Scroll Top

Getest: Sigma Rox 11.1 EVO fietscomputer

Fietsgps van Sigma Rox 11.1 evo

Review van de Sigma Rox 11.1 Evo

De Rox 11.1 is een goede fietscomputer die vooral opvalt door de uitstekende prijs / kwaliteit verhouding. Het is een betaalbaar model voor fervente fietsers die op zoek zijn naar een fietscomputer. Het meet zo goed als alles, maar moet een beetje onderdoen als fiets-gps. Er is wel een gps aanwezig, ook routeplanning is mogelijk. De visualisatie en uitwerking hiervan kan beter, maar ook mede hierdoor blijft het een zeer betaalbare fietscomputer.

In deze review:

 • Uitstekende prijs / kwaliteit
 • Veel sensoren en metingen
 • Snelle verbinding met sensoren, apps en smartphone
 • Kleurdisplay met navigeerbare schermen
 • Ook voor elektrische fietsen
 • Dust- en waterproof
 • Super fietscomputer, gps minder goed
 • Zeer kleine lag kan storen tijdens het fietsen
Sigma Rox 11.1 EVO fietsgps

Ontwerp

Sigma fietscomputers zijn klein en licht. Dit is ook waar voor de Rox 11.1, de meest geavanceerde fietscomputer van Sigma. Het scherm is redelijk klein vergeleken met andere modellen, maar alle informatie blijft zeer leesbaar (ook in volle zon). Sigma maakt gebruik van verschillende schermen waar je makkelijk door kan navigeren. Via de app kan je de schermen zelf instellen. Je kan ook kleuren instellen om in één oogopslag de juiste informatie af te lezen.

Onderaan vinden we de USB Type C laadpoort terug. Deze is goed afgeschermd met een sterke rubber en zorgt ervoor dat het toestel stof- en waterdicht (IP67) is en ook in de regen gebruikt kan worden. Aan de linker- en rechterkant vinden we telkens twee knoppen. Vooruit, achteruit, plus en min. Hiermee kan je door de menu’s navigeren en het toestel aan- en uitzetten. Deze dikke knoppen zijn zeer makkelijk in te drukken, ook in de winter met handschoenen blijven ze makkelijk in gebruik.

De ingebouwde lichtsensor meet het daglicht en weet wanneer je in het donker rijdt. Het scherm wordt dan meer of minder belicht, zodat je de informatie altijd duidelijk kan zien.

Sigma Rox 11.1 EVO fietscomputer unboxing

De accessoires van de ROX 11.1 EVO

Sigma heeft heel wat verschillende fietscomputers. Van basis modellen voor sporadische fietsers tot professionele modellen voor fervente fietsers. De Rox 11.1 EVO is de meest complete en geavanceerde fietscomputer binnen het Sigma gamma. Om alles te meten zijn er heel wat extra sensoren dat meegeleverd worden.

In de verpakking:

 • Rox 11.1 Evo fietscomputer
 • R1 Duo hartslag-borstband
 • Snelheidssensor
 • Cadanssensor
 • Mount voor op de fiets
Beste Sigma fietscomputer
Fietscomputer met sensoren speed en cadence
Sensoren rox sigma verbinden smartphone
fietsgps sensoren verbinden

Verbindingsopties en de app

De Rox 11.1 is een slim toestel. Het heeft heel wat verbindingsmogelijkheden, en je moet het toestel ook verbinden met de meegeleverde sensoren. Dit is makkelijk en gebeurt binnen de fietscomputer zelf. Hier ga je op zoek naar de sensoren. Zijn deze in de buurt dan gebeurt de verbinding vlekkeloos.

Daarna moet je het toestel verbinden met de smartphone. Ook dit is makkelijk via de Sigma applicatie. Sigma Data Center is zeer gebruiksvriendelijk en voor de hand liggend. Je kan de app ook verbinden met andere fietsprogramma’s om je trainingen en data te door te sturen. Ook uitlezingen en analyses vind je hier terug.

