Scroll Top

Getest: DEPLAY kids tablet

tablet voor kinderen van 2 tot 5 jaar

DEPLAY Kids Tablet Review

In deze review:

  • Wat zit er in de doos
  • Het tablet installeren
  • Gebruiksgemak
  • Veiligheid voor kindjes
  • Conclusie

Wat zit er in de doos?

De DEPLAY Kids Tablet zit in een vrolijke verpakking die kinderen meteen aanspreekt. Alle mogelijke accessoires zijn inbegrepen: oplaadkabel met tussenstukje, oortjes, touchpen, blauwlichtfilter, veiligheidskoord en stevige beschermhoes. De twee stickerpakketjes zijn een leuke extra.

Er zit een vrij uitgebreide handleiding bij. Die gaat in op het technische aspect van de tablet, zoals interface en instellingen. In de handleiding ontbreekt hoe je de blauwlichtfilter moet bevestigen. Daar neem je dus beter even de tijd voor. De filter moet vastgekleefd worden op het schermpje en als je te snel te werk gaat, eindig je met luchtbellen tussen de filter en het scherm.

kindertablet getest

Tablet installeren

De tablet aanzetten doe je met een knopje bovenaan. Met de rubberen beschermhoes errond moet je best stevig drukken. Oudere kleuters en kinderen van vijf of zes zullen daar geen hinder van ervaren, maar de meeste tweejarigen zullen de tablet niet zelf kunnen inschakelen. Dat is tegelijkertijd een voordeel, bijvoorbeeld wanneer je kind de tablet alleen op afgesproken momenten gebruikt. Zo behoud je de controle over de schermtijd.

De DEPLAY Kids Tablet is meteen klaar voor gebruik. Enkele leuke en leerzame apps zijn al geïnstalleerd. Disney+ en Netflix zijn handig, zeker voor de al wat oudere kinderen. De andere apps, zoals een tekenapp, zijn goed te bedienen voor kinderen vanaf twee jaar. Standaard zijn ook enkele Google-apps geïnstalleerd, zoals Chrome en Gmail.

De bedoeling is dat je kind alleen de iWawa-app gebruikt. Die app is ook voorgeïnstalleerd. iWawa is volledig op kindermaat qua looks en gebruik. Je kind kan de app-omgeving niet verlaten. Je moet de tablet dus steeds even ‘kindklaar’ maken door de app te openen voor je de tablet overhandigt.

Zelf apps toevoegen is makkelijk, zowel voor ouders als kinderen. Een app downloaden duurt niet heel lang, maar het gaat ook niet bliksemsnel. In de PlayStore vind je snel kindvriendelijke en leerrijke apps, maar je vindt er even snel apps die minder geschikt zijn. Toezicht is dus aangeraden.

tablet voor kinderen van 2 tot 5 jaar

Gebruiksgemak

De Android-interface is eenvoudig. Hij is niet echt gestroomlijnd en niet bijzonder uitnodigend (denk aan vrolijke kleuren of figuren) voor kinderen. De interface is wel duidelijk en overzichtelijk, zodat kinderen de handelingen snel onder de knie hebben. Zeker voor jongere kinderen is het bij de DEPLAY tablet de bedoeling dat ze alleen in contact komen met de iWawa-app of een andere kindvriendelijke app.

Een 7 inch-scherm is niet erg groot, maar daar ondervind je geen hinder van. Zeker voor kleine kinderen hoeft het scherm niet groter te zijn. Als je kinderen gewend zijn om bijvoorbeeld vooral je smartphone te lenen, dan is 7 inch zeker een upgrade. Het toestel is compact en handig mee te nemen. Leuk is de verstelbare standaard, zodat de tablet gewoon op tafel kan in plaats van op schoot.

De batterij van 3.000 mAH is de best mogelijke batterij voor deze tabletgrootte. De gebruiksduur is zo’n 2,5 uur. Daarna is opladen nodig. Afhankelijk van het gebruik (bijvoorbeeld bij meerdere kinderen) moet de tablet dus dagelijks opgeladen worden. Een volledig lege batterij opladen duurt best lang. Van nul naar honderd procent duurt net geen twee uur. Dat hoeft geen nadeel te zijn, bijvoorbeeld wanneer je de schermtijd beperkt wil houden.

