Scroll Top
Tips en onderhoud voor een efficiënte droogkastWaarom de stoffilter uitkuisen

JE droogkast juist gebruiken

Onderhoud tips en raad om je droogkast correct te gebruiken voor minder energieverbruik

De droogkast is een essentieel onderdeel van veel huishoudens, vooral tijdens de koude en natte maanden. Maar wist je dat regelmatig onderhoud en slim gebruik van je droogkast niet alleen de levensduur kan verlengen, maar ook je energierekening kan verlagen?

Hier zijn enkele tips om je droogkast efficiënter te maken en tegelijkertijd geld te besparen.

1. Gebruik eerst een snelle centrifugeercyclus

Voordat je je kleding in de droogkast plaatst, gebruik je de centrifugeercyclus van je wasmachine. Dit verwijdert overtollig water, waardoor de droogtijd wordt verkort en energie wordt bespaard. Een effectievere centrifugeercyclus kan het energieverbruik van je droogkast met wel 30% verminderen.

2. Scheid verschillende soorten kleding

Meng geen zware en lichte kledingstukken. Door kleding van vergelijkbare dikte samen te drogen, wordt de droogtijd verkort. Bijvoorbeeld, handdoeken en lichte blouses hebben verschillende droogtijden en samen drogen kan inefficiënt zijn.

3. Kies programma’s zorgvuldig

Moderne droogkasten hebben sensoren die de cyclus automatisch beëindigen wanneer de kleding droog is. Kies het programma dat het beste bij je lading past om overdroging of onderdroging te voorkomen. Het juiste programma kan ook helpen om krimp en slijtage van kleding te voorkomen.

Gebruik eerst een snelle centrifugeercyclus

4. Reinig het pluizenfilter na elk gebruik

Een verstopt pluizenfilter kan de luchtcirculatie belemmeren, waardoor de droogkast harder moet werken. Regelmatig reinigen zorgt voor een efficiënte werking en vermindert het risico op brand. Een schoon filter kan het energieverbruik met wel 30% verminderen. Nog een extra tip, gebruik je stofzuiger om de filter leeg te zuigen. Lees ook hoe je een droogkast filter uit moet kuisen.

5. Ontwar shirts en scheid sokken

Kleding die in de knoop zit, droogt langzamer. Zorg ervoor dat je kledingstukken losmaakt voordat je ze in de droogkast plaatst. Dit voorkomt ook dat kledingstukken aan elkaar blijven plakken en ongelijkmatig drogen.

6. Kies een zuinige droogkast

Hoewel warmtepompdrogers in eerste instantie duurder kunnen zijn, kunnen ze op de lange termijn geld besparen vanwege hun energie-efficiëntie. Ze gebruiken ongeveer de helft van de energie van traditionele droogkast .

7. Reinig de warmtewisselaar

Bij warmtepompdrogers kan de warmtewisselaar verstopt raken met pluisjes en haar. Regelmatige reiniging zorgt ervoor dat het efficiënt werkt. Een schone warmtewisselaar zorgt voor een snellere droogtijd en minder energieverbruik.

Reinig het pluizenfilter na elk gebruik

8. Wees slim over positionering

Plaats je droogkast op een warme, droge en goed geventileerde plek. Een koude, vochtige ruimte kan de droogtijd verlengen. Een goed geventileerde ruimte voorkomt ook dat vocht zich ophoopt, wat schimmel kan veroorzaken.

9. Vermijd overbelasting

Te veel kleding in de droogkast kan de luchtcirculatie belemmeren, waardoor de machine harder moet werken. Probeer je aan het aanbevolen gewicht van de droogkast te houden; het gaat hier om kilogram aan natte kleding, niet het volume.

10. Gebruik soms drogerballen

Deze kunnen helpen de droogtijd te verkorten door de luchtcirculatie in de droogkast te verbeteren. Ze kunnen ook helpen om kleding zachter te maken zonder het gebruik van wasverzachters.

11. Gebruik de juiste warmte-instelling

Voor de meeste kledingstukken is een lage tot middelhoge warmte voldoende. Het gebruik van een hogere warmte-instelling dan nodig kan leiden tot over-droging en meer energieverbruik. Te hoge temperaturen kunnen ook kleding beschadigen, vooral delicate stoffen.

12. Plan je droogtijden

Probeer je droogkast te gebruiken tijdens daluren wanneer elektriciteit goedkoper kan zijn. Dit kan je helpen om op je energierekening te besparen, vooral als je een variabel tarief hebt.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je niet alleen geld besparen op je energierekening, maar ook de levensduur van je droogkast verlengen en je kleding in topconditie houden. Onderhoud is de sleutel tot efficiëntie, en zorgen dat de typische droogkast problemen langer weblijven.

Wees slim over positionering
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.