Scroll Top

Getest: De Eziclean Aqua Connect X1200

eziclean robot met automatisch laadstation

Review van de Eziclean Aqua Connect X1200

Een slimme robotstofzuiger met dweilfunctie en automatisch legen

Eziclean is een Frans merk zijn eerste stofzuiger in 2009 op de markt bracht. Ondertussen zijn ze uitgegroeid tot een volwaardig merk. Eziclean heeft ondertussen een heel gamma van stofzuigers, ruitenwassers, robotstofzuigers (met of zonder dweilfunctie) en stoomreinigers.

Voor dit artikel mochten we de Eziclean Aqua Connect X1200 testen. Het flagship model van hun robotstofzuigers. Krachtig, betaalbaar, slim, met oplaadstation en met dweilfunctie. We overlopen de gebruikte technologie, testen de robotstofzuiger volledig uit en vergelijken hem met andere gelijkaardige modellen.

In deze review:

 • Goed prijs/kwaliteit verhouding
 • Als robotstofzuiger
 • Als dweilrobot
 • Slimme functies
 • De Eziclean applicatie
 • Eziclean Aqua Connect x1200 uitgetest
eziclean x1200 robotstofzuiger met dweilfunctie

Heel goede prijs / kwaliteit

Haal het product uit de doos en je merkt aan het gewicht meteen dat het niet om een simpel goedkoop toestel gaat. Deze robotstofzuiger is kwalitatief goed in orde en heeft de juiste functies en technologieën om zelfstandig aan de slag te gaan.

De Aqua connect X1200 is ook correct geprijsd. Op het moment van schrijven betaal je 799 euro voor de stofzuiger met dweilfunctie en oplaadstation. Gelijkaardige concurrenten, met dweil en oplaadstation, zijn even duur of duurder zonder al te veel extra’s aan te bieden.

Daardoor kan je dus zeggen dat de X1200 een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding heeft. Door de dweilfunctie, sterke zuigkracht, HEPA13 filter en ingebouwde technologie kan deze slimme robotstofzuiger helemaal autonoom werken.

goede robotstofzuiger eziclean met laadstation en app

De stofzuiger maakt gebruik van laser-technologie om rond te rijden. Via de Lidar sensoren kan het obstakels zien en ontwijken. Het toestel gebruikt 32 sensoren en intelligente software om je huis volledig te mappen en te navigeren.

Ook het laadstation en automatisch ledigen is een mooie extra binnen de prijsklasse. De robot gaat automatisch terug naar het station voor op te laden of om het reservoir leeg te maken.

De zuigkracht, die je via de app aan kan passen, is zeer goed. Hierdoor maakt het toestel wel wat lawaai, maar niet meer de concurrentie. Op lage zuigkracht is het met 60 dB één van de stillere robotstofzuigers.

Dweilen kan dus ook, al wordt er geen dweilbeweging gemaakt. Je activeert de dweilmodus door het waterreservoir op de robot te plaatsen. Er wordt gebruik gemaakt van een microvezeldoek (of wegwerpdweil). Echt dweilen is dit niet, maar wel een mooie aanvulling op de robotstofzuiger. Binnen het prijsgamma zijn er geen stofzuigers met de juiste dweilbeweging.

eziclean robotstofzuiger test

Als robotzuiger prestaties / functies

Testen we de Eziclean Aqua Connect X1200 uit dan merken we meteen dat het een goede robotstofzuiger is. De zuigkracht is goed en instelbaar. Het mappen werkt zeer goed, je kan je woning ook zien op de app en het indelen in kamers.

De robot is autonoom en kan bestuurd worden met de app, de afstandsbediening, via spraakcommando’s of gewoon door op de knop te duwen. Randjes, boordjes en tapijten (geen lange haren) waren geen enkel probleem. Het toestel heeft krachtige rupsbanden waarmee het overal op en over geraakte.

De mapping werkt zeer goed. Ook meubels en onbereikbare plaatsen worden duidelijk weergegeven in de app. De robot zelf is 10 cm hoog en geraakt makkelijk onder de meeste meubels en zetels. Ook bij het navigeren wordt de oppervlakte volledig gedekt.

