Waarom een mobiele airco zonder afvoerslang een kamer niet kan afkoelen

Een mobiele airco zonder afvoer of zonder afvoerslang lijkt op eerst zicht een handig toestel. Geen nood om die lompe buis uit je raam te hangen en een lelijk raamafdichting aan te sluiten. Maar kan een mobiele airco zonder slang effectief een ruimte afkoelen? Het antwoord is helaas nee. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten voor je overgaat tot een aankoop van een mobiele airco.

Wat is een mobiele airco zonder afvoerslang?

Heel wat mensen gaan op zoek naar een mobiele airco zonder afvoerslang. Ze zijn goedkoper, verbruiken minder elektriciteit en je moet geen afvoerbuis uit het raam hangen. Ze werken op basis van een ventilator en een reservoir dat je met water moet vullen. Hierdoor is het toestel wel in staat om koele lucht te blazen maar ze koelen de ruimte niet af. Het zijn dure toestellen die niet meer afkoeling verschaffen dan een goedkope ventilator. Erger nog ze zullen de gevoelstemperatuur in je huis verder verhogen omdat ze gebruik maken van waterverdamping. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid in je huis waardoor het moeilijker is om lichaamswarmte kwijt te geraken. De beste mobiele airco is dus een met afvoerslang die je uit je raam hangt.

Heb je een beperkt budget en is een mobiele airco te duur dan kun je je huis ook koelen met een ventilator. Overdag kun je een ventilator gebruiken om warme lucht naar buiten te blazen. Tijdens de nacht kun je hem gebruiken om koele lucht naar binnen te zuigen. Lees hier verder om de beste ventilator voor jou te vinden. Heb je een budget van 250 euro of meer dan is een mobiele airco wel een optie. Hieronder leggen we uit hoe een mobiele airco nu eigenlijk werkt en wat het nut van de afvoerslang is.

mobiele airco met condensbak
Een mobiele airco zonder slang is niet in staat om een ruimte te koelen.

Hoe werkt een mobiele airco?

Airconditioners maken gebruik van een natuurkundige wet om een bepaalde ruimte te koelen. Het is namelijk zo dat wanneer een vloeistof wordt omgezet in een gas het warmte absorbeert. Door in een gesloten systeem een koelvloeistof herhaaldelijk te laten verdampen en te condenseren kan een airco een ruimte afkoelen. Het gaat hier om een koelvloeistof die de eigenschap heeft om bij relatief lage temperaturen te verdampen. Airconditioners bevatten ventilatoren die warme binnenlucht over de koude koelvloeistof blazen.

De koelvloeistof absorbeert de warmte van die binnenlucht en begint te verdampen. Maar om continu te kunnen blijven werken moeten de gassen terug omgezet worden naar een vloeistof. Dit wordt gedaan aan de hand van een compressor die het gas onder druk zet om er terug een vloeistof van te maken. Door de werking van de compressor wordt er ongewenste warmte geproduceerd. Deze warmte moet naar buiten afgevoerd worden via een afvoerbuis.

Een mobiele airco zonder afvoerbuis kan bij gevolg de temperatuur in een kamer niet verlagen. Het is daarom belangrijk om de afvoerbuis uit een raam te hangen en het raam goed af te dichten aan de hand van een raamafdichtingskit.

wat is de beste mobiele airco

Wat kost een mobiele airco?

De kosten van een mobiele airco bestaat uit twee gedeeltes, de aankoopprijs en het verbruik. Als we kijken naar de aankoopprijs dan betaal je minstens 300 euro voor een basismodel. Deze basismodellen zijn enkel geschikt voor kleine ruimtes (minder dan 30 vierkante meter) en zijn vrij luidruchtig. De modellen met de beste prijs-kwaliteit verhouding vind je in prijsklasse rond de 500 euro.

Deze modellen hebben een hoger koelvermogen en zijn geschikt om grotere ruimtes te koelen. De beste mobiele airco is vrij duur maar is dankzij zijn kwalitatieve compressor zowel zuinig als stil. Daarom zijn ze veel beter geschikt om ‘s nachts te laten draaien terwijl je ongestoord kunt slapen. Vaak komen ze ook met meer accessoires zoals speciale raamafdichting, wifi en een handige app voor je smartphone.

