Scroll Top

Getest: SØMLØS G1s

robotgrasmaaier getest

Review van de SØMLØS G1s robotmaaier

SØMLØS is een Noors merk dat o.a. robotgrasmaaiers en robotstofzuigers maakt. Het is een startup dat zich richt op kwaliteit en duurzame producten. De nadruk ligt bij gebruiksgemak en slimme oplossingen. De producten van Somlos zorgen voor de huishoudelijke taken zodat jij kan genieten van het leven.

Wij mochten deze robotmaaier testen tijdens een zeer natte oktobermaand. Het toestel is momenteel enkel beschikbaar via hun webshop en ligt nog niet in onze winkels. Wat onze tester meteen opviel:

  • Het opzetten duurt even, maar dat is waar voor alle robotmaaiers
  • Er zijn te weinig pinnen voor de volledige draad, moest je echt een grote tuin hebben voorzie dan extra pinnen
  • Zelfs in (en na) de regen bleef alles werken zoals bedoeld
  • Hun instructieboekje kan beter, gelukkig is er een video online
  • De app is niet getest geweest, dit was een stapje te moeilijk voor iemand die zijn smartphone beperkt gebruikt
  • We weten niet hoe dit toestel presteert op lange termijn, gezien we het slechts 4 weken getest hebben
robotgrasmaaier getest

Ontwerp en specificaties

De G1S oogt alvast zeer mooi. Het matte grijs en zwart zorgt voor een luxe look. Daarnaast sluit deze robotmaaier aan bij de rest, twee brede achterwielen en kleinere roterende wielen voorin om makkelijk rond zijn as te draaien. Deze robotmaaier werkt met een perimeter. Om ze te gebruiken heb je dus wel wat werk. Bovenop vinden we een rode knop om de maaier snel te doen stoppen. Onder het klepje heb je een kleine boordcomputer met display. Er zit een pincode op het toestel voor extra veiligheid.

De ingebouwde sensor kan de perimeter aanvoelen en zorgt ervoor dat de robotmaaier binnen de gerichte zone blijft. Je kan het toestel aanzetten met de boordcomputer, of met de app die je online kan downloaden. Je moet dan wel voldoende wifi bereik hebben in de tuin. Heb je een zeer grote tuin dan wordt dit moeilijk. Er is ook een regensensor en bumper sensor aanwezig.

Daarnaast geniet je van automatisch laden eens het toestel in de laadpoort rijdt. Verschillende maaipatronen (spot mode, edge cut, random) en maaihoogtes (2.5 cm tot 5.5 cm). Opruimen doet het niet, maar maai je vaak genoeg dan noemen we dit ‘autobemesting’. Maaien gebeurt ten snelste aan 22 meter per minuut en kan tot 25° (47% stijging) hellingen aan. Ook zeer goed is dat het om een stille robotmaaier gaat – 57 db.

somlos grasmaaier
“Ik heb zelf nog maar twee robotmaaiers getest, de ene goedkoop, de andere zeer duur. De Somlos G1S valt hier ergens tussenin, niet goedkoop maar betaalbaar voor mensen met een grote tuin die een goede robotmaaier willen. Uiteraard zijn er ander modellen met een minstens even goede prijs / kwaliteit verhouding maar er valt weinig slechts te zeggen over de Somlos.

Wat wel vaststaat is dat de Somlos zelf in de regen behoorlijk gepresteerd heeft. Een ware verrassing. Andere modellen laten het hier sneller afweten.”

SoMLOS robotmaaier review

Installatie

Het zou zo’n twee uur duren, maar dat hangt vooral af van de grootte en vorm van de tuin. Een vierkante tuin is op enkele tientallen minuten klaar. Een grote tuin met bochten en obstakels duurt veel langer. Wij hebben deze robotmaaier getest op de moeilijkste setting; een licht oneven tuin met heel wat obstakels en planten. We hebben de volledige magnetische draad gebruikt, alsook alle pinnetjes. Deze zijn uit plastiek wat we iets minder makkelijk (en duurzaam) vonden.