Onderaan de Eziclean vinden we een borstel, een horizontale borstel en de zuigmond terug. Dit is voldoende, al zagen we graag een tweede borstel om het vuil zo goed mogelijk naar de zuigmond te duwen.

De zuigkracht is instelbaar. Op de maximale stand is dit zeer krachtig (en ook wat luid) waardoor je ook dierenharen uit het tapijt haalt. Door de HEPA13 filter en dweilfunctie is deze robotstofzuiger ook geschikt voor mensen met honden of katten.

De batterij is ook goed (5200 mah), al maakt dit weinig uit met een laadstation. De robot keert automatisch terug wanneer hij vol is, de batterij leeg is, of de kuisopdracht voltooid is. Ook het ledigen gebeurt automatisch. In het laadstation heb je een speciale zak om al het stof op te vangen.

Goede dweilfunctie

Dweilen doe je door het waterreservoir aan te sluiten. Het toestel neemt dit waar en weet dat het vanaf nu ook zal dweilen. Het reservoir is niet zeer groot, maar wel voldoende voor een uur te dweilen. Je kan ook het watergebruik instellen van veel tot weinig.

Eziclean verkoopt ook een zeep om hierin toe te voegen. Wij maakten tijdens het testen gebruik van wat azijn.

Zoals voordien vermeld is dit een basis-dweilfunctie. Er is geen dweilbeweging en er wordt dus ook niet voldoende geschrobd. Zonder voldoende wrijving blijven oudere vlekken gewoon staan. Nieuw vuil wordt wel mooi weggehaald. Dit is geen volwaardige dweilbeurt, maar wel een mooie extra op het stofzuigen.

De zuigfunctie blijft actief tijdens het dweilen. Let wel op met tapijten enzo, de robot zal gewoon blijven dweilen. Om te dweilen haal je tapijten en gordijnen best van de grond. Je kan via de app ook virtuele lijnen plaatsen om deze zones te vermijden tijdens het dweilen.

Zeer slimmer robotstofzuiger

Een mooi voordeel is dat deze robot ook zonder app (wifi) werkt. Met de remote of gewoon met de basis aan-uitknop. Voor de slimme functies moet je de Eziclean app installeren.

Het proces is zeer makkelijk en vanzelfsprekend als je de stappen goed volgt. Je kan ook chatten met de Eziclean medewerkers om je te laten helpen.

Via de app kan je de robot instellen en heel wat instellingen wijzigen. De robot zelf is uitgerust met heel wat technologieën om het autonoom en slim te maken.

 • Breakpoint technologie: Makkelijke navigatie van en naar het oplaadstation om te legen of op te laden. Eens opgeladen gaat de robotstofzuiger automatisch verder werken.
 • Floordetect: Aanpassing van zuigkracht op basis van de grond die onder het toestel ligt.
 • Sensoren en technologie: De 32 infrarood sensoren en ondersteunende software zoals de Corner hoektechnologie zorgen voor een vlotte mapping en navigatie in jouw huishouden. Door niet vast komen te zitten kan de robot autonoom werken.
 • Lidar lasertechnologie: Momenteel het beste voor een robotstofzuiger om te hebben. Lidar is zeer specifiek en kan diepte en afstand bijna perfect opmeten. Hierdoor kan de robot bijna alles detecteren.
 • Virtuele muren: Je kan via de app zelf ‘muren’ plaatsen om de robot van bepaalde plaatsen weg te houden.
Vuil automatisch opzuigen via smartphone app

De Eziclean app

De Eziclean app is goed, snel en makkelijk te gebruiken. Hier kan je alle toestellen beheren en instellen. Voor de Eziclean Aqua Connect X1200 gaat dit over het instellen van een agenda, remote control gebruik, de map aanpassen of resetten, gebruiksinstellingen en de status van bepaalde onderdelen.

In het toestel zitten enkele filters die om-de-zoveel vervangen moeten worden. De status hiervan zie je in de app. Herbestellen kan via de website en app van Eziclean.

In de Eziclean app zie je ook het water- en batterijniveau. Het waterverbruik en de zuigkracht kan je hier aanpassen. Daarnaast zie je ook hoe groot de ruimtes zijn en hoeveel tijd het toestel nodig heeft om alles te reinigen.