Klasse Gemiddelde prijs inclusief btw Voorbeeld
Basis € 350 Tristar AC-5477
Prijs/kwaliteit € 500 Fuave ACB12K01
Luxe € 800 DeLonghi PAC EX100 Silent
Split airco vanaf €1500 Daikin, Mitshubishi, etc…

 

Los van de aankoopprijs verbruikt een mobiele airco ook elektriciteit. De meeste mobiele airco’s verbruiken tussen de 0,75kWh en 1 kWh per uur aan elektriciteit. In België kost elektriciteit ongeveer 25 cent per kWh, maar dat kan natuurlijk variëren afhankelijk van waar je woont en welke energieleverancier je momenteel hebt. Maar als vuistregel kun je dus nemen dat een mobiele airco ongeveer 2 euro aan elektriciteit verbruikt om 8 uur te draaien. Zou je het dus een hele maand elke dag 8 uur laten draaien dan kan je rekenen op een kost van ongeveer 60 euro per maand.

Dit is maar een ruwe inschatting, om de maandelijkse kosten beter in te schatten moet je met meerdere factoren rekening houden. Zoals het gewenste temperatuurverschil, de afmetingen van de kamer en de energiezuinigheid van het toestel.

Verschil tussen mobiele airco en vaste airco?

Vaste airco’s of split airco’s bestaan altijd twee elementen, een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit wordt buiten je huis op je dak of gevel geïnstalleerd. Op een buitenunit kunnen meerder binnenunits aangesloten worden. De binnenunits worden in een woning altijd tegen de muur geplaatst in de slaapkamers, woonkamers of andere ruimtes. De installatie van een vaste airco is vrij ingrijpend voor je woning aangezien er door de buitenmuren moet geboord worden. De werken kunnen ook meerdere dagen in beslag nemen en zijn vrij kostelijk.

Voor de installatie van een split airco met 1 buitenunit en 1 binnenunit van een betrouwbaar merk betaal je snel meer dan 3000 euro. Voor een installatie van meerdere binnenunits kan de prijs hoog oplopen. Zelf heb ik offertes opgevraagd voor de installatie van 1 buitenunit en 5 binnenunits voor onze doorsnee woning. Als anekdote kan ik meegeven dat elke offerte zich tussen de 10.000 en 12.000 euro bevond. Elk huis is natuurlijk anders en een grote factor in de uiteindelijke prijs zit voor een groot deel bij de uit te voeren werkuren. Zelfs de beste mobiele airco is niet zo efficiënt als een split airco. Het voordeel is wel dat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn. 

Overdag kun je hem laten draaien in de woonkamer en ‘s nachts in je slaapkamer. Het is wel belangrijk dat je ergens een raam moet hebben om de overtollige warmte naar buiten te voeren. De meeste mobiele airco’s worden samen verkocht met een raamafdichtingskit. Dit is een soort van afsluiting die je rond je raam kunt hangen. Zo kun je vermijden dat er warme lucht van buiten terug naar binnen kan.

Heb ik een mobiele airco nodig?

We ervaren steeds extreem warmere zomers in België. Het blijft ‘s nachts zo warm dat zelfs met de ramen open je woning nauwelijks afkoelt. Daarenboven wonen steeds meer mensen in goed geïsoleerde woningen. Dit is goed in de winter om je energiefactuur laag te houden. Maar in de zomer is het nagenoeg onmogelijk om de woning af te koelen eens de warmte binnen zit. Dit komt enerzijds door de opwarming van het klimaat maar dat is niet het enigste wat een rol speelt. Door een zwakke maalstroom is er namelijk meer kans op extreem (koud of warm) weer. Het is alleszins zo dat de frequentie van hittegolven enkel aan het toenemen is, meer daarover vind je op volgende pagina terug. Het is dus zeker de moeite waard om een airco in huis te halen om de extreem warme dagen te trotseren.

De beste manier om een huis te koelen is met vaste split airconditioning. Deze toestellen kunnen efficiënter koelen ten opzichte van een mobiele airco. Ze hebben ook geen opvangbak die regelmatig moet geleegd worden en staan ook niet in de weg. Afhankelijk van je woning kan het installeren van een split airco zeer ingrijpend zijn. Een bijkomend nadeel is dat deze toestellen plus de werken zeer duur kunnen uitvallen. Die kostprijs is vaak disproportioneel ten opzicht van het aantal keren dat je het op een jaar kunt gebruiken.

Een mobiele airco is een stuk goedkoper en kan voor voldoende afkoeling zorgen tijdens de warmste dagen van het jaar. Ze verbruiken meer elektriciteit maar ze zijn goedkoper om aan te kopen. Bovendien zijn ze ook gemakkelijk om te installeren. Het enigste wat je nodig hebt is een stopcontact en een raam om de warme lucht naar buiten te laten. We hebben dit artikel dus geschreven voor mensen die op zoek zijn naar een snelle, gemakkelijke en betaalbare manier om hun huis te koelen.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.