Scroll Top

Getest: Arlo Essential XL Spotlight

Arlo test XL batterij

Review van de Arlo Essential XL Spotlight

De Arlo Essential XL Spotlight combineert goede beeldkwaliteit, two-way audio, een ingebouwde sirene en een schijnwerper in een compact formaat. De batterij heeft een zeer lange autonomie en kan tot 365 dagen werken zonder opladen. Uiteraard hangt dit ook van het gebruik af.

Beelden worden 30 tot 60 dagen bijgehouden in de cloud via Arlo Secure, deze kan je de eerste drie maanden gratis testen. De camera is zeer makkelijk te plaatsen en werkt zonder kabels. Via de smartphone app kan je de camera met jouw wifi verbinden. Deze toestellen worden ook gebruikt binnen de alarmsystemen van Verisure, waar Arlo onderdeel van uitmaakt.

In deze review:

 • Draadloze camera
 • 1 jaar batterijleven
 • Makkelijk installeren en verbinden
 • Two-way audio + night vision
 • Sirene en spotlight
 • Lichte vertraging op notificaties
 • Extra voordelen betalend
Review arlo essential XL outdoor

Onze conclusie

De Arlo Essential XL Spotlight is zowel eenvoudig om te installeren als om te gebruiken. Eens geïnstalleerd legt hij heldere Full HD beelden vast wanneer hij beweging detecteert. Bovendien kun je hem tot 365 dagen lang gebruiken zonder op te laden. Vooral het draadloos gebruik, de Arlo Secure functies en de goede prijs-kwaliteitverhouding zijn pluspunten.  

Er zit een kleine vertraging op het beeld, de audio en de tweewegcommunicatie. Dit nadeel wordt gecompenseerd door betere bewegingsnotificaties. Daarnaast is er ook een spotlight en sirene om potentiële inbrekers af te schrikken. Je kan beelden niet lokaal opslaan, tenzij je een Arlo Smart Hub aanschaft. Wil je geen externe opslagruimte aanschaffen, dan kun je opteren voor een cloud storage abonnement. Het voordeel van dit abonnement is dat je toegang krijgt tot een aantal geavanceerde functies. Zo kan de camera onder andere onderscheid maken tussen mensen, voertuigen en dieren, en kan hij je tevens melden wanneer  er een pakje werd afgeleverd aan de deur of wanneer het apparaat ergens een alarm hoort afgaan.

Bekijk ook de vergelijking van de beste ip-camera’s om alternatieve opties te vinden.

De Arlo Essential XL Spotlight installeren 

Handig aan de Arlo camera’s is dat ze makkelijk te installeren zijn. Je hoeft dit draadloze model enkel op te hangen en via wifi een verbinden tot stand te brengen met de app. Dit doe je best voor je de camera ophangt. Dankzij de meegeleverde muurbevestiging hoef je slechts één gaatje te boren en vervolgens kan je de camera op de bevestiging schroeven zodat het opnemen kan beginnen. Om de wifikoppeling te maken, heb je je smartphone en wifigegevens nodig.  

Eens je de Arlo app geïnstalleerd hebt, krijg je de mogelijkheid om een camera te koppelen. Volg de stappen en stel je camera in. Eens gekoppeld aan de smartphone en het wifinetwerk, kan je de camera gebruiken. De beelden kan je via de app bekijken. 

Arlo camera installeren

Verbinden aan je WiFi verbinding

Je kan al je verschillende Arlo camera’s linken via de Arlo app. Heb je meerdere smart toestellen, dan maak je waarschijnlijk gebruik van Google of Amazon Alexa. Alle Arlo toestellen zijn compatibel, wat koppelen zeer eenvoudig maakt. Enkel voor Apple home kit is er voorlopig geen ondersteuning, al wordt hieraan gewerkt. 

Verbinden is zeer makkelijk als je de stappen op via de smartphone applicatie volgt. Je verbindt je smartphone met je WiFi. Dan open je de verbinding met de camera door een knopje in te duwen. Eens het lichtje blinkt zal de camera de connectie beginnen maken. Nadien scan je een QR code met de camera. Deze zie je op je smartphone verschijnen eens de wifi correct ingesteld is. Van zodra de camera de verbinding maakt wordt deze toegevoegd in de Arlo applicatie. Van hier kan je de camera volledig instellen.

