Scroll Top
Koopgids: Frigo's, koelkasten en koel-vriezers

Koopgids: Koelkasten, Frigo’s en koel-vries

De koelkast is zonder twijfel het centrum van je huishouden. Het is de bewaker van je voedsel, de plek waar je ’s ochtends je melk pakt voor de koffie en waar je ’s avonds zoekt naar inspiratie voor het avondeten. Of nog iets later op de avond, wanneer je nog een kleine snack zoekt.

Een goede koelkast kiezen is daarom essentieel. Maar hoe doe je dat? Hier vind je een uitgebreide gids die je helpt bij het maken van de beste keuze. Het begint bij weten welk soort koelkast je wil. Daarna kan je beginnen met het vergelijken.

De verschillende soorten koelkasten en frigo’s

Bij het kiezen van een koelkast is het belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de gebruikskosten en capaciteit. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten koelkasten, heb je nog meer informatie nodig kijk dan eerst hier.

De verschillende soorten koelkasten en frigo’s
 1. Koelkast Top-Freezer (vriezer boven):

 • Gemiddelde kosten: €300 €800
 • Gemiddeld verbruik: 150 250 kWh/jaar
 • Gemiddelde capaciteit: 150 250 liter voor het koelgedeelte, 50 100 liter voor de vriezer
 • Voordelen: Vaak goedkoper in aanschaf en gebruik.
 • Nadelen: Je moet bukken om bij de meest gebruikte koelgedeeltes te komen.

Zowel in Nederland als België komen we deze combinatie het vaakst tegen. Ze bieden de meeste voordelen en zijn heel wat goedkoper dan Amerikaanse koelkasten of French Doors. Er is ook heel veel keuze. Voor elk budget zijn er heel wat goede top-freezer koelkasten die het overwegen waard zijn.

 1. Koelkast Bottom-Freezer (vriezer onder):

 • Gemiddelde kosten: €400 €1200
 • Gemiddeld verbruik: 200 300 kWh/jaar
 • Gemiddelde capaciteit: 200 300 liter voor het koelgedeelte, 50 150 liter voor de vriezer
 • Voordelen: Alles in het koelgedeelte op grijphoogte.
 • Nadelen: Meestal duurder dan top-freezers.
 1. Amerikaanse koelkast (Side-by-Side):

 • Gemiddelde kosten: €700 €2500
 • Gemiddeld verbruik: 300 500 kWh/jaar
 • Gemiddelde capaciteit: 300 600 liter totaal
 • Voordelen: Veel functies beschikbaar, ideaal voor smalle keukens.
 • Nadelen: Beperkte breedte kan problemen geven bij grotere items.

Een veel gekozen optie in België, iets minder in Nederland. Als je ruimte hebt voor een Amerikaanse koelkast dan is dit een mooi voordeel. Zo heb je veel vriesruimte en een even grote (of grotere) koelkast.

Koelkast Top-Freezer
 1. French Door (dubbele deur met vriezer onder):

 • Gemiddelde kosten: €1000 €3000+
 • Gemiddeld verbruik: 400 600 kWh/jaar
 • Gemiddelde capaciteit: 350 650 liter totaal
 • Voordelen: Ruim, veel functies en beide compartimenten zijn breed genoeg voor schalen.
 • Nadelen: Duurder in aanschaf.
 1. Pigeon Pair (aparte koelen vrieskast):

 • Gemiddelde kosten: €600 €2000 per stuk
 • Gemiddeld verbruik: Afhankelijk van model en grootte, vaak vergelijkbaar met side-by-side modellen
 • Gemiddelde capaciteit: 250 350 liter per kast
 • Voordelen: Flexibele plaatsing en veel opbergruimte.
 • Nadelen: Neemt meer ruimte in beslag.

