Scroll Top
koopgids robotstofzuigers en waar op te letten bij het vergelijken

Koopgids: Robotstofzuigers – waar op letten

Je komt hier terecht wanneer je denkt aan een robotstofzuiger te kopen, maar je weet niet goed waar te beginnen. Ze zijn heel wat meer dan een gewone stofzuiger. Deze robotstofzuigers zijn een slim stukje technologie. Het is een kwestie van tijd voordat we huisrobots in huis gebruiken. Tijd om een robotstofzuiger in huis te halen dus. In dit artikel gaan we hier dieper op in waar je op moet letten als je een robotstofzuiger wil kopen.

We zullen hier geen specifieke merken of modellen vergelijken. Dit artikel is eerder informatief, zodat jij een goed beeld krijgt van wat deze toestellen allemaal kunnen.

Verschillende soorten robotstofzuigers

Als je op zoek bent naar een robotstofzuiger, is het belangrijk om te weten wat ze allemaal kunnen. Tijdens het vergelijken kan je ze opdelen in vier soorten of categorieën. Dit helpt je om een model te kiezen dat het beste past bij jouw behoeften en budget. Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van de vier hoofdtypen robotstofzuigers, met hun kenmerken en hoeveel de robotstofzuigers gemiddeld kosten.

1. Basis robotstofzuigers (rond de 300 euro)

Deze eenvoudige robotzuigers zijn ideaal als je een beperkt budget hebt en op zoek bent naar een robot die de basisfuncties van stofzuigen uitvoert. Ze navigeren vaak met behulp van basis sensoren die botsingen en afgronden voorkomen. Deze robots zijn geschikt voor kleinere ruimtes of appartementen waar complexe navigatie niet noodzakelijk is.

Ze hebben meestal geen geavanceerde functies zoals app-besturing of kaartopslag.

2. met automatisch ledigen en opladen (600 tot 800 euro)

Deze modellen bieden meer gemak omdat ze na het stofzuigen automatisch terugkeren naar hun laadstation om zichzelf op te laden en in sommige gevallen ook hun stofbak automatisch te legen. Deze robotstofzuigers zijn vaak uitgerust met slimme functies zoals app-besturing, waarmee je ze kunt programmeren en bedienen via je smartphone.

3. met veegmogelijkheid (rond de 800 euro)

Deze robots gaan een stap verder dan de basisstofzuigers door niet alleen te stofzuigen, maar ook een veegfunctie te hebben. Ze zijn uitgerust met een waterreservoir en een microvezeldoek die de vloer achter de robot lichtjes veegt. Dit is vooral handig op harde vloeren om fijn stof en vuil op te vangen dat soms achterblijft na het stofzuigen. Hoewel ze niet zo grondig zijn als een echte dweilbeurt, bieden ze toch een betere reiniging dan modellen die alleen stofzuigen.

4. met dweilfuncties (1000 euro en meer)

Dit zijn de meest geavanceerde en veelzijdige robotstofzuigers op de markt. Ze kunnen niet alleen stofzuigen en automatisch opladen, maar ook hun eigen water verversen, dweilen met zeep en de dweil zelfs drogen om bacteriegroei te voorkomen.

Deze modellen zijn ideaal voor huishoudens die op zoek zijn naar een robot die de huishoud taak volledig op zich kan nemen. Ze zijn uitgerust met geavanceerde navigatietechnologieën en kunnen vaak via een app worden bediend en geprogrammeerd. Vanwege de geavanceerde functies en technologieën ligt de prijs van deze robotstofzuigers aanzienlijk hoger.