Beeldkwaliteit  

Deze camera maakt deel uit van het Essential gamma van Arlo. Het Essential gamma legt beelden vast in 1080p Full HD resolutie (1920×1080). De Essential XL Spotlight beschikt over een digitale 12x zoom en een brede kijkhoek van 130°.  

De beelden zijn ook bij snelle bewegingen zeer duidelijk. Zo kan de camera op 9 meter afstand nog net een nummerplaat herkennen. Met de digitale zoom kan je bewegingen tot 90 meter ver vastleggen, maar op deze afstand is er wel een enorm verlies aan beeldkwaliteit.  

Ook ’s nachts blijft de Arlo Essential XL Spotlight actief. De nachtvisie maakt gebruik van twee sterke infrarood leds (850nm), wat voor een voldoende helder beeld zorgt. Bewegingen worden zelfs tot 10 meter ver goed opgemerkt en personen blijven redelijk herkenbaar tot op 6 meter afstand. 

Ben je geen fan van zwart-wit nachtzicht, dan kan je de spotlight aanzetten bij het vaststellen van bewegingen. Zo kan je ook ’s nachts alles in kleur waarnemen; weliswaar moet je dan inboeten op beeldkwaliteit door het ontbreken voldoende licht. Vanaf 6 tot 7 meter wordt een persoon ook onherkenbaar. Met extra spotlights haal je echter de kwaliteit naar boven.  

Arlo test XL batterij
Beeldkwaliteit arlo essential

Voordelen van de Arlo Essential XL Spotlight

Goede identificatie en zones

Arlo wordt gebruikt in de beveiligingspakketten van Verisure, een merk dat veel ervaring heeft in deze sector. Naast hardware speelt ook software een grote rol in beveiligingscamera’s. Het is vooral de gevorderde AI van Arlo Secure die een verschil maakt met andere modellen.

Zo goed als alle camera’s kunnen op korte afstand mens en dier van elkaar onderscheiden. Op verdere afstand blijkt echter enkel de Arlo hierin te slagen, waardoor je minder valse meldingen krijgt. Een valse melding is wanneer je een notificatie ontvangt van menselijke beweging en dit bij het bekijken van de beelden iets anders blijkt te zijn.

Waterbestendig

Omdat deze camera buiten hangt, is het zeer belangrijk dat deze waterbestendig is. De Arlo Essential XL kan tegen water, sneeuw, koude en hitte (IP65). Ook bij zeer lage vriestemperaturen mag je deze outdoor camera laten hangen (-20° tot 45° C).

Draadloos & lange batterijduur

De grote pluspunten van deze Arlo Essential XL zijn het draadloos gebruik en de krachtige batterij. Weinig andere camera’s hebben een gelijkaardige batterijduur. De lagere (1080p in plaats van 2k of 4k) beeldkwaliteit gekoppeld met goede software maken dit mogelijk. Opladen gebeurt met een micro-USB oplader.

De Arlo Essential XL heeft een batterijduur van 4000 uren. Afhankelijk van je gebruik is dit dus goed voor enkele maanden tot een jaar autonomie. Maak je gebruik van een Arlo Solar Panel, dan wordt de batterijduur aanzienlijk verlengd.

Arlo Essential Solar Panel

Je kan de Arlo Essential XL spotlight aansluiten op de Arlo Essential Solar Panel. Hiermee laad je de camera voortdurend op en moet je de camera nooit van de muur halen. Uiteraard hangt dit ook van het gebruik af. De kans bestaat natuurlijk dat je sneller energie verbruikt dan de laadcapaciteit van het zonnepaneel.

Tweeweg audio en sirene

Arlo spotlight sireneDe Audio van de Arlo Essential XL Spotlight is goed. Er wordt slechts één microfoon gebruikt, maar zelf op afstand hoor je voldoende. Via de software geniet je van ruis- en echo-onderdrukking. Enkel bij zeer hoge wind hoor je een lichte ruis, iets wat je kan beperken door je camera beschut op te hangen.