Deze koelkasten zien we vooral in grote huishoudens in de Verenigde Staten maar worden amper verkocht in België of Nederland. Wij kennen eerder de Amerikaanse koelkast, het kleine broertje van de Pigeon Pair.

dubbele deur met vriezer onder
 1. Ingebouwde Koelkast:

 • Gemiddelde kosten: €800 €4000+
 • Gemiddeld verbruik: Vergelijkbaar met vrijstaande modellen, maar afhankelijk van isolatie kan dit variëren
 • Gemiddelde capaciteit: 150 300 liter voor het koelgedeelte, variabel voor de vriezer
 • Voordelen: Naadloze integratie in keukenontwerp.
 • Nadelen: Duur en vaak minder opbergruimte.

Bouw je in dan hangt veel van ruimte af. Heb je voldoende plaats voor een Amerikaanse koelkast of wordt het een inbouw koel-vriescombinatie in kast vorm.

 1. Tafelmodel of mini koelkasten:

 • Gemiddelde kosten: €100 €400
 • Gemiddeld verbruik: 100 200 kWh/jaar
 • Gemiddelde capaciteit: 30 50 liter totaal
 • Voordelen: Compact en ideaal voor kleine ruimtes of als extra koeling.
 • Nadelen: Beperkte opslagcapaciteit en functies.

Een tafelmodel kan complementair zijn als je nog wat extra koelruimte nodig hebt. Ook voor apartementen zijn deze tafelmodel koelkasten aangeraden.

Heb je echt geen plaats dan zijn er mini koelkasten, al vinden we dit geen echt volwaardige koelkast. Toch kan het een oplossing zijn voor iemand die geen andere keuze heeft. Of de luxe wil van een klein koelkastje op de kamer te hebben.

aparte koelen vrieskast

Waar op letten bij koelkasten

1. Ruimte en Afmetingen

Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe koelkast, is het cruciaal om de beschikbare ruimte in je keuken nauwkeurig op te meten.

Houd rekening met de breedte, diepte en hoogte van de ruimte waar de koelkast moet komen te staan. Vergeet niet om extra ruimte toe te voegen voor ventilatie: minstens 5 cm aan de zijkanten en achterkant en 10 cm aan de bovenkant. Dit zorgt ervoor dat je koelkast efficiënt kan functioneren en zijn warmte kwijt kan.

Zoals besproken ga je dan over naar het kiezen van een type koelkast.

 • De meest voorkomende in België is de koel-vriescombinatie. Dit doe je dan in de vorm van een rechtopstaand model, een dubbele deurs (Amerikaans) of met French doors.
 • Kleine huishoudens, of secundaire frigo’s kunnen in tafelmodel kopen. Deze kan je inbouwen of onderschuiven.

2. Capaciteit en Organisatiemogelijkheden

De capaciteit van een koelkast wordt uitgedrukt in liters en geeft aan hoeveel ruimte beschikbaar is voor jouw etenswaren. De behoefte aan capaciteit hangt af van de grootte van je huishouden, je eetgewoonten en hoe vaak je boodschappen doet. Hier zijn enkele richtlijnen:

1-2 personen: Een koelkast met een capaciteit van 250 tot 380 liter is meestal voldoende.

3-4 personen: Voor een gemiddeld gezin is een koelkast van 350 tot 530 liter aan te raden.

5 of meer personen: Kies voor een koelkast met een capaciteit van 440 liter of meer. Voeg extra 28,5 liter toe voor elk extra gezinslid.

Een goed georganiseerde koelkast bespaart tijd en helpt voedselverspilling tegen te gaan. Daarnaast is een goede indeling en vulling van de frigo ook goed voor het verbruik te beheren.

Ingebouwde Koelkast

Groentelades

Deze lades houden groenten en fruit langer vers door een optimale vochtigheidsgraad te behouden. Sommige koelkasten bieden gespecialiseerde lades met instellingen voor specifieke soorten producten.