Eens je weet wat voor model jij naar op zoek bent kan je verder. Nu overlopen we alle factoren of elementen waar je op moet letten bij het vergelijken van robotstofzuigers. Hou er dan ook rekening mee dat je bij een basismodel niet moet gaan letten op dweilfuncties.

robotstofzuigers verschillende soorten

Prestaties, Ontwerp en Zuigkracht

Ontwerp en Vorm

Het ontwerp van de robotstofzuiger kan een aanzienlijke impact hebben op de prestaties. De meest voorkomende modellen zijn cirkelvormig en navigeren over het algemeen goed rond obstakels. Ze kunnen echter moeite hebben met het schoonmaken van hoeken, tenzij ze speciaal ontworpen zijborstels hebben. Daarnaast zijn er D-vormige modellen die beter zijn in het reinigen van hoeken, maar mogelijk moeite hebben met bepaalde soorten obstakels.

Borstels en Zuigkracht

Bij het beoordelen van de reinigingskracht van een robotstofzuiger, is het borstelsysteem een belangrijk onderdeel. De meeste robotstofzuigers hebben een centrale rolborstel, die essentieel is voor het oppakken van vuil en puin. Zijborstels zijn echter even belangrijk. Ze helpen de stofzuiger om hoeken en randen effectiever schoon te maken. Idealiter heeft een robotstofzuiger minstens één zijborstel, maar twee kunnen zorgen voor een betere dekking.

De borstels zijn meestal gemaakt van nylon of andere duurzame synthetische vezels. De hoofdborstel is verantwoordelijk voor het oppakken van vuil, terwijl de zijborstels helpen bij het reinigen van hoeken en randen.

Stofbak en Waterreservoir

De grootte van de stofbak in een robotstofzuiger is cruciaal. Het bepaalt hoe vaak je deze moet legen. Een stofbak van 500 milliliter zou voldoende moeten zijn voor de meeste huizen, waardoor de robot het hele huis in één keer kan schoonmaken. Voor grotere huizen of huizen met huisdieren kan een grotere bak of een zelfledigende functie nodig zijn om handmatig legen te vermijden.

Voor robotstofzuigers met een dweilfunctie is er een waterreservoir. Een capaciteit van 500 milliliter is een gangbare grootte. Of dit voldoende is om alles in één keer schoon te maken, hangt af van de grootte van het te reinigen gebied en de mate van vervuiling.

Batterijduur

De batterijduur is een belangrijke factor, vooral voor grotere huizen. De meeste robotstofzuigers kunnen minstens een uur schoonmaken op een enkele lading, wat voldoende zou moeten zijn voor een gemiddeld huis. Echter, de zuigkracht kan de batterijduur beïnvloeden. Sommige stofzuigers laten je de zuigkracht aanpassen, wat handig kan zijn voor het reinigen van verschillende soorten vloeren of voor het verlengen van de batterijduur.

We spenderen hier niet teveel aandacht aan want de nieuwste modellen gaan automatisch laden, en keren dan terug naar hun laatst bezochte plek.

Gebruiksgemak

Automatisch Ledigen en Laden

Een van de belangrijkste factoren om te overwegen bij het kopen van een robotstofzuiger is het gebruiksgemak. Een functie die hier sterk aan bijdraagt, is de mogelijkheid van automatisch ledigen en laden. Dit betekent dat de robotstofzuiger zelf zijn stofbak kan legen.

Het grote voordeel hiervan is dat je niet telkens handmatig de stofbak hoeft te legen, wat vooral handig is als je allergisch bent voor stof. Bovendien kan de robotstofzuiger na het legen van de stofbak zelf terugkeren naar zijn laadstation om op te laden. Dit is een functie die vooral voorkomt bij de duurdere modellen, maar het gebruiksgemak dat het biedt, kan de extra kosten zeker waard zijn.

ontwerp en prestaties van robotstofzuigers vergelijken

Dweilfuncties

Zeker, hier is een uiteenzetting van de drie verschillende dweilmogelijkheden bij robotstofzuigers:

1. Veegmogelijkheden met microvezel

Robotstofzuigers met veegmogelijkheden met microvezel zijn uitgerust met een droge dweilfunctie. Deze modellen hebben een microvezeldoek die aan de onderkant van de robot wordt bevestigd. Terwijl de robot zijn stofzuigronde doet, veegt de microvezeldoek over de vloer en pikt fijn stof en klein vuil op. Deze functie is effectief op harde vloeren en is goed als je net iets meer dan stofzuigen wil. Ze kuisen geen vlekken op maar verspreiden ze eerder.