Zoals bij de meeste IP-camera’s heb je ook tweeweg audio: de mogelijkheid om een bezoeker aan te spreken via de smartphone. De Arlo camera heeft iets meer lag (netwerkvertraging_ dan andere vergelijkbare camera’s. Hierdoor heb je een kleine vertraging in beeld en audio. Hoewel de audio duidelijk genoeg is, kan je geen vlot gesprek voeren.

Is je bezoek niet gewenst, dan kan je via de app een sirene doen afgaan om deze persoon af te schrikken. Je kan ook gebruikmaken van de spotlight als extra afweermechanisme.

De nadelen van de camera

Betere maar tragere notificaties

In vergelijking met andere camera’s duurt het soms wat lang voor de Arlo Essential XL Spotlight een melding geeft, iets wat ons ook opviel bij de Arlo Essential Indoor Camera. Soms duurt het 5 tot 10 seconden voor je de melding ontvangen hebt. Als je echt snel actie moet ondernemen, kunnen deze seconden je zeer duur komen te staan.

Daarnaast merkten we dat het gebruik van de Arlo Secure app de prestaties van de IP-camera verbetert. Een betere herkenning via de gevorderde AI zorgt ervoor dat bewegingen sneller opgemerkt worden dan door andere gelijkaardige camera’s. Arlo kan mensen, dieren en zelfs (geleverde) pakjes herkennen. Daarnaast kan je ook bewegingszones instellen en speciale notificaties instellen per zone. Zo beperk je het aantal onnodige meldingen.

Geen lokale opslagruimte

Er is geen lokale opslagruimte. De Arlo Essential XL Spotlight werkt via een cloud verbinding. Deze is gekoppeld aan je Arlo Secure zodat je beelden kan opvragen. Andere camera’s hebben vaak wel een lokale opslagruimte of een slot voor een SD-kaart, iets wat Arlo dus mist.

Om beelden lang bij te houden, moet je je abonneren op Arlo Secure, een  app waarmee je weliswaar nog heel wat extra voordelen uit je Arlo camera’s kunt halen. Zonder de betalende Arlo app geniet je enkel van de basisfuncties.

Arlo Essential XL spotlight outdoor review

Arlo Secure

De Arlo Essential XL Spotlight is iets duurder dan de gemiddelde 1080p  camera. Je hebt enkele voordelen, zoals de batterij, two-way audio, sirene, … Maar zonder Arlo Secure zijn andere, goedkopere camera’s een waardig alternatief. 

Wie de Arlo Essential XL Spotlight optimaal wil benutten, moet dus lid worden van Arlo Secure. Enkel met deze toevoeging is deze IP-camera één van de beste binnen zijn prijsgamma. De Arlo Essential XL is niet goedkoop. Al wordt die tegenwoordig vaak met korting aangeboden.  

Bij aankoop van een Arlo camera kun je de Arlo Secure en alle betalende voordelen gratis uitproberen. Met deze proefperiode van drie maanden hoopt Arlo je te overtuigen van de extra functies die het abonnement biedt. Een abonnement voor één camera kost 2,99 euro per maand. Voor 9,99 euro per maand sluit je al je camera’s aan, zonder limiet. 

 • Videobeelden blijven 30 tot 60 dagen beschikbaar 
 • Raadpleeg beelden via smartphone, computer en tablet 
 • Gevorderde AI 
 • Activiteitszones instellen om meer gerichte notificaties te krijgen 
 • Verschillende soorten notificaties instellen 
 • Meerdere camera’s linken 
 • Draadloos alarmsysteem linken 

Zonder abonnement kan je de basisfuncties van de camera nog altijd gebruiken, en via de app krijg je nog steeds notificaties zodra er beweging vastgesteld wordt. Je kan ook meekijken, spreken, de sirene instellen en de camera aan en uit zetten. 

Arlo armed disarmed
smart alerts arlo secure
arlo zones instellen
overzicht camera's

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over het product in vraag.

We ontvangen of kopen het product en testen het volledig uit. We houden het vast, voelen naar kwaliteit, bekijken de afwerking en testen de prestaties. Hierbij worden onze redactionele richtlijnen toegepast. Onze bevindingen vind je in deze review.

Deze Essential XL spotlight werd voornamelijk beoordeeld en vergeleken op beeldkwaliteit, verbinding, batterij, notificaties, opties, app, opslag en prijs.

Bekijk ook de andere producten uit onze test:

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.