Scroll Top
Hoeveel kost een stofzuiger

De kost van een stofzuiger

Hoe duur is een stofzuiger in aankoop, en hoeveel verbruikt het aan energie

Een stofzuiger moet niet veel kosten. Net zoals koelkasten of diepvriezers kan je heel goedkope modellen vinden, al moet je er dan wel niet veel van verwachten. Veel hangt af van het soort stofzuiger, de kwaliteit, en de technologie of functies die hierbij aanwezig zijn.

Hou ook rekening met de langere termijn. De kosten van een goede stofzuiger zijn niet alleen de aanschafprijs; het omvat ook kosten zoals elektriciteit, vervangende onderdelen en onderhoud. In dit artikel zullen we de verschillende kosten die komen kijken bij het bezit van een stofzuiger uiteenzetten.

De aankoopprijs van een stofzuiger

Als je denkt aan het kopen van een nieuwe stofzuiger, is de eerste vraag die waarschijnlijk in je opkomt: “Hoeveel kost een goede stofzuiger?” De prijs van een stofzuiger kan enorm variëren, afhankelijk van het type stofzuiger, de functies en zelfs het merk.

Laagste prijssegment, goedkoop

In het lagere prijssegment, dat begint bij ongeveer €50, vind je voornamelijk sledestofzuigers. Deze modellen zijn vaak lichtgewicht en hebben basisfuncties zoals een zuigslang met een spleetzuigmond, een trapborstel en een verlengstuk. Ze kunnen een handmatige hoogteverstelling voor het tapijt hebben en sommige hebben zelfs een volle zakindicator. Verwacht echter geen geavanceerde filtersystemen in deze prijsklasse.

Middenklasse Stofzuigers, prijs / kwaliteit

Stofzuigers in de middenklasse kunnen variëren tussen €200 en €500. Deze stofzuigers hebben vaak meer te bieden op het gebied van functies en duurzaamheid. Ze zijn meestal uitgerust met HEPA-filters, een bredere reinigingsbaan en voorzien je van voldoende gebruiksgemak.

Sommige modellen zijn zelfaangedreven, wat het stofzuigen een stuk gemakkelijker maakt. De zuigslangen zijn vaak robuuster en bestand tegen samendrukken.

De aankoopprijs van een stofzuiger

Premium stofzuigers, hoogste kwaliteit en tech

Aan de bovenkant van het spectrum vinden we stofzuigers die €800 of meer kunnen kosten. In deze categorie vind je vaak stofzuigers met alle mogelijke functies en accessoires.

In dit prijssegment vinden we vooral draadloze steelstofzuigers terug, die stilaan voldoende krachtig zijn om een alternatief te zijn voor sledestofzuigers. Deze stofzuigers scoren allemaal zeer hoog op de factoren uit onze stofzuiger koopgids. Let hier vooral op ontwerp, zuigprestaties en ook functies die je niet nodig hebt!

Een hogere prijs is niet altijd gelijk aan betere prestaties. Soms betaal je gewoon voor het merk of extra functies die je misschien nooit zal gebruiken. Daarom moet je goed weten wat stofzuigers tegenwoordig allemaal kunnen, en welke functies jij wel of niet voor wil betalen.

Kruimeldieven en Robotstofzuigers

Naast de traditionele steel- en sledestofzuigers zijn er ook andere types zoals kruimeldieven of handstofzuigers en robotstofzuigers.

Kruimeldieven zijn ideaal voor snelle schoonmaakklusjes en kosten meestal tussen de €20 en €100. Het zijn meestal zwakkere toestellen die interessant zijn door hun compacte formaat. Tegenwoordig komen de draadloze stofzuigers en handstofzuigers in elkaars vaarwater. Toch zijn er voordelen bij het kopen van een goede kleine handstofzuiger. Je kan een handstofzuiger in de auto laten, dat kan niet met een draadloze stofzuiger.

Robotstofzuigers, aan de andere kant, kunnen oplopen tot €1000 maar bieden het gemak van automatisch stofzuigen. Niet alles is automatisch, ook niet als ze automatische lediginge hebben. Je moet de robotstofzuiger af en toe kuisen en onderhouden om te voorkomen dat er vuil en stof vast komt te zitten.

De aankoopprijs hangt af van de kwaliteit, technologie en het merk van de robotstofzuiger. De prijzen liggen ver uit elkaar, een goede vergelijking van de beste robotstofzuigers is nodig.

Invloed van Technologie en Kwaliteit

Nieuwere modellen met geavanceerde technologieën zoals slimme sensoren, draadloze bediening en automatische zuigkrachtregeling kunnen de prijs opdrijven. De kwaliteit van de materialen, de duurzaamheid van het apparaat en de betrouwbaarheid van het merk zijn ook factoren die de kosten kunnen beïnvloeden.

Kruimeldieven en Robotstofzuigers

Werkingskosten

Werkingskosten omvatten elektriciteit en vervangende onderdelen zoals zakken, filters en riemen. Volgens Slimhuis, kan het energieverbruik van een stofzuiger variëren van 0,16 kWh tot 0,48 kWh per sessie, wat ongeveer €0,02 tot €0,06 per gebruik kost.

Energie-efficiëntie

Energielabels zijn sinds begin 2019 niet meer van toepassing op stofzuigers. In plaats daarvan zijn er nog steeds eisen voor vermogen, energieverbruik, geluid en levensduur.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de kost van energie irrelevant is. Je stofzuiger verbruikt energie, en wettelijk zal de krachtopwekking nooit hoger zijn dan 900W. Gaan we uit van 800W stofzuigers dan kunnen we hetvolgende als gemiddelde nemen:

Een stofzuiger met 800W verbruik heeft zo’n verbruik van 80 kWh op jaarbasis. Dit klopt als je ongeveer 2 uur per week stofzuigt. Jaarlijks verbruikt de stofzuiger dan 20 euro aan energie.

Onderhoudskosten

Regelmatig onderhoud is essentieel voor de levensduur van uw stofzuiger. Dit omvat het vervangen van zakken, filters en riemen, wat ongeveer 20 tot 30 euro per jaar kan kosten.

Totale kosten van een stofzuiger

De totale kosten van het bezit van een stofzuiger kunnen worden berekend door de aanschafkosten, werkingskosten en onderhoudskosten op te tellen. Bijvoorbeeld, als je een sledestofzuiger koopt voor € 300, € 20 per jaar uitgeeft aan elektriciteit en € 20 aan onderhoud, dan zou de totale kost van de stofzuiger voor vijf jaar 500 euro zijn.

Het bezit van een stofzuiger brengt verschillende kosten met zich mee, waaronder de initiële aanschafprijs, elektriciteit en onderhoud. Door deze kosten te begrijpen, kan je een meer geïnformeerde beslissing nemen bij het kopen van een stofzuiger. Dit is niet even belangrijk als het verbruik van een koelkast of diepvries. Deze toestellen draaien non-stop. Ook microgolfovens zijn zware verbruikers, al gebruiken we ze veel minder vaak.

Premium stofzuigers, hoogste kwaliteit en tech
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.