Deze robots bieden een eenvoudige, maar effectieve manier om de vloer schoon te houden zonder water te gebruiken.

2. Veegmogelijkheden met waterreservoir

Sommige robotstofzuigers hebben een ingebouwd waterreservoir dat een vochtige dweilfunctie mogelijk maakt. Deze robots bevochtigen de microvezeldoek of een ander type dweilpad met water uit het reservoir om de vloer te dweilen terwijl ze stofzuigen. Dit type robotstofzuiger is effectiever in het verwijderen van vlekken en aangekoekt vuil in vergelijking met de droge veegfunctie.

Ze zijn ideaal voor huishoudens die een meer grondige reiniging wensen zonder de noodzaak voor een zware, traditionele dweil. Toch is het niet dweilen, er zit geen dweilende beweging in. Deze modellen zijn een goede prijs/kwaliteit keuze, gezien die met echte dweilfuncties meer kosten.

3. Dweilmogelijkheden met roterende of vibrerende dweilen, automatische lediging en reiniging

De meest geavanceerde robotstofzuigers op de markt bieden dweilmogelijkheden met roterende of vibrerende dweilen. Deze technologie bootst de beweging van handmatig dweilen na, waardoor de robot effectiever vuil en vlekken kan verwijderen. Bovendien hebben sommige van deze modellen systemen voor automatische lediging en reiniging, wat betekent dat ze niet alleen de vloer kunnen dweilen, maar ook hun eigen dweil kunnen schoonmaken en het vuile water kunnen legen zonder menselijke tussenkomst. Dit biedt het ultieme gemak en de beste schoonmaakprestaties, maar komt wel met een hoger prijskaartje. Deze robots zijn perfect voor mensen die op zoek zijn naar de meest handsfree en hygiënische schoonmaakervaring.

Tijdschema’s

Een andere handige functie van veel robotstofzuigers is de mogelijkheid om tijdschema’s in te stellen. Hiermee kun je de robotstofzuiger programmeren om op bepaalde tijden te werken. Dit is bijzonder handig als je wilt dat de stofzuiger zijn werk doet als je niet thuis bent. Zo kom je altijd thuis in een schoon huis, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen.

eziclean robotstofzuiger met dweilfunctie

Geluidsniveau van Robotstofzuigers

Bij het kiezen van een robotstofzuiger is het geluidsniveau een belangrijke factor om rekening mee te houden. Het is niet alleen een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar ook van comfort en gemak. Hier is wat je moet weten.

Hoe Luid is een Robotstofzuiger

De meeste robotstofzuigers produceren een geluidsniveau tussen de 60 en 75 decibel. Ter vergelijking, 60 decibel is ongeveer hetzelfde als een airconditioning die op de achtergrond draait. Aan de andere kant van het spectrum, 75 decibel is even luid als een traditionele stofzuiger. Heb je huisdieren zoals een hond of een kat dan moet je hier rekening mee houden. Ze kunnen tegen wat geluid, maar hebben een veel gevoeliger gehoor dan wij mensen. Denk dan ook meteen aan een model dat kakjes kan ontwijken!

Invloed van Zuigkracht op Geluidsniveau

Een interessant aspect om op te merken is dat het geluidsniveau van een robotstofzuiger grotendeels afhankelijk is van de zuigkracht. De meeste modellen bieden de optie om de zuigkracht aan te passen. Op de laagste stand is het geluidsniveau meestal vrij beheersbaar. Echter, wanneer de zuigkracht op de turbo-stand staat, kan het geluidsniveau aanzienlijk toenemen. In dit geval zou je misschien liever in een andere kamer zijn. Het is ook waarschijnlijk dat je huisdieren, zoals je hond of kat, weglopen van het lawaai.