Eens de Rox 11.1 Evo volledig functioneel is en je klaar bent voor je eerste gebruik is er nog een gps-verbinding die moet gebeuren. Deze verbinding gebeurt bij het aanzetten van je fiets-gps en kan soms even duren. Hangt vooral af van jouw locatie en de helderheid van de verbinding.

Nieuw bij de Sigma Rox 11.1 Evo is het gebruik voor elektrische fietsen. Via de fietscomputer kan je deze zoeken, vinden en verbinden. Niet alle elektrische fietsen zijn compatibel, een lijst van fietsen vind je hier: goto.sigmasport.com/rox11-1-ebike

Om op te laden of met de computer te verbinden gebruik je een USB Type C kabel. Deze is snel en zorgt voor een vlotte verbinding en overdracht.

Sigma RIDE app verbinden
Sigma rox 11.1 evo instellen smartphone app
Sigma Rox met strava en komoot
route analyse gps ROX EVO 11.1

Kaarten en navigatie

Zoals vermeld is de ROX 11.1 een uitstekende fietscomputer. Kijken we naar het model als fiets-gps dan zijn er enkele nadelen om op te merken.

Sigma maakt geen gebruik van voorgeïnstalleerde kaarten. Je kan de plattegrond dus niet zien op je fietscomputer. Op andere fiets gps’en zie je vaak de volledige map met hierop jouw locatie en route. Bij de Sigma Rox fietscomputers wordt er gebruik gemaakt van een kruimelspoor. Geen plattegrond, eerder een richtingaanwijzer.

Je hebt dus wel een gps, een routeplanner, en je kan je routes uploaden om je locatie te bereiken. Het enige wat hier ontbreekt is een duidelijk beeld van waar je bent en waar je naartoe gaat. Ken je het gebied niet dan is er meer kans op fout rijden of dat je de route te laat ziet. Het enige echte nadeel van de Rox 11.1 van Sigma.

Sigma Rox 11.1 EVO fietscomputer unboxing

Meten en registreren

Naast GPS moet een fietscomputer voldoen aan heel wat specificaties. Een fietscomputer dient om jouw prestaties te meten en hier zoveel mogelijk data over te verzamelen. Door alle meegeleverde sensoren heeft de Rox 11.1 Evo de mogelijkheid alles te registreren.

De Rox 11.1 Evo registreert:

 • Hoogte
 • Snelheid
 • Cadans en trapfrequentie
 • Temperatuur
 • Afstand
 • Tijd
 • Hartslag
 • GPS
 • Crash detection

Daarnaast heb je ook meerdere profielen op je Rox 11.1 Evo. Dit is handig voor een persoon met meerdere fietsen. Je kan ook met meerderen gebruik maken van dezelfde Rox 11.1 Evo. Al kan je dan niet samen fietsen.

De crash detectie is ook een handige optie. Hiermee kan je ook een SOS-signaal uitsturen. De Rox 11.1 Evo heeft een maximale gebruikshoogte van 5000 m.

Fietsgps van Sigma Rox 11.1 evo

Fietstrainers en workouts

Fietsen gebeurt niet altijd buiten. Je kan ook kiezen voor een fietstrainer en van thuis uit verder trainen. Deze kan je meestal combineren met fietsprogramma’s zoals Zwift, maar dus ook met je fietscomputer zoals de Rox 11.1 Evo.

Via de Ant+ verbinding kan je de fietstrainer vinden en verbinden. Nadien kan je via de app work-outs uploaden naar het toestel. Je kan het ook verbinden met Strava Live Segments om jouw sport via het sociale media te posten.

Hier haal je nog extra voordeel uit een aankoop van de Rox 11.1 Evo omdat een goede GPS niet nodig is. Het enige echte nadeel van deze Sigma vervalt, waardoor je echt van een gepast toestel spreekt.