GroenteladeS in meervoud, want een goede koelkast heeft er twee. Eentje voor de lage vochtigheidsgraad groenten en één voor de hoge vochtigheid.

Verstelbare planken

Planken die je kunt verstellen of verwijderen zorgen voor flexibiliteit. Zo kun je de ruimte aanpassen aan grotere items zoals flessen, potten of taarten.

Deurcompartimenten

Deurvakken zijn ideaal voor het opbergen van flessen, sauzen en kleinere items. Let op modellen met verstelbare bakken om de ruimte naar wens in te delen.

Uitschuifbare lades

Diepvrieslades die uitschuifbaar zijn maken het makkelijker om producten te vinden zonder alles eruit te moeten halen.

Speciale zones

Sommige koelkasten hebben speciale zones voor vleeswaren of zuivelproducten die een iets andere temperatuur vereisen dan de rest van de koelkast.

3. Energieverbruik en kosten lange termijn

Bij het kiezen van een nieuwe koelkast is het belangrijk om niet alleen naar de prijskaart in de winkel te kijken, maar ook naar de kosten die je over de jaren heen maakt door het verbruik van de koelkast.

Het energielabel is hierbij een essentiële factor die je helpt inschatten hoeveel je jaarlijks kwijt zult zijn aan energiekosten. In België, net als in de rest van Europa, is het energielabel voor koelkasten vernieuwd en loopt nu van A (het meest energiezuinig) tot G (het minst energiezuinig).

De indeling van A tot G is gebaseerd op het jaarlijkse energieverbruik en andere efficiëntiekenmerken zoals de capaciteit en extra functies zoals No-Frost technologie. Koelkasten met een A-label zijn het meest zuinig (uiteraard) en kunnen je op lange termijn veel geld besparen.

Waar op letten bij koelkasten

Hoeveel verbruikt een koelkast?

Het gemiddelde verbruik van een koelkast hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte en het model.

Een standaard koel-vriescombinatie verbruikt gemiddeld ongeveer 225 kWh per jaar, terwijl een Amerikaanse koelkast al snel 350 kWh per jaar kan verbruiken. We hebben hier een apart artikel over geschreven om je een beter beeld van verbruik per type koelkast, en op lange termijn te schetsen.

De totale kost van een frigo op lange termijn

De langetermijnkosten van een koelkast zijn niet alleen afhankelijk van het energieverbruik, maar ook van de levensduur van het apparaat. Een goedkopere koelkast met een hoger energieverbruik kan uiteindelijk duurder uitvallen dan een duurdere koelkast met een lager energieverbruik.

Om een goed beeld te krijgen van wat een koelkast je op lange termijn kost, kun je gebruikmaken van rekenhulpen of vergelijkingswebsites die rekening houden met zowel de aanschafprijs als de jaarlijkse energiekosten. Zo krijg je inzicht in de totale kosten over bijvoorbeeld een periode van tien jaar.

4. Design en afwerking

Wanneer je een koelkast kiest, is het niet alleen belangrijk dat deze functioneel is, maar ook dat het design aansluit bij de stijl van je keuken en interieur. De koelkast is vaak een prominent aanwezig element in de keuken, dus het uiterlijk ervan kan een grote impact hebben op de sfeer en uitstraling van de ruimte.

Van Roestvrijstaal tot Retro

De afwerking van een koelkast kan variëren van klassiek wit tot modern roestvrijstaal, en zelfs kleurrijke retro-modellen zijn tegenwoordig verkrijgbaar.

Roestvrijstalen koelkasten bieden een strakke en professionele look, maar kunnen gevoelig zijn voor vingerafdrukken. Sommige merken bieden daarom matte of ‘vingerafdruk-resistente’ afwerkingen aan. Denk er dus aan dat het ook meer kuiswerk geeft.

Voor wie iets anders wil dan de standaard witte of roestvrijstalen koelkast, zijn er ook modellen beschikbaar in opvallende kleuren of met een glazen front. Dit kan een statement maken in je keuken, maar bedenk wel dat je hier mogelijk langer aan vastzit dan aan een neutrale kleur.