Geluid bij het Ledigen van de Stofzuiger

Een ander aspect van het geluidsniveau van robotstofzuigers dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het ledigen van de stofzuiger. Dit proces kan soms meer lawaai maken dan het stofzuigen zelf. Het kan zelfs klinken als een straaljager die opstijgt! Dus, wees niet verbaasd als je plotseling een luid geluid hoort wanneer je de stofzuiger leegt.

stille robotstofzuigers honden en katten of andere huisdieren

Slim en Intelligent

Wanneer je een robotstofzuiger koopt, zijn er veel factoren om rekening mee te houden. Een van de belangrijkste is hoe slim en intelligent de robotstofzuiger is. Dit wordt bepaald door de sensoren, mapping en software van de robot. Elk jaar komen er wat nieuwe robotstofzuiger-technologieën uit. Deze nieuwe tech maakt de robotstofzuigers beter, maar ook duurder.

Sensoren en mapping

Sensoren zijn de ogen en oren van de robotstofzuiger. Ze helpen de robot om obstakels te detecteren, trappen te vermijden en zich een weg te banen door je huis. Er zijn verschillende soorten sensoren, waaronder infrarood, ultrasoon en optisch. Sommige modellen hebben zelfs sensoren die vuil detecteren, zodat ze weten waar ze harder moeten werken.

Mapping is een andere belangrijke functie. Dit is de mogelijkheid van de robot om een kaart van je huis te maken en te onthouden waar hij al is geweest. Dit zorgt ervoor dat de robot efficiënter kan schoonmaken en geen plekken overslaat. Sommige modellen kunnen zelfs meerdere kaarten opslaan, wat handig is als je een groot huis hebt of meerdere verdiepingen.

robotstofzuigers gebruiken lidar en 3D sensoren om een ruimte te scannen
Afbeelding: Doorgelicht.be - robotstofzuigers gebruiken lidar en 3D sensoren om een ruimte te scannen

Software

De software van de robot bepaalt hoe goed hij deze functies kan gebruiken. Een goede software kan bijvoorbeeld de robot leren om bepaalde gebieden te vermijden, zoals de plek waar je hond zijn etensbak heeft. Of de software kan de robot opdracht geven om op bepaalde tijden te stofzuigen, bijvoorbeeld als je niet thuis bent.

App en verbindingsmogelijkheden

De meeste robotstofzuigers worden geleverd met een app die je kunt installeren op je smartphone of tablet. Via deze app kun je de robot bedienen, de schoonmaakplanning instellen en de voortgang van de schoonmaak in de gaten houden. Sommige apps bieden zelfs de mogelijkheid om de kaart van je huis te bekijken en specifieke gebieden aan te wijzen die de robot moet schoonmaken.

Qua verbindingsmogelijkheden hebben de meeste robotstofzuigers Wi-Fi nodig. Dit stelt hen in staat om met de app te communiceren en updates te ontvangen. Sommige modellen kunnen ook verbinding maken met Bluetooth, wat handig kan zijn als je Wi-Fi-verbinding niet betrouwbaar is.

Compatibiliteit met Amazon, Apple en Google

Veel robotstofzuigers zijn compatibel met smart home systemen zoals Amazon Alexa en Google Smart Home. Dit betekent dat je de robot kunt bedienen met je stem, wat erg handig kan zijn als je je handen vol hebt. Ook kun je de robot opnemen in je smart home routines. Bijvoorbeeld, je kunt instellen dat de robot begint met stofzuigen zodra je het huis verlaat.

