Scroll Top
welke tapijtreiniger kiezen en waar op letten

Koopgids Tapijtreinigers

Een mooi tapijt in huis tilt je interieur naar een hoger niveau. Het maakt je woning gezellig en zorgt in veel gevallen voor wat extra kleur in huis.

Om de kleuren intens te houden, is het belangrijk om je tapijt regelmatig een grondige poetsbeurt te geven. Natuurlijk heeft iedereen een stofzuiger in huis, maar een goede tapijtreiniger reinigt de vezels tot diep in de kern. In dit artikel bekijken we hoe je tapijtreinigers moet vergelijken, en waar je op moet letten bij het aankopen.

Het resultaat is een fris ruikend tapijt met een levendige kleur. Naast voor tapijten gebruik je de tapijtreiniger ook voor ander textiel. Denk maar aan matrassen, zetels, gordijnen, hondenmanden of autozetels.

De tapijtreiniger wast met nat en zuigt bacteriën, pollen, voedselresten en gronddeeltjes op die zich dieper in je tapijten genesteld hebben. Er zit natuurlijk veel verschil in het type tapijt, maar over het algemeen zal een tapijt na verloop van tijd vuil worden. Door de diepe reiniging krijgt het weer zijn oorspronkelijke kleur.

Hoewel je met sprays en poeders ook bepaalde vlekken kunt verwijderen, boek je het beste resultaat met een elektrische tapijtreiniger. Het hete water in combinatie met een goed reinigingsproduct maakt dat je tapijt er terug als nieuw uitziet. In tegenstelling tot een stoomreiniger is er ook geen opwarmtijd. Je voegt gewoon heet water toe aan de vlekkenreiniger en je kunt van start.

goede stoomreiniger
Afbeelding: Canva.com

Hoe werkt een tapijtreiniger?

De tapijtreiniger bevat meestal verschillende opzetstukken.

  • Het kleine opzetstuk is ideaal voor kleinere stukken textiel. Denk maar aan de trap, de autozetels of zelfs de kussens uit je zetel. Je neemt zo gericht vlekken weg.
  • Het grotere opzetstuk is dan weer gemaakt om een volledig tapijt te reinigen. Net zoals bij de stofzuiger duw je de zuigmond langzaam over het tapijt.

Let altijd op de lengte van het snoer. Zorg dat je vlot kunt bewegen met de reiniger.

Een elektrische tapijtreiniger combineert de zuigkracht van een gewone stofzuiger met een schoonmaakproduct. Eerst sproeit hij de vloeistof in het tapijt. Door middel van stevige schrobborstels dringt het product tot diep in de vezels.

De tapijtreiniger beschikt over twee reservoirs. Nadat het schoonmaakmiddel zijn werk gedaan heeft, zuigt het apparaat het vuile water terug op. Dat komt in een afzonderlijk reservoir terecht.

lengte snoer tapijtreiniger
Afbeelding: Canva.com

De verschillende soorten tapijtreinigers

Bij het kiezen van een tapijtreiniger is het belangrijk om het verschil te kennen tussen de verschillende soorten die beschikbaar zijn op de markt. Elk heeft zo zijn voordelen, de ene kuist beter, de andere is compacter voor moeilijk te bereiken plaatsen.

1. Staande Tapijtreinigers

Staande tapijtreinigers zijn groter en krachtiger dan vlekkenreinigers en zijn bedoeld voor het reinigen van grote oppervlakken tapijt.

Ze beschikken vaak over een grotere watercapaciteit, motorische borstels en extra functies die het reinigen van hele kamers efficiënter maken. Deze machines werken door een mengsel van water en reinigingsmiddel in het tapijt te sproeien en vervolgens het vuile water op te zuigen, waardoor het tapijt diep gereinigd wordt.

Staande tapijtreinigers zijn ideaal voor huishoudens met veel tapijt en kunnen ook worden gebruikt voor het reinigen van gestoffeerde meubels met de juiste opzetstukken.

