveau van vriezers wordt uitgedrukt in decibel (dB). En ook hier zijn verschillen tussen kisten en kasten.

Laten we beginnen met de diepvrieskist. Deze modellen zijn over het algemeen stiller dan hun rechtopstaande tegenhangers, dankzij hun ontwerp en isolatie. Ze produceren gemiddeld een geluidsniveau tussen 38 en 42 dB. Maar gezien hun grootte en capaciteit, zijn ze ideaal voor plaatsing in garages, kelders of andere ruimtes waar het geluid geen groot probleem vormt.

Aan de andere kant hebben we de diepvrieskasten, of rechtopstaande vriezers. Ze zijn iets luider zijn dan kistvriezers, met een gemiddeld geluidsniveau tussen 40 en 45 dB. Ze kunnen een constante zoem produceren of een periodiek start-/stopgeluid hebben. De bouwkwaliteit van het merk en model heeft veel invloed op het geluid.

Verschillende soorten diepvriezers

Inbouwvriezers zijn het stilste, omdat ze ingebouwd zijn en zo extra geluid verstoppen. Uiteraard is dit niet voor iedereen, de kans is groot dat je tussen de twee bovenstaande kiest.

Maar het geluidsniveau van je vriezer wordt niet alleen bepaald door het type. De ondergrond waarop de vriezer staat kan ook een verschil maken. Een vriezer op een houten vloer kan bijvoorbeeld meer geluid maken dan een die op een betonnen vloer staat.

Merken, bouwkwaliteit en technologie

We hebben veel kwaliteit ter beschikking in België en Nederland. Voor een vriezer kan je kiezen uit modellen van AEG, Bosch, Beko, Liebherr, Miele, Siemens, Smeg, Inventum, Samsung en Whirlpool.

Elk van deze merken biedt unieke kenmerken en technologieën. Bijvoorbeeld, AEG’s LowFrost-technologie vermindert ijsvorming met 50%, terwijl Bosch’s VarioZone-functie zorgt voor flexibiliteit bij het rangschikken van bevroren goederen.

Beko, een Turks merk, staat bekend om zijn energie-efficiëntie en slim design, terwijl het Duitse merk Liebherr innovatieve functies en uitzonderlijke bouwkwaliteit biedt. Miele en Siemens, beide Duitse merken, worden geprezen om hun innovatieve design en hoge energie-efficiëntie. En zo zijn er nog heel wat mogelijkheden.

Waar je de vriezer plaatst

Buiten deze Europese merken zijn er ook internationale spelers zoals Samsung en Whirlpool die innovatieve functies en strak design bieden. Samsung’s All-around Cooling zorgt voor gelijkmatige koeling en ook de powerfreeze functie is interessant, terwijl Whirlpool’s 6TH SENSE-technologie het leven thuis gemakkelijker maakt door de temperatuur in de vriezer constant te bewaken.

Overgaan naar het aankopen van een diepvries

Uiteindelijk heb je alles in de handen om over te gaan naar een aankoop. Je kan met al deze informatie aan de slag en beginnen met het vergelijken van je favoriete – passende modellen. Hou ook rekening met je budget, dit hebben we hier niet echt aangekaart maar je weet dat een diepvries wat kan kosten.

Denk vooral aan de totale kostprijs. Laat je niet verleiden door een lage aankoopprijs met een enorm hoog verbruik. Een aankoop baseer je op de aankoopprijs en de lange termijnkost. Ook wij maakten een vergelijking, gevolgd door een selectie van de (voor ons) beste diepvriezers dat je online kan kopen in België of Nederland. Ook hier hebben we gesplitst, voor de beste diepvrieskisten kijk je hier.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.