HOEVEEL VERBRUIKT EEN KOELKAST

Een Stille Koelkast voor een Rustige Omgeving

Het geluidsniveau van een koelkast is een belangrijk aspect om rekening mee te houden, vooral in open keukens of studio’s waar de leefruimtes met elkaar verbonden zijn. Een luidruchtige koelkast kan als storend worden ervaren. Moderne koelkasten werken vaak rond de 35 decibel, wat vergelijkbaar is met gefluister.

Tijdens het starten van de compressor, ontdooien of door temperatuurveranderingen kunnen er andere geluiden optreden. Het is daarom aan te raden om recensies te lezen over het geluidsniveau van verschillende modellen en merken.

5. Bouwkwaliteit en Isolatie: De Sleutels tot een Duurzame Koelkast

De materialen die gebruikt worden in de constructie van een koelkast, zoals roestvrij staal of hoogwaardige kunststoffen, kunnen een grote invloed hebben op de duurzaamheid.

Zoek naar modellen met stevige, goed afgewerkte handgrepen, solide deurscharnieren en lades die soepel schuiven en bestand zijn tegen regelmatig gebruik. Let ook op de kwaliteit van de dichting. Die is belangrijk om de temperatuur stabiel te houden, anders kost dit in verbruik.

Goede isolatie is cruciaal voor het behoud van de juiste temperatuur binnenin je koelkast. Dit heeft niet alleen invloed op de versheid van je voedsel, maar ook op het energieverbruik. Een goed geïsoleerde koelkast werkt efficiënter, wat leidt tot lagere energiekosten.

6. Merkreputatie en Betrouwbaarheid

Sommige koelkast-merken staan bekend om hun betrouwbaarheid en kwaliteit. Het is de moeite waard om onderzoek te doen naar verschillende merken en hun reputatie. Lees online beoordelingen, vraag rond bij vrienden en familie, of raadpleeg onafhankelijke consumentensites zoals Doorgelicht.be voor gedetailleerde reviews over de beste koelkast merken.

Een goede indicatie van de bouwkwaliteit is de lengte en dekkingsgraad van de garantie die de fabrikant biedt. Een langere garantieperiode betekent vaak dat het bedrijf vertrouwen heeft in zijn producten. Controleer ook hoe toegankelijk de klantenservice is voor het geval je ondersteuning nodig hebt.

Innovatie en Technologie

Sommige merken lopen voorop als het gaat om innovatieve technologieën die niet alleen het gebruiksgemak verbeteren, maar ook bijdragen aan de levensduur van het apparaat. Denk hierbij aan slimme koelsystemen die zorgen voor een gelijkmatige temperatuurverdeling, of aan materialen die corrosie tegengaan. De lijst is lang:

 • No-frost
 • omzetbare zones
 • energiezuinigheid
 • slimme herkenning van ingredienten
DE TOTALE KOST VAN EEN FRIGO OP LANGE TERMIJN

Onze mening doorgelicht

Je hebt niet altijd de grootste, meest energiezuinige of de beste koelkast nodig in je huishouden.

Je hebt er voornamelijk eentje nodig die past bij wat je doet, die je niet te veel kost op korte en of lange termijn, die past bij jouw familie of huishouden. En misschien zelf het belangrijkste van allemaal, eentje die past bij je budget en waar je snel hulp krijgt als er iets mis is met het toestel.

Begin je zoektocht dus met de ruimte die beschikbaar is, het type koelkast dat je wilt, maar ook zeker je budget en laat je niet verleiden door onnodige innovaties. Weet je niet waar starten, begin dan bij ons koopadvies, en zoek zo de beste koelkast voor jouw keuken.

EEN STILLE KOELKAST VOOR EEN RUSTIGE OMGEVING
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.