Scroll Top
waar op letten koopgids vergelijken van luchtontvochtigers

Koopgids: een luchtontvochtiger kiezen

Een luchtontvochtiger is een essentieel apparaat voor het handhaven van een gezonde luchtvochtigheid in huis, wat vooral belangrijk is voor mensen met luchtwegaandoeningen of allergieën. Door de luchtvochtigheid te reguleren, helpt een luchtontvochtiger niet alleen bij het verminderen van allergenen, maar ook bij het voorkomen van schimmelgroei en het beschermen van uw bezittingen tegen vochtschade.

Hoe werkt een luchtontvochtiger

Er zijn twee hoofdtypen luchtontvochtigers: condensatie en adsorptie. Condensatie luchtontvochtigers werken door lucht over een koud oppervlak te leiden, waardoor waterdamp condenseert en opgevangen wordt. Adsorptie luchtontvochtigers gebruiken een droogmiddel om water uit de lucht te absorberen, wat ze geschikt maakt voor gebruik bij lagere temperaturen.

Twee soorten luchtontvochtiger

De keuze tussen een condensatie of adsorptie luchtontvochtiger hangt af van de omgevingstemperatuur.

 • Condensatiemodellen zijn efficiënt bij normale tot hoge temperaturen
 • Adsorptiemodellen beter zijn voor koude ruimtes. Adsorptiemodellen kunnen ook stiller zijn, wat een voordeel kan zijn in leefruimtes.

In de onderstaande hoofdstukken gaan we dieper in op de verschillen.

verschillende soorten luchtontvochtigers

Waar op letten bij het vergelijken van luchtontvochtigers

1. Oppervlakte en Capaciteit

De capaciteit van een luchtontvochtiger is een cruciale factor bij het kiezen van het juiste model voor jouw ruimte. Deze capaciteit wordt gemeten in het aantal liter vocht dat het apparaat binnen 24 uur uit de lucht kan halen. Om de juiste capaciteit te bepalen, moet je rekening houden met zowel de grootte van de ruimte als het niveau van vochtigheid.

Meet de lengte en breedte van de ruimte waar je de luchtontvochtiger wilt gebruiken en vermenigvuldig deze om de vierkante meters te berekenen. Dit geeft je een basis om te bepalen welke capaciteit nodig is.

Beoordeel dan de vochtigheidsniveaus in de ruimte.

Licht Vochtig (50-60% relatieve vochtigheid)

De lucht voelt vochtig aan tijdens vochtige dagen.

 • Tot 20 m²: Kies een luchtontvochtiger met een capaciteit van ongeveer 10 liter per dag.
 • 20-40 m²: Een capaciteit van 12 tot 16 liter per dag is geschikt.
 • Meer dan 40 m²: Overweeg een capaciteit van 16 tot 20 liter per dag.

Matig Vochtig (60-70% relatieve vochtigheid)

De ruimte ruikt muf en er zijn af en toe vochtplekken zichtbaar.

 • Tot 20 m²: Een capaciteit van 12 liter per dag is aanbevolen.
 • 20-40 m²: Kies voor een capaciteit van 14 tot 18 liter per dag.
 • Meer dan 40 m²: Een capaciteit van 18 tot 25 liter per dag is beter.
vochtigheid bepalen voor de juiste luchtontvochtiger te kiezen

Zeer Vochtig (70-80% relatieve vochtigheid)

Er zijn natte plekken op de vloer of muren en de ruimte voelt altijd vochtig aan.

 • Tot 20 m²: Een capaciteit van 14 liter per dag is nodig.
 • 20-40 m²: Een capaciteit van 17 tot 24 liter per dag is geschikt.
 • Meer dan 40 m²: Overweeg een capaciteit van 25 tot 30 liter per dag.

Extreem Vochtig (80-100% relatieve vochtigheid)

Water is zichtbaar op de vloer en muren; schimmelgroei is waarschijnlijk.

