In dit artikel helpen we je graag verder om de beste stoomgenerator voor jou te vinden. Een stoomcentrale is een strijkijzer met stoomgenerator dat aangesloten is op een groot waterreservoir. Het is een ideaal systeem om grote hoeveelheden was te strijken of als je gerimpelde kledij zoals hemden perfect wilt gladstrijken. Een stoomgenerator kan namelijk meer stoom produceren in vergelijking met een stoomstrijkijzer waardoor je sneller tot een glad resultaat komt.

Verder heeft het ook een veel groter waterreservoir ten opzichte van een gewoon strijkijzer waardoor je minder vaak moet stoppen om water bij te vullen. Nadeel is wel dat een stoomgenerator een stuk duurder is in vergelijking met een stoomstrijkijzer. Een strijkijzer is goedkoop, neemt weinig ruimte in en is eerder geschikt voor mensen die niet vaak strijken. In dit artikel gaan we ons focussen op stoomgeneratoren voor mensen die veel was moeten strijken. Ben je op zoek naar een gewoon strijkijzer, dan kun je onze aanbevelingen hier terugvinden.

Beste Stoomgenerator met waterreservoir 2021

Philips PerfectCare Elite GC9640/60

De Philips PerfectCare Elite GC9640/60 is volgens ons onderzoek de beste stoomgenerator die je momenteel kunt kopen. Hij heeft een vermogen van 2300 W, waardoor hij na twee minuten opwarmen klaar is om te gebruiken. Door de combinatie van een hoge continue stoomproductie (140 g/m) en een zeer krachtige stoomstoot van 480 g/m geraak je zeer vlot door al je was.

Het waterreservoir heeft in inhoud van 1,8 liter, wat vijf keer zoveel is in vergelijking met een doorsnee stoomstrijkijzer. Dit wil zeggen dat je minder vaak water moet bijvullen tijdens het strijken. Moet je toch water bijvullen, dan is het handig dat het reservoir uitneembaar is waardoor je het direct onder de kraan zelf kunt vullen. De strijkzool heeft een spitse punt waardoor je gemakkelijk tussen de knopen van bijvoorbeeld hemden kunt strijken.

“Beste stoomgenerator 2021”

Daarnaast is er de handige mogelijkheid om dit strijkijzer met stoomgenerator ook als kledingstomer te gebruiken. Hang je hemd of kleedje aan de kapstok en ga verticaal met strijkijzer over de stof om de kreuken eruit te stomen. Het toestel heeft tot slot ook een uitneembaar kalkreservoir dat je onder de kraan kunt uitspoelen om kalkresten te verwijderen.

Een nadeel: net als bij vele stoomgenerators, kun je het strijkijzer van deze stoomgenerator niet even op zijn achterkant plaatsen. Je moet het strijkijzer altijd terug op het waterreservoir plaatsen wanneer je het toestel even niet gebruikt.

Philips PerfectCare GC8713/20

De Philips PerfectCare GC8713/20 is een stoomgenerator met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Hij is namelijk een pak goedkoper in vergelijking met de PerfectCare Elite maar het heeft op papier bijna identieke specificaties. Beide Philips stoomgeneratoren hebben een gelijk vermogen en een even groot waterreservoir. Op papier ligt de stoomproductie iets lager, maar daar zul je in praktijk niks van merken.

“De Philips Performer heeft geen kalkverzamelaar maar is wel goedkoper dan de Philips Elite”

Het grote verschil is dat de GC8713/20 niet over een kalkverzamelaar beschikt. Dit wil zeggen dat je een reinigingsprogramma moet laten draaien om de kalk uit je toestel te halen. Iets minder gemakkelijk dan een het uitspoelen van een kalkverzamelaar. Het strijkijzer van deze Philips stoomgenerator is ook een stuk zwaarder, waardoor je arm sneller vermoeid zal geraken wanneer je veel moet strijken. Voordeel is dan wel dat je met het strijken meteen een goede work-out hebt gehad voor je bovenarmen.

Is het ontbreken van een kalkverzamelaar minder belangrijk voor jou, dan kun je ongeveer 80 euro uitsparen door voor de Philips GC8713/20 te kiezen in plaats van voor de Philips Elite.

“Stoomgenerator met goede prijs-kwaliteitsverhouding”

TEFAL SV8055 ANTI-KALK

Deze stoomgenerator is verkozen tot onze Editor’s Pick van 2021. Binnen elke lijst zien wij, naast de beste & een goede prijs / kwaliteit verhouding, dat er ook een eigen keuze is. Deze Tefal voldoet aan onze verwachtingen voor een goede stoomgenerator. Het zorgt ook voor makkelijk en aangenaam strijken. Vergeleken met onze beste van 2021 is deze Tefal geen misse koop. Met 1,8 liter heb je een iets kleiner reservoir. Voordeel is dat het daarom veel lichter is. Ook de stroomdruk komt met 6,5 bar zeer dicht bij de Philips perfect care (7 bar). Daarbuiten is de kabel ook iets korter, maar 1,6 meter zou voldoende moeten zijn.