Veiligheid

De tablet zelf is goed beschermd. De rubberen beschermhoes is stevig en beschermt prima tegen valpartijen. De blauwlichtfilter is een goede screenprotector die krassen tegengaat. Gebruik je die niet, dan zijn krassen niet uit te sluiten. Op de tablet zelf staat Google Play Protect ingeschakeld, een functie die je apparaat en je gegevens beveiligt.

Het is een plus dat er zoveel accessoires bijgeleverd worden. Een touchpen is minder relevant voor tweejarigen, bij wie de potloodgreep nog volop in ontwikkeling is. De kwaliteit van de pen vinden we ondermaats en niet helemaal kindveilig. Het rubberen dopje komt makkelijk los en belandt snel in de mond.

De oortjes zijn te fragiel voor een tweejarige. Een hoofdtelefoontje op kindermaat is, ook naar gehoorbescherming toe, beter dan een in-ear optie. Over de oortjes vermeldt de verpakking trouwens “extreme bass!”, wat doet vermoeden dat ze niet voor kinderen gemaakt zijn. De tablet zelf heeft geen volumebegrenzer, waardoor het geluid snel te luid is. Met de oortjes ingeplugd geeft de tablet een melding wanneer je boven een bepaald volume gaat.

deplay tablet voor kinderen uitgetest

De tablet heeft geen ingebouwd kinderslot. Je kan wel zelf enkele instellingen aanpassen om het ouderlijk toezicht te verhogen. Voor de Play Store kan je ook parental control inschakelen. Zoals de tablet wordt geleverd, kan je apps gewoon naar wens downloaden via de Play Store. Oudere en technisch onderlegde kinderen kunnen daar ook apps downloaden die niet leeftijdsgeschikt zijn.

Belangrijk is dus om zelf voldoende toezicht te houden of je kind de tablet alleen te overhandigen met een kindvriendelijke app al geopend. Bij de installatie neem je beter de tijd om je te verzekeren dat je kind geen ongeschikte content te zien krijgt. Praat ook met je kind over veilig internetgebruik. Zo kan je met een gerust hart je kind vrij laten spelen op de tablet.

Conclusie

Dat de DEPLAY Kids Tablet gebruiksklaar wordt geleverd is een troef. Je kind kan meteen aan de slag. Qua gebruiksgemak (aan- en uitzetten en apps bedienen) vinden we deze tablet top voor kinderen vanaf drie jaar. De DEPLAY Kids Tablet kan wel voor jongere kinderen vanaf twee jaar, alleen hebben ze nog wat begeleiding nodig. We bevelen aan om bij peuters de touchpen en de oortjes nog even op te bergen tot ze wat ouder zijn.

De DEPLAY Kids Tablet is een prima optie voor kinderen vanaf twee tot zes jaar en zelfs nog ouder. Dat maakt dat je kids er heel lang speelplezier van hebben. Het is bovendien de enige kindertablet op de markt met een scherm van 7 inch. Dat is een goede schermgrootte voor peuters en kinderen en het is bovendien handig compact.

Qua prijs-kwaliteit scoort deze tablet hoog. Ook de gebruiksvriendelijkheid voor kinderen zit goed. Alleen voor ouders is er wat extra moeite nodig om te verzekeren dat je kind niets ongewenst ziet of aankoopt.

Wie op zoek is naar een handige, kindvriendelijke tablet waar je kind nu, maar ook binnen enkele jaren nog plezier aan beleeft, doet met de DEPLAY Kids Tablet een goede koop. Leuk om te weten, bij elke aankoop steun je KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij).

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over het product in vraag.

We ontvangen of kopen het product en testen het volledig uit. We houden het vast, voelen naar kwaliteit, bekijken de afwerking en testen de prestaties. Hierbij worden onze redactionele richtlijnen toegepast. Onze bevindingen vind je in deze review.

Deze kindertablet werd voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, scherm, functies, prestaties, batterij, kindvriendelijk gebruik, de hoes en prijs.

Bekijk ook de andere producten uit onze test:

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.