Laadstation

Het laadstation is gemiddeld in grootte en gewicht. Je moet wel een plaatsje voor vinden. Links en rechts van het station mag er niets staan (50 cm afstand).

Ook voor de laadstation moet er een kleine meter afstand zijn zodat de robot zich makkelijk kan positioneren en roteren om verbinding te maken met de laadpoorten.

Eens aangesloten aan de stroom en verbonden met de robot geeft het laadstation enkel dingen aan op het display. Batterij van de robotstofzuiger, percentage van de interne stofzak, en een melding wanneer deze vol is.

De zuigkracht van het laadstation is krachtig. Het legen maakt ook heel wat lawaai. In enkele seconden is de robot volledig leeg. Dit gebeurt volledig automatisch na elk gebruik tenzij anders ingesteld via de app.

Binnenin zit er een zak om het stof en vuil op te vangen. Standaard zit er al één in. Je krijgt daarbij twee extra zakken. Zijn ze op dan moet je er bijbestellen. Er zit ook een klein borsteltje in om het laadstation proper te houden.

eziclean robot met automatisch laadstation

De robotstofzuiger volledig uitgetest

Uit de doos was de Eziclean Aqua Connect X1200 makkelijk klaar te zetten voor eerste gebruik. Belangrijk; je moet het toestel eerst volledig laten opladen. Dit kan (volgens de app) tot 12 uur duren.

Gebruik deze tijd om de app volledig in te stellen. Zo weet de robot meteen wat doen en moet je niet teveel veranderen op een later moment. Je moet het toestel ook verbinden met je wifi en je smartphone. Een makkelijk proces als je alle stappen goed volgt.

Zet je het toestel aan dan begint het meteen met scannen. Tijdens het maken van de map wordt er ook meteen gezogen, zo gaat er geen tijd verloren. Haal alles van de grond, het toestel moet alles kunnen mappen.

Tapijten en kleine verhoogjes mogen blijven. Haal draden en gordijnen van de grond, deze kunnen in de wielen raken waardoor het toestel vast komt te zitten. Plaats ook meteen het laadstation, zo kan de stofzuiger meteen zijn ‘huisje’ vinden.

We legden wat obstakels in de weg tijdens het testen. Hete toestel is slechts twee maal vastgelopen. Opvallend; dit gebeurde enkel wanneer het waterreservoir aangesloten was. De eerste keer was de bedrading van de staanlamp in het wieltje vast komen te zitten.

De tweede keer was het toestel vastgelopen op de poot van de gitaarstand. Een licht hellende ramp wordt dus niet als obstakel gezien.

Het stofzuigen en dweilen was zeer succesvol. In één uur had het de volledige ruimte 78 m² volledig gemapt. Alle stoelen, tafels, kasten en zetels waren duidelijk zichtbaar op de map. Deze werd automatisch ingedeeld in 4 kamers.

Er is wel nog werk aan het gebruik op meerdere verdiepen. Dit kan, maar de werking is niet ideaal.

Via de app kan je van map verwisselen. Heb je meerder verdiepen in de app staan dan kan je tussen deze mappen wisselen. Een functie dat niet perfect werkte tijdens het testen. Je kan ook het laadstation telkens van verdiep veranderen, maar ook dit is niet zeer gebruiksvriendelijk.

eziclean stofzuiger getest

In de doos

 • Garantie extra jaar bij registratie
 • Remote control
 • Dweilstuk + stoffen dweil + wegwerpdweilen
 • 2 zakken voor laadbak, wat weing als je vaak stofzuigt
 • Je krijgt heel wat extra, wegwerpdweilen, stoffen dweil, 3 zakken voor de laadbak, 1 extra filter en 1 extra borstelke
eziclean x1200 in de doos unboxing

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over het product in vraag.

We ontvangen of kopen het product en testen het volledig uit. We houden het vast, voelen naar kwaliteit, bekijken de afwerking en testen de prestaties. Hierbij worden onze redactionele richtlijnen toegepast. Onze bevindingen vind je in deze review.

Deze robotstofzuiger werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, prestaties, sensoren, ondergronden, dweilfunctie, app en prijs.

Bekijk ook de andere producten uit onze test:

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.