“Editor’s pick 2021” – Doorgelicht

TEFAL SV7030 LIBERTY

Gaan we nog een segment goedkoper dan komen we uit bij de ‘Beste volgens de consumentenbond’. De Tefal SV7030 Liberty. Niet ongelooflijk speciaal, wel een zeer kwalitatieve basis zonder al te veel extra functies. Op elk aspect leveren we een beetje in. Daarom is dit toestel niet slecht, gewoon iets minder krachtig dan bovenstaande modellen. Deze Tefal stoomgenerator produceert 120 g stoom per minuut met een druk van 5,5 bar. Opwarmen lukt binnen de twee minuten. Ook het anitkalksysteem is minder performant dan bovenstaande modellen.

“Beste basis model” – Consumentenbond 2019

Calor Stoomgenerator – Express anti-Calc SV8030CO

De Calor Express Anti-Calc SV8030CO is een goedkope stoomgenerator die ongeveer de helft van de Philips PerfectCare Elite kost. Ondanks zijn lage prijs kan hij nog altijd goede prestaties voorleggen. Met een continue stoomproductie van 120 g/m en stoomstoten tot 410 g/m zul je ook zeer gemakkelijk de kreuken uit je kledij strijken. Ter illustratie, de continue stoomproductie van deze Philips stoomgenerator is even krachtig als de stoomstoten van een goed stoomstrijkijzer. Het strijkijzer zelf weegt maar 800 gram en het heeft een aangenaam handvat. Hierdoor zal je hand minder snel vermoeid geraken wanneer je veel was aan het strijken bent.

Dankzij het hoog vermogen (2800 W) kun je na twee minuten beginnen strijken. De strijkzool heeft een spitse punt waardoor je eenvoudig tussen knopen kunt strijken. Mocht je per ongeluk het strijkijzer met de strijkzool naar beneden uit het oog verliezen, dan zal het zich automatisch uitschakelen. Dit is zeer handig om schade aan je kledij of strijkplank te vermijden.

“De Calor Express Anti-Calc is een goedkope stoomgenerator met een hoge stoomproductie, kalkreservoir en een kwalitatieve strijkzool”

Het verschil met de Philips stoomgenerator is dat er geen stoom uit de tip van de zool komt. Hierdoor is het moeilijker om kreuken tussen knopen weg te strijken. Verder is het waterreservoir ook niet hervulbaar tijdens het strijken. Hierdoor zorg je er best voor dat je het waterreservoir vult alvorens te beginnen strijken. Geraakt het waterreservoir leeg tijdens het strijken, dan moet je de stekker uit het stopcontact trekken alvorens bij te vullen. Het reservoir om kalk op te vangen bevindt zich aan de achterkant en kun je aan de hand van een draaibeweging openen om het uit te kuisen.

Zoals de meeste strijkijzers met stoomgenerator kun je deze niet even op zijn achterkant plaatsen. Calor heeft dit te proberen verhelpen door een kleine houder mee te leveren waar op het strijkijzer kan rusten. Zo moet je het niet terug op het waterreservoir plaatsen wanneer je even weg moet om bijvoorbeeld een pakje aan de deur te gaan aannemen.

“Goedkope stoomgenerator”

beste strijkijzer met stoomgenerator

Tot zover onze top 5 beste stoomstrijkijzers met waterreservoir.
Is een gewoon strijkijzer ook voldoende? Lees dan ook de top 5 beste strijkijzers. Of ga voor een goede kledingstomer als alternatief.

Stoomstrijkijzers vergelijken

Wat is het beste stoomstijkijzer

Is een stoomgenerator iets voor jou? Daarvoor moet je de voor- en nadelen afwegen ten opzichte van een strijkijzer. Een strijkijzer is goedkoop, compact en warmt snel op. Moet je om de week twee hemden strijken, dan ben je beter af met een goed strijkijzer dan met een dure stoomgenerator: het warmt sneller op en je kunt het makkelijk opbergen. Een stoomgenerator daarentegen is duurder, groter en warmt trager op.