2. Draagbare vlekkenreinigers

Vlekkenreinigers zijn draagbare apparaten die perfect zijn voor het aanpakken van kleine, geïsoleerde vlekken of morsen op tapijten en gestoffeerde meubels. Ze zijn kleiner in omvang en bevatten meestal geen gemotoriseerde borstels.

Vlekkenreinigers werken door een reinigingsoplossing te spuiten en deze vervolgens samen met het opgeloste vuil op te zuigen. Ze zijn handig voor snelle schoonmaakklussen en zijn gemakkelijk op te bergen vanwege hun compacte formaat.

3. Stoomreinigers en -mops

Stoomreinigers, ook wel bekend als stoommops, zijn goede toestellen maar voornamelijk ontworpen voor het reinigen van harde vloeren en zijn niet geschikt voor tapijten.

Ze gebruiken hete stoom om vuil en bacteriën te verwijderen zonder het gebruik van reinigingsmiddelen. Goede stoomreinigers zijn ideaal voor het verwijderen van vettig vuil en hardnekkige vlekken van solide oppervlakken zoals tegels en hardhouten vloeren.

tapijtreiniger voor vlekken uit tapijt te halen

Waar op letten bij het vergelijken van  tapijtreinigers

1. Vermogen

Een elektrische tapijtreiniger werkt op basis van een pomp. Eerst sproeit hij het water, samen met de reinigingsvloeistof, in het tapijt. Daarna zuigt de vlekkenreiniger de vloeistof op, samen met het losgekomen vuil.

Het vermogen, of het aantal watt, zegt niet altijd iets over de zuigkracht van de tapijtreiniger. Het zegt eerder hoeveel energie het toestel nodig heeft om zijn werk grondig uit te voeren.

Een hoger vermogen kan dus ook gewoon een hogere energiefactuur betekenen. Het zijn vooral de onderdelen, en hoe ze gemonteerd zijn, die bepalen hoe krachtig de tapijtreiniger werkt. Er zijn tapijtreinigers beschikbaar met een vermogen van 330 watt, maar je zal ook toestellen vinden van 1.400 watt.

2. Capaciteit

Vooraleer je een tapijtreiniger in huis haalt, bepaal je waarvoor en hoe vaak je de tapijtreiniger wilt gebruiken. In principe is het aangewezen je tapijt elk jaar een grondige poetsbeurt te geven.

Wil je enkel gericht vlekken verwijderen, dan is een klein reservoir niet storend. Zoek je een oplossing voor grotere oppervlakken, zorg dan zeker voor een voldoende ruim waterreservoir. Anders zal je het reservoir continu moeten bijvullen. Een groter reservoir betekent natuurlijk ook een zwaarder toestel.

Tapijtreinigers hebben twee afzonderlijke waterreservoirs. Het ene reservoir vul je met proper water en reinigingsproduct. Het andere reservoir dient om het vuile water op te vangen.

Het vuile water blijft zo gescheiden van het propere water, zodat je ook aan het einde van je poetsbeurt met proper water blijft werken.

3. Afmetingen en gewicht

Het type vlekkenreiniger hangt nauw samen met de bestemming van het toestel. Gebruik je de tapijtreiniger om de trap schoon te maken, dan ben je het beste gebaat met een mobiel apparaat. Ze zijn een stuk lichter dan de rechtopstaande modellen en ze zijn ook compacter. Je heft dit toestel gemakkelijk op aan het handvat en je draagt het met je mee terwijl je het tapijt of de vlekken reinigt.

Wil je een tapijtreiniger om grote oppervlakken te reinigen, dan heb je niets aan een mobiele tapijtreiniger. Je zal uren bezig zijn om je vast tapijt proper te krijgen. Voor grote oppervlakken adviseren we een rechtopstaande tapijtreiniger met een grote zuigmond.

