Scroll Top
oorthermometers vergelijken en beste zoeken

De oorthermometer correct plaatsen

Om een oorthermometer correct te positioneren en een nauwkeurige temperatuurmeting te verkrijgen, volg je deze stap-voor-stap handleiding.

Let op, het is belangrijk om de instructies van de fabrikant van jouw specifieke thermometer te volgen, aangezien er kleine verschillen kunnen zijn in het gebruik ervan. Koorts meten via het oor mag geen pijn doen. Stop meteen als dit het geval is en raadpleeg een arts wanneer nodig.

Oorthermometer voorbereiden

Stap 1: Lees de handleiding

Voordat je de thermometer gebruikt, is het essentieel dat je de handleiding zorgvuldig doorleest. Hierin vind je specifieke instructies voor jouw model thermometer.

Stap 2: Controleer de thermometer

Zorg ervoor dat de thermometer schoon is en dat er een nieuwe, schone wegwerpbeschermkap op zit als jouw model dit vereist. Dit is belangrijk voor zowel hygiëne als nauwkeurigheid. Weet hoe je het moet gebruiken, lees de handleiding opnieuw als nodig, of bekijk een youtube filmpje.

Stap 3: Bereid je voor op de meting

Zorg dat je comfortabel zit of staat en dat je toegang hebt tot het oor van de persoon wiens temperatuur je gaat meten. Als je zelf de meting uitvoert, zorg dan dat je ontspannen bent en dat je hoofd gesteund wordt.

Stap 4: Controleer het oor

Inspecteer het oor om er zeker van te zijn dat het vrij is van overtollig oorsmeer, aangezien dit de meting kan beïnvloeden. Het oor moet ook vrij zijn van ontstekingen of infecties.

De thermometer in het oor plaatsen

Stap 5: Plaats de thermometer

Voor de duidelijkheid, dit doen we enkel met een oorthermometer bedoeld voor koorts te meten via het oor.

Trek zachtjes aan de bovenkant van het oor om de gehoorgang recht te trekken. Dit zorgt voor een duidelijk pad naar het trommelvlies, wat essentieel is voor een accurate meting.

Stap 6: Inbrengen van de thermometer

Breng de tip van de thermometer voorzichtig in het oor. Duw niet te hard en forceer de thermometer niet verder het oor in dan de handleiding aangeeft. Het is belangrijk dat je de thermometer richting de tegenoverliggende wang houdt, om zo dicht mogelijk bij het trommelvlies te meten.

Stap 7: Start de meting

Activeer de thermometer volgens de instructies. De meeste oorthermometers geven binnen enkele seconden een meting. Wacht op het signaal dat aangeeft dat de meting voltooid is, zoals een pieptoon of een knipperend licht.

Oorthermometers meten redelijk snel maar zijn niet de snelste. Elk soort thermometer heeft zo zijn voor- en nadelen, kies ééntje dat best past bij jouw gebruik.

Stap 8: Lees de temperatuur af

Kijk naar het display van de thermometer om de temperatuur af te lezen. Sommige modellen hebben een achtergrondverlichting, wat het gemakkelijker maakt om de temperatuur in een donkere kamer af te lezen. Een goede oorthermometer heeft een duidelijke display om de temperatuur af te lezen, en soms zelf op te slaan.

Factoren die invloed uitoefenen op de accuraatheid van de meting

  • Een verkeerde positionering
  • De grootte en diepte van de gehoorgang
  • Of je eerder op dat oor gelegen hebt
  • Of er veel oorsmeer aanwezig is
  • Of het oor vochtig is (of dat er vloeistof in zit, zoals bloed)

Stap 9: Verwijder de thermometer

Haal de thermometer voorzichtig uit het oor en schakel deze uit. Als je thermometer wegwerpbeschermkappen gebruikt, verwijder en gooi deze dan weg volgens de instructies om kruisbesmetting te voorkomen.

Stap 10: Reinig de thermometer

Reinig de thermometer na elk gebruik volgens de instructies van de fabrikant. Dit is belangrijk voor de hygiëne en om de levensduur van het apparaat te verlengen.

Stap 11: Documenteer de temperatuur

Noteer de temperatuur indien nodig, vooral als je de koorts of symptomen van een persoon over tijd volgt.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kun je een betrouwbare meting van de lichaamstemperatuur verkrijgen met een oorthermometer. Vergeet niet om altijd de specifieke instructies van de fabrikant van jouw thermometer te volgen en raadpleeg een gezondheidsprofessional als je vragen hebt over de gemeten temperatuur.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.