Scroll Top
Tips voor een efficiënte frigo's

De levensduur van je koelkast verlengen

Verbeter de levensduur van je koelkast met enkele simpele tips

Een koelkast is niet zomaar een huishoudelijk apparaat, het is een onmisbare bondgenoot in je dagelijks leven. Maar, zoals elk waardevol bezit, vraagt het om zorg en aandacht. Hier zijn enkele handige tips om je koelkast in topconditie te houden en de levensduur ervan te verlengen.

1. Zorg voor je plastic onderdelen

De plastic onderdelen van je koelkast, zoals de laden, planken en handvatten, verdienen een zachte behandeling. Een zachte doek, een mild reinigingsmiddel en een beetje zuiveringszout zijn je beste vrienden bij het schoonmaken.

Door krassen te voorkomen, blijft je koelkast er niet alleen beter uitzien, maar voorkom je ook dat bacteriën zich nestelen in de krasjes.

Zorg voor je plastic onderdelen (1)

2. Ruimte is essentieel

Een goed gevulde koelkast is efficiënt, maar propvol is een no-go. Zorg voor voldoende ruimte voor luchtcirculatie in zowel de koelkast- als vriescompartimenten. Dit zorgt voor een gelijkmatige temperatuurverdeling en voorkomt dat de compressor overuren maakt, wat uiteindelijk de levensduur van je koelkast ten goede komt en energie bespaart.

3. Houd je koelkast schoon

Een schone koelkast is een blije koelkast. Maak de deurafdichtingen regelmatig schoon met zeep en water om vuil en aanslag te verwijderen. Dit zorgt voor een goede afdichting en voorkomt energieverspilling.

Gebruik pure witte azijn om de binnenkant van de koelkast af te vegen en bacteriegroei tegen te gaan. En vergeet de condensor spoelen niet! Deze verzamelen stof en vuil (ja stof in de frigo), wat hun vermogen om warmte af te voeren kan beperken en de efficiëntie van je koelkast kan verminderen.

4. Gebruik je koelkast verstandig

Overmatig gebruik van je koelkast kan de levensduur verkorten. Laat de deur niet te lang open staan, zeker op warme dagen. Neem alles in één keer uit de koelkast. Een koelkastdeur dat open zwaait zorg voor enorm veel luchtcirculatie. Denk aan hoe je de koelkast gebruikt en ga dan, met deze informatie, nadenken over hoe je beter kan doen.

Tegenwoordig zijn er slimme technologieën die hierbij helpen. Elk merk heeft zijn eigen innovaties, maar het algemene doel is om energieverbruik te verlagen. En op hetzelfde moment de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. Doorzichtige deuren, camera’s die je ingrediënten bijhouden, technologie om de luchtvochtigheid en -circulatie te regelen, …

Ruimte is essentieel

5. Houd de bovenkant van de koelkast vrij

De bovenkant van de koelkast is geen opslagruimte. Door deze vrij te houden, zorg je voor een goede luchtstroom en voorkom je dat de warmteafvoer wordt belemmerd.

6. Plan een onderhoud

Net als je auto, heeft ook je koelkast af en toe een onderhoud nodig. Plan om de zoveel jaar eens een servicebeurt in om ophoping van vuil en puin te voorkomen, wat kritieke onderdelen kan beschadigen. Daarnaast kan je ook zelf iets doen door je koelkast af en toe te kuisen. En de condensor spoelen stofvrij te houden, dat verlaagt het verbruik aanzienlijk.

7. Denk goed na over je aankoop

Deze tips zijn handig als je reeds een koelkast hebt. Ben je in het aankoopproces dan zijn er toch wat dingen waar je op moet letten. Ga je voor een koelkast met vriesvak combinatie, of eerder een Amerikaanse koelkast met dubbele deuren. Misschien heb je genoeg aan een tafelmodel koelkast?

Door na te denken over je situatie en het aantal mensen in je huishouden kan je een beter beeld vormen van de koelkasten die geschikt zijn voor jou. Een koelkast die correct gebruikt wordt zal het langste meegaan.

Het verlengen van de levensduur van je koelkast doe je met kleine simpele dingen. Met een beetje zorg en regelmatig onderhoud, kan je koelkast jarenlang efficiënt blijven werken. Door deze tips te volgen, zorg je ervoor dat je koelkast zo lang mogelijk meegaat en bespaar je op de lange termijn geld.

Houd je koelkast schoon
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.