Prijs / kwaliteit

Even kort opzoeken en je ziet snel dat de Sigma fietscomputers en –gps heel wat lager geprijsd zijn dan andere merken. Sigma gaat voor een goede prijs / kwaliteit verhouding en windt er geen doekjes om. Het gaat om een goed kwalitatief toestel dat voldoet aan de noden van de gebruiker. Geen onnodige extra’s, en besparen waar mogelijk.

Omdat de GPS iets minder goed is dan andere modellen kan Sigma de prijs van dit toestel drukken. Je hebt een GPS maar deze is visueel beperkt. Andere modellen hebben een ander scherm, zijn iets groter en hebben vaak onnodige extra’s.

Door het model te beperken tot de basis wordt Sigma heel aantrekkelijk voor consumenten. Heb je nood aan minder dan kies je gewoon voor de Rox 4.0 of Rox 2.0. Ben je een sporadische fietser die toch een fietscomputer wil dan kies je beter voor het basisgamma. Hier heb je keuze uit de Sigma BC 14.0, BC 12.0 of BC 10.0.

Nog minder features nodig dan zijn er nog wat modellen in het laagste gamma van Sigma. Ook deze hebben een goede prijs / kwaliteit verhouding in vergelijking met andere duurdere merken.

Rox 11.1 Evo fietscomputer

De Sigma Rox 11.1 Evo uitgetest

Uit de doos lijkt het een hele installatie te worden. Je krijgt heel wat extra accessoires en sensoren die je op de fiets moet monteren en verbinden. Enkele minuten later blijkt dit heel wat makkelijker dan we eigenlijk dachten. De verbindingen gebeuren zo goed als vanzelf, gewoon de juiste sensoren aantoetsen.

Het verbinden met de gps ging altijd vlot. Enkel als we binnen bleven met de fiets, of het zwaar bewolkt was verliep dit trager. Op geen enkel moment werd de gps niet gevonden, enkele momenten geduld was wel nodig. Ook het navigeren en zoeken binnen de applicatie was handig in gebruik en makkelijk te zien in één oogopslag.

Via de app konden we de fietscomputer volledig instellen. Het gebruiken van kleuren op het scherm is zeer handig, een goede verbetering van de Rox 11.0 Evo. Gebruik je alle schermen dan is het navigeren soms wat lastiger. Het wisselen van scherm gebeurt vlot, maar tijdens het rijden is dit wat onaangenaam. Zeker omdat je het stuur loslaat om de knoppen te gebruiken. Ga je één scherm verder dan is dit geen probleem. Moet je 3 schermen verder zoeken dan is het minder aangenaam.

Het kruimelspoor als fiets-gps werkt goed en is geen probleem als je de route kent. Ken je de route niet dan wil je misschien wat sneller weten wat de volgende bocht is. Door een plattegrond te hebben kan je een straat ook beter herkennen. Met het kruimelspoor heb je meer kans op een foute afslag.

Wifi verbinding is er niet. Je moet hem verbinden met de smartphone (bluetooth) en dan is de data zichtbaar in de Sigma Ride app. Is op zich niet echt nadelig maar kon er wel bijzitten. Dit is een voorbeeld van het ontbreken van een kleine feature die de prijs drukt.

Wil je data uploaden naar een desktop of laptop dan kan je die via de smartphone doorsturen of gewoon op je Sigma profiel bekijken. Je kan ook via de USB-kabel het toestel met je desktop verbinden. Dit is niet echt een nadeel maar is vaak wel aanwezig bij andere fietscomputers. Opnieuw een kans voor Sigma om de prijs te drukken.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over het product in vraag.

We ontvangen of kopen het product en testen het volledig uit. We houden het vast, voelen naar kwaliteit, bekijken de afwerking en testen de prestaties. Hierbij worden onze redactionele richtlijnen toegepast. Onze bevindingen vind je in deze review.

Deze Sigma fietscomputer werd voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, verbinding, batterij, opties, app, bevestiging en prijs.

Tot zover onze review van de Sigma ROX 11.1 EVO fietscomputer.

Bekijk ook de andere producten uit onze test:

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.