Wanneer hij op temperatuur is, kan je wel zeer snel een grote hoeveelheid was strijken dankzij de krachtige stoomstoten van een strijkijzer met stoomgenerator. Een strijkijzer met stoomgenerator kan stoom onder hoge druk (ongeveer 7 bar) inbrengen in de kledij waardoor plooien sneller worden gladgestreken in vergelijking met een strijkijzer. Nadeel is wel dat een stoomgenerator heel wat kastruimte inneemt. Verder moet je ook rekenen dat je ongeveer het driedubbele moet betalen voor een goede stoomgenerator ten opzichte van een goed strijkijzer. Een laatste nadeel van stoomgeneratoren is dat ze niet op een gewone strijkplank passen. Als je momenteel een gewone strijkplank hebt wilt dat dus zeggen dat je een grotere strijkplank zult moeten kopen.

stoomgenerator met waterreservoir

Maar wat is de beste stoomgenerator? De beste stoomgenerator is voor ons een toestel met een hoge stoomproductie, omdat die het strijken aanzienlijk versnelt. Verder is het gemakkelijk om een waterreservoir te hebben dat je kunt bijvullen zonder dat je het toestel uit het stopcontact moet trekken.

Handige extra’s zijn een kalkverzamelaar en een ingebouwde veiligheid zodat je je kleren niet kunt laten aanbranden. Stoomgeneratoren zijn de vandaag vrij gelijkaardig; er zijn geen grote verschillen meer tussen de verschillende merken en modellen. Aangezien deze toestellen ook vaak in promotie komen te staan, raden we aan om goed rond te kijken vooraleer je je slag slaat.

goed stoomstrijkijzer

Stoomstrijkijzer kopen,
waar op letten

1. Stoomgenerator

Alle strijkijzers met stoomgenerator kunnen zowel een grote hoeveelheid continue stoom leveren als zeer krachtige stoomstoten produceren. Stoom is belangrijk om de kreuken en plooien uit kledij te strijken. Zeker voor kledij van een zwaardere stof heb je een strijkijzer nodig dat genoeg stoom kan produceren. Zelfs de goedkoopste stoomgeneratoren hebben een hogere stoomproductie in vergelijking met de duurste strijkijzers.

2. Strijkzool

De zool van een goed strijkijzer is voorzien van een keramische laag. Hierdoor kan de strijkzool gemakkelijker over je kledij glijden. Dit komt niet enkel je strijkresultaat ten goede, maar is ook gewoon aangenamer om mee te strijken. Wat de vorm betreft, neem je best een model met een spitse punt. Dat is vooral handig als je veel tussen knopen moet strijken. De zool zelf moet wel breed genoeg blijven, zodat je efficiënt door je strijk kunt geraken.

3. stoomgenerator met waterReservoir

De meeste stoomgeneratoren zijn aangesloten op een reservoir van ongeveer 2 liter. Dit is een voordeel als je vaak en veel moet strijken. Niet enkel de inhoud van het reservoir is belangrijk. Het is ook belangrijk dat het reservoir kan bijgevuld worden zonder dat je de stekker uit het stopcontact moet trekken.

4. Instellingen

Je wilt een strijkijzer dat niet enkel de temperatuur aangeeft, maar ook aangeeft welk programma het meest geschikt is voor de stof die je wilt strijken. Stoffen zoals katoen en linnen moet je op een hoge temperatuur strijken. Wol, zijde en polyester strijk je beter op een middelmatige temperatuur. Nylon, acryl en kant moet je daarentegen op een lage temperatuur strijken om beschadigingen te vermijden.

5. Ergonomie

Strijken is geen toffe klus, dus we raden aan om een stoomstrijkijzer te kopen met een comfortabele handgreep. Goedkopere toestellen hebben een handgreep die gemaakt is uit hard plastic. Deze soort grepen worden snel onaangenaam om vast te houden omdat er veel wrijving ontstaat. Goede strijkijzers daarentegen zijn uitgerust met een zachte handgreep gemaakt van een anti-slipmateriaal voor meer comfort.

6. Vermogen

Hoe hoger het vermogen van een strijkijzer, hoe sneller het kan opwarmen. De meeste stoomgeneratoren hebben een vermogen van ongeveer 2.500 watt. Dat wil zeggen dat je ongeveer twee minuten moet wachten alvorens je kunt beginnen te strijken. Aangezien er weinig verschil is tussen de verschillende toestellen die je kunt kopen, hoef je hier niet te veel waarde aan te hechten.

7. Antikalksysteem

Een goed strijkijzer is uitgerust met een systeem om kalk op te vangen. Meestal is dit in de vorm van een kalkreservoir dat je regelmatig leeg moet maken en uitspoelen. Hou er rekening mee dat de goedkopere toestellen geen opvangsysteem hebben. Als alternatief moet je een reinigingsprogramma laten draaien om de kalk uit het toestel te krijgen.

beste stoomstrijkijzer met waterreservoir

Tot zover het artikel ‘Beste stoomgenerator 2021’ – laatste update 18/10/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘Was en strijk’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.