 • Tot 20 m²: Begin bij een capaciteit van 16 liter per dag.
 • 20-40 m²: Een capaciteit van 20 tot 30 liter per dag is noodzakelijk.
 • Meer dan 40 m²: Je hebt een capaciteit van meer dan 30 liter per dag nodig.

Bij het bekijken van de specificaties van een luchtontvochtiger, let op de vermelde capaciteit en vergelijk dit met de behoeften van jouw ruimte. Houd er rekening mee dat de opgegeven capaciteit vaak wordt gemeten onder ideale omstandigheden, zoals een hoge temperatuur en vochtigheid, die in jouw huis kunnen afwijken. Kies daarom liever een iets grotere capaciteit dan je denkt nodig te hebben om zeker te zijn van voldoende ontvochtigingsvermogen.

2. Minimale Omgevingstemperatuur

De werking van luchtontvochtigers is sterk afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid in de ruimte. Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen de juiste keuze te maken:

Adsorptie Luchtontvochtigers: zijn bijzonder effectief bij temperaturen onder de 15 graden Celsius en blijven efficiënt zelfs bij temperaturen rond het vriespunt.

Ze zijn ideaal voor onverwarmde ruimtes zoals kelders, garages en schuren. Een adsorptie luchtontvochtiger gebruikt een droogmiddel, wat vocht aantrekt en vasthoudt. Dit type is vaak stiller en lichter, wat ze geschikt maakt voor ruimtes waar je weinig geluid wilt en waar je het apparaat mogelijk moet verplaatsen.

absorptie luchtontvochtiger voor koude ruimtes
absorptie luchtontvochtiger voor koude ruimtes

Condensatie Luchtontvochtigers: werken het beste bij temperaturen boven de 15 graden Celsius en zijn het meest effectief wanneer de kamertemperatuur hoger (richting 30°C) ligt.

Ze gebruiken een koelsysteem om vocht uit de lucht te condenseren en zijn over het algemeen krachtiger in het verwijderen van vocht bij deze temperaturen. Als je een ruimte hebt die goed verwarmd is, zoals een woonkamer of keuken, is een condensatie luchtontvochtiger waarschijnlijk de beste optie.

Stel dat je een ruimte van 50 m² hebt met een relatieve vochtigheid van 60%. Dit bij een temperatuur van 10 graden Celsius. Een adsorptie luchtontvochtiger met een capaciteit van 7 liter per dag zou geschikt zijn. Als dezelfde ruimte echter 20 graden Celsius is, zou een condensatie luchtontvochtiger met een capaciteit van 10 liter per dag effectiever zijn.

Als je niet vaak in deze ruimte komt, zou een model met een continue afvoeroptie of een groot reservoir van 10 liter of meer ideaal zijn om onderhoud te minimaliseren.

3. Waterreservoir of Continue Afvoer

De grootte van het reservoir in een luchtontvochtiger varieert meestal van ongeveer 2 liter voor kleinere modellen tot meer dan 10 liter voor grotere eenheden. Een groter reservoir betekent minder legen, handig als je er niet vaak komt. Let op, elke liter water is en extra kilo, en als het vol is, stopt het apparaat met ontvochtigen totdat het geleegd is.

Veel luchtontvochtigers bieden de mogelijkheid om een slang aan te sluiten die het water direct naar een afvoer leidt. Ideaal voor situaties waarin je een constante ontvochtiging nodig hebt, zoals in zeer vochtige kelders of tijdens het droogseizoen na waterschade.

Let op dat je voor deze optie een nabijgelegen afvoer nodig hebt en dat het apparaat op een hogere positie moet staan om de zwaartekracht te gebruiken, tenzij het model een ingebouwde pomp heeft.

stille luchtontvochtigers geschikt voor de slaapkamer met nachtmodus
stille luchtontvochtigers geschikt voor de slaapkamer met nachtmodus

4. Extra Functies

Extra functies kunnen het gebruiksgemak en de functionaliteit van een luchtontvochtiger aanzienlijk verbeteren.