Graaf je de draad niet in dan raden we je aan om zoveel mogelijk pinnen te gebruiken. Zeker als het om een oneven grond gaat. Tijdens onze eerste poging sneed de G1S de draad na 20 meter door. We hadden hem namelijk op 2.5 cm gezet, wat niet aangeraden wordt tenzij de draad ingegraven is. Met een ingegraven draad, of meer pinnetjes, deed de robotmaaier zijn werk meer dan behoorlijk.

Zorg ook voor een stopcontact. In een perfecte situatie is het laadstation voortdurend aangesloten. Wij moesten 10 meter overbruggen met een verlengdraad. Ook wifi kan belangrijk zijn als je de app wilt gebruiken.

somlos grasmaaier
“Robotmaaiers met een perimeter werken het best wanneer je de magnetische draad in de grond ingraaft. Doe je dit niet dan moet je opletten met de maaihoogte. Bij het testen hebben wij de draad twee keer beschadigd en zelfs doorgesneden. Wil je echt van 2.5 cm genieten dan graaf je het beter  in. Je kan ook meer pinnetjes gebruiken om de draad zo goed mogelijk weg te stoppen, dit lukte bij ons wel.”

Prestaties

Eens geïnstalleerd en na het plaatsen van extra pinnen kon het echte testen beginnen. De robotmaaier heeft er zo’n 5 maaibeurten opzitten op een termijn van 4 weken. Eerst met lang gras op een hoge maaihoogte. Dit ging vlot en zonder problemen. Ook de tweede maaibeurt, waar we een lage maaihoogte instellen voor redelijk hoog gras (2cm afsnijden) ging zeer goed. Zonder al teveel in te stellen lieten we de robotmaaier op ‘random’ stand de tuin ontdekken.

Wij gingen weg, de maaier ging door, en toen we terugkwamen enkele uren later was de tuin gemaaid. De robotmaaier ging wel door zonder te weten dat de tuin volledig gemaaid was. Eens terug in het laadstation begon het automatisch te laden. Let hier ook op bij het opzetten van de perimeter dat er voldoende ruimte is voor de maaier om recht binnen te rijden.

Nadien lieten we de maaier wekelijks rijden op de overblijvende settings. De app hebben we niet voldoende kunnen testen. Onze tester is geen grote fan van apps en smartphones en voor hem was dit een te moeilijke opdracht. Toch kon hij de robotmaaier zonder al te veel problemen aanzetten en gebruiken. Iets wat hij zelf aangaf als groot voordeel.

Belangrijk om nog te vermelden; ook daar waar de tuin zeer ruw en oneven ligt, met helling en stukjes zonder gras, presteerde de G1S goed. Dit is dankzij een goede samenwerking tussen de verschillende sensoren en de ingebouwde software. Door de wifi verbinding geniet je toestel ook van updates dat het bedrijf doorvoert.

In vergelijking met de andere slimme maaiers in onze lijst beste robotmaaiers presteert de G1s meer dan behoorlijk. Stil, autonoom, met app en een goede batterij zijn de grootste voordelen.

Diefstal & veiligheid

Het gaat om een veilig toestel, maar dit hangt ook van de gebruiker af. Als het toestel in gebruik is moet je het zeker niet opheffen. Uiteraard mag je ook niet met je handen of voeten in de buurt gaan van de bewegende messen. Het gaat om een slimme robotmaaier maar zo slim zijn ze nog niet. De emergency stop knop kan gebruikt worden als dit nodig is.

Somlos beweert ook een anti-diefstal systeem te hebben. Behalve een ingebouwd alarm en een pincode weten we wel niet wat dit toestel nog kan. Voor zover we weten is er geen ingebouwde GPS aanwezig. Spijtig genoeg kan enkel een alarm diefstal niet vermijden, maar dit is waar voor elke robotmaaier.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over het product in vraag.

We ontvangen of kopen het product en testen het volledig uit. We houden het vast, voelen naar kwaliteit, bekijken de afwerking en testen de prestaties. Hierbij worden onze redactionele richtlijnen toegepast. Onze bevindingen vind je in deze review.

Deze Somlos G1 robotmaaier werd voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, installatie, prestaties, app en prijs.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.