Sommige tapijtreinigers hebben een steel met een zuigmond, net zoals dat bij een stofzuiger het geval is. Je trekt het reservoir dan achter je aan. Dergelijke toestellen wegen natuurlijk een stuk meer dan een draagbaar model.

kuisen en reinigen van oude en vuile tapijten met de juiste bijhorende reinigingsproducten

4. Bijbehorende producten

Bij de aankoop van een tapijtreiniger kan je bepaalde accessoires aanschaffen. Je gebruikt de reiniger dan ook voor andere toepassingen, zoals trappen, zetels of het interieur van je auto. Kijk na of deze accessoires in de set aanwezig zijn of dat je ze afzonderlijk kunt aankopen.

Zorg ook dat je reinigingsproduct in huis haalt. Vaak krijg je bij de aankoop een reinigingsvloeistof van hetzelfde merk. Zo kun je alvast van start gaan.

Het is ook mogelijk om vlekken te verwijderen met een spray. Deze breng je rechtstreeks aan op je tapijt en borstel je goed in de vezels. Vaak moet je de spray laten inwerken, om daarna het tapijt te stofzuigen.

Tot slot zijn er ook poeders verkrijgbaar. Deze strooi je gelijkmatig over je tapijt. Daarna borstel je het poeder in de vezels om het goed te laten inwerken. Laat het poeder inwerken en stofzuig het tapijt.

Vaak krijg je echter niet alle vlekken weg. Voor recente vlekken kan dit een oplossing zijn, voor oudere vlekken zal je toch een tapijtreiniger nodig hebben. De combinatie van de schrobborstels, het reinigingsproduct en de stoom zorgen voor het beste resultaat.

5. Merk en kwaliteit

De reputatie en kwaliteit van het merk zijn belangrijk bij het kiezen van een tapijtreiniger. Bekende merken zoals Bissell en Kärcher staan bekend om hun betrouwbaarheid en hebben vaak een breed assortiment aan modellen die geschikt zijn voor verschillende behoeften, zoals huisdierenbezitters of grote huishoudens.

Deze merken bieden ook vaak garanties en klantenservice aan, wat een extra laag zekerheid biedt. Verder is het raadzaam om te kijken naar de duurzaamheid van de onderdelen en of het apparaat gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken is.

Op marktplaatsen zoals Bol.com komen we heel wat onbekende merken tegen. Hun afbeeldingen zien er niet echt uit en er is weinig geweten over het merk.

Dit zijn daarom geen slechte tapijtreinigers, er is gewoon weinig over geweten. Ook hier bij Doorgelicht hebben we deze modellen nog niet getest. Vaak is het zo dat de klantendienst minder goed uitgewerkt is en als er problemen zijn met het toestel je wat meer last hebt.

proper tapijt na het kuisen met tapijtreiniger

6. De juiste tapijtreiniger voor de juiste opdracht

Het kiezen van de juiste tapijtreiniger hangt af van de specifieke behoeften van je huishouden.

Voor kleine klusjes of incidentele vlekken kan een compacte, draagbare tapijtreiniger voldoende zijn. Deze zijn minder krachtig, gemakkelijk te hanteren en op te bergen.

Voor grotere ruimtes of huishoudens met veel verkeer, zoals gezinnen met kinderen en huisdieren, kan een full-size, staande tapijtreiniger met een grotere watercapaciteit en meer krachtige motor de betere keuze zijn. Deze machines kunnen dieper ingebed vuil verwijderen en zijn vaak uitgerust met extra functies zoals aparte tanks voor schoon en vuil water, automatische uitschakeling bij een volle tank, en speciale opzetstukken voor meubels en trappen.

Overweeg ook of je een model wilt met een ingebouwde verwarming om het water te verwarmen, wat de reinigingskracht kan verhogen. Tot slot, denk aan de opslagruimte die je hebt; sommige modellen zijn ontworpen om compact op te bergen, wat handig kan zijn in kleinere woningen.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.