 • Een nachtmodus zorgt voor een stille werking, wat ideaal is voor slaapkamers.
 • Een speciaal droogprogramma voor wasgoed kan helpen bij het sneller drogen van kleding binnenshuis.
 • Oververhittingsbeveiliging en een waarschuwingssignaal bij een vol waterreservoir zijn belangrijk voor de veiligheid en het onderhoud.
 • Wi-Fi-compatibiliteit biedt gemak door jou in staat te stellen het apparaat vanaf de smartphone te bedienen en te monitoren, wat handig kan zijn als je niet thuis bent.

Het meeste uit je luchtontvochtiger halen

De juiste plaats en regelmatig schoonmaken

Plaats de luchtontvochtiger in de ruimte met gesloten deuren en ramen voor optimale efficiëntie. Voor het ontvochtigen van een badkamer, plaats het apparaat buiten de badkamer met de deur open.

Kies een model met een gemakkelijk toegankelijk waterreservoir en een filterindicator. Regelmatig schoonmaken van het filter en de grill verlengt de levensduur van het apparaat.

Een oog op het energieverbruik van de luchtontvochtiger

De nieuwste luchtontvochtigers zijn vaak ontworpen met het oog op energiebesparing. Tegenwoordig niet onbelangrijk, gezien de huidige energiekosten. Met een gemiddelde prijs van €0,32 per kWh (november 2023) kunnen de kosten van een luchtontvochtiger aanzienlijk variëren afhankelijk van het model en het gebruik. Denk maar aan het gebruiken van een luchtontvochtiger in de bouw in tegenstelling tot eentje voor de slaapkamer.

Ze hebben geen energielabels, je moet dus zelf letten op het wattage en verbruik. Bijvoorbeeld, een luchtontvochtiger met een vermogen van 250 watt die 8 uur per dag draait, zal ongeveer 2 kWh per dag verbruiken. Dit komt neer op een dagelijkse kost van ongeveer €0,64, of ongeveer €19,20 per maand.

Een energiezuinige luchtontvochtiger kan bijvoorbeeld slechts 180 watt gebruiken voor dezelfde hoeveelheid ontvochtiging, wat de dagelijkse kosten verlaagt naar ongeveer €0,46, of €13,80 per maand. Het is belangrijk om een model te kiezen dat efficiënt genoeg is om de lucht in je ruimte te ontvochtigen zonder overmatig energieverbruik.

Bij het kiezen van een goede luchtontvochtiger is het daarom belangrijk om een balans te vinden tussen de benodigde ontvochtigingscapaciteit en de energie-efficiëntie.

Goede Luchtontvochtiger

Gebruik van luchtontvochtigers in badkamers

Gebruik luchtontvochtigers niet direct in de badkamer. Het zijn ‘open’ elektrische toestellen die best nooit in de buurt van spattend water komen. In plaats daarvan kun je het apparaat in een aangrenzende ruimte plaatsen, zoals een gang, met de deur naar de badkamer open om vocht te absorberen. Laat de badkamerdeur open de vochtige lucht te laten mengen met de drogere lucht in de rest van de woning.

Luchtontvochtigers zijn er vooral om ruimtes met vochtproblemen aan te pakken. Dit is een reactie op overtollig vocht, geen vaste oplossing. Je kan ook gebruikmaken van badkamerventilatoren die speciaal zijn ontworpen om vocht af te voeren en veilig zijn voor gebruik in zeer vochtige tot natte omgevingen.

Een beter idee is om het onderliggende vochtproblemen, zoals lekkages of slechte isolatie, aan te pakken om te voorkomen dat vocht zich ophoopt. Dit is niet alleen belangrijk voor de structurele integriteit van je woning, maar ook voor de gezondheid van de bewoners.

Als je te maken hebt met aanhoudende vochtproblemen, schakel dan een professional in om de oorzaak te vinden en een duurzame oplossing te bieden.

Een goede luchtontvochtiger kan een wereld van verschil maken voor uw comfort en gezondheid. Maar pas dus goed op, het zal geen echte problemen oplossen, eerder reactief werken.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.