Bij het kiezen van een robotstofzuiger is het dus belangrijk om te kijken naar de slimheid en intelligentie van de robot, de app opties en verbindingsmogelijkheden en de compatibiliteit met smart home systemen.

robotstofzuigers die obstakels detecteren en ontwijken
Afbeelding: Doorgelicht.be - 3D obstakels detecteren en ontwijken met sensoren zoals Lidar

Merken: Betrouwbare versus Goedkope

Bij het kiezen van een robotstofzuiger kan de prijs een grote rol spelen. Op websites zoals bol.com vind je een breed scala aan nieuwe, budgetvriendelijke merken. Maar let op, goedkoop kan soms duurkoop zijn.

Goedkopere merken bieden vaak basisfunctionaliteiten en apps, maar de klantenservice kan een uitdaging zijn, vooral als het bedrijf in het buitenland is gevestigd. Bij robotstofzuigers kan je ook updates doen en reserve onderdelen bestellen. Denk ook aan je garantie en dienst na verkoop. Gaat het bedrijf failliet dan sta je daar mooi.

Robotstofzuigers zijn complexe apparaten en onderdelen kunnen stuk gaan. De borstels, wielen en stofbak zijn vaak het meest vatbaar voor slijtage. Duurdere componenten, zoals de LiDAR-scanner, kunnen ook falen, wat kan leiden tot kostbare reparaties. Daarom is een goede garantie essentieel.

Kies echter ook voor een betrouwbaar robotstofzuiger merk. Hoewel minder bekende merken misschien goedkoper zijn, bieden ze mogelijk niet dezelfde ondersteuning of levensduur als gevestigde merken. Is de prijs te hoog, denk dan aan kortingsdagen zoals black friday om je robotstofzuiger te kopen.

Speciale Benodigdheden

Huisdieren en allergieën

Sommige robotstofzuigers zijn ontworpen met huisdieren en allergieën in gedachten. Ze hebben functies zoals een stillere werking en speciale borstels voor het oppakken van dierenharen. Maar ondanks deze functies, kunnen ze niet alle uitdagingen die huisdieren met zich meebrengen elimineren.

Robotstofzuigers met HEPA filter

Een ander belangrijk aspect om te overwegen is de luchtkwaliteit. Moderne HEPA-filters zijn gemaakt van verweven glasvezels die een vezelachtig doolhof creëren. Deze filters kunnen tot 99,97% van de deeltjes opvangen die 0,3 micron groot zijn.

Deze microscopische zwevende deeltjes zijn bijna onzichtbaar voor het blote oog, maar kunnen irriterend of schadelijk zijn voor je gezondheid, vooral als je last hebt van allergieën of astma.

Investeren in een robotstofzuiger met een HEPA-filter betekent investeren in geteste en goedgekeurde technologie.

Verschillende Verdiepingen en Virtuele Muren

Niet alle robotstofzuigers kunnen meerdere verdiepingen aan. Robots gebruiken hun dockingstation als referentiepunt, dus meerdere verdiepingen kunnen een uitdaging zijn.

Sommige premium merken bieden echter software aan die deze uitdaging kan overwinnen, of je kunt extra dockingstations aanschaffen.

Virtuele muren zijn handig om gebieden af te bakenen waar de robot niet mag komen. Dit kan nuttig zijn voor kwetsbare objecten die makkelijk kunnen vallen, of als je de ruimte van je huisdier niet wilt storen.

Roomba irobot robotstofzuigers vergelijken

Overgaan naar het vergelijken

Bij het kiezen van een robotstofzuiger is het belangrijk om rekening te houden met al deze factoren. Een hele waslijst, we zijn er ons van bewust, maar zo heb je een volledig beeld.

Nu kan je naar de winkel om verder te gaan kijken welk model jij misschien wil aankopen. Uiteraard hebben we ook deze taak van je overgenomen om onze eigen lijst van de beste robotstofzuigers op te stellen.

Doe gerust zelf. Denk hierbij altijd aan jouw situatie, en pas je keuze aan. Koop bijvoorbeeld geen dure robotstofzuiger die 3 verdiepen aankan wanneer je slechts één verdiep hebt. Succes ermee!

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.