Scroll Top
5 tips voor minder voedselverspilling

tips voor minder voedselverspilling

Het verminderen van voedselverspilling met je vriezer

Voedselverspilling is een groeiend probleem dat niet alleen een impact heeft op onze portemonnee (zeker nu, merci inflatie), maar ook op het milieu. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om dit probleem aan te pakken, rechtstreeks vanuit onze eigen keuken. Een van de meest effectieve hulpmiddelen die we hebben is iets dat we vaak over het hoofd zien: onze vriezer.

In deze gids zullen we de technieken en tips verkennen om restjes en overtollige ingrediënten in te vriezen, waardoor we verspilling kunnen verminderen en tegelijkertijd smakelijke maaltijden kunnen creëren. Weet ook dat er verschillende soorten vriezers zijn. Vriezers van premium merken hebben soms ook innovatieve technologieën om dit allemaal makkelijker te maken.

Het invriezen van restjes en overtollige ingrediënten

Voedselverspilling is een weinig besproken probleem. Etensrestjes, overschotten, vervallen ingrediënten, … Een groot deel van onze vuilbak is hiermee gevuld. In België wordt tot 34 kg aan eetbaar voedsel per jaar, per gezin, weggegooid. Niet alleen onnodig afval, er gaat ook veel geld verloren.

Je vriezer kan een geheim wapen zijn in de strijd tegen voedselverspilling. Door restjes en overtollige ingrediënten in te vriezen, kun je hun levensduur verlengen, verspilling verminderen en geld besparen. Hier is hoe je het goed doet.

1. Het invriezen van restjes

Of het nu gaat om een ovenschotel, soep of roerbakgerecht, de meeste gekookte gerechten kunnen worden ingevroren. Wacht tot de restjes zijn afgekoeld, verdeel ze dan in porties voor een maaltijd en vries ze in. Vergeet niet om elk bakje te labelen met de datum en inhoud.

2. Het invriezen van overtollige ingrediënten

Heb je te veel groenten gekocht? Vries ze in! De meeste groenten kunnen geblancheerd en ingevroren worden voor later gebruik. Overrijp fruit kan worden ingevroren en gebruikt in smoothies of gebak. Zelfs verse kruiden kunnen worden ingevroren in ijsblokjesvormen met olijfolie of water.

Het invriezen van restjes

3. Snel opbakken en invriezen

Heb je een stukje vlees gekocht dat gaat vervallen dan heb je twee keuzes. Enerzijds kan je het gewoon invriezen. Gebeurt dit voor de vervaldatum dan zal je ingrediënt goed blijven. Zeker als de verpakking nog toe is lijkt dit de beste keuze. Er zijn juiste en foute manieren om voedsel in te vriezen, met onze invries-tips zit je goed.

Het alternatief is het eerst opbakken en nadien invriezen. Weet je op voorhand dat je het zal invriezen voor later dan kan je het opbakken wanneer het nog vers is. Het is aangeraden om je ingrediënt rauw in te vriezen. Tijdens het koken gaat er veel vocht verloren, waardoor je na het ontdooien overblijft met minder smaak.

4. Maaltijden plannen rondom je vriezer

Bekijk wat er in je vriezer ligt en plan maaltijden rondom die items. Dit helpt niet alleen verspilling te verminderen, maar maakt ook het plannen van maaltijden gemakkelijker en voordeliger.

Het invriezen van restjes en overtollige ingrediënten

5. Bevroren voedsel weer tot leven brengen

Als het tijd is om je ingevroren producten te gebruiken, is het belangrijk om ze op de juiste manier te ontdooien. Er zijn verschillende manieren, sommige beter dan anderen. Het gevaar is een heropleving van de bacterie. Bij het invriezen neem je de voedingsstof van bacterieën weg. Hierdoor sterven ze af, tot je het ontdooit.

  • laat bevroren voedsel ontdooien in de koelkast, dit zorgt voor de traagste heropleving van bacterie omdat het vlees gelijkmatig kan ontdooien.
  • Gebruik de ontdooifunctie van je magnetron. Hierdoor hebben bacterie weinig tijd om tot leven te komen. Het nadeel is dat je vlees soms al wat bakt aan de buitenkant, er gaan lekkere smaken verloren.
  • Ontdooit in warm water
  • Ontdooi op het keukenblad

Op andere manieren ontdooien lijkt ons een gevaarlijke uitdaging. Vries het niet opnieuw terug in, de bacterieën vermenigvuldigen zich extra snel bij elke ontdooi-beurt.

Bepaalde ingrediënten zoals bijvoorbeeld bevroren groenten kunnen rechtstreeks in een hete pan of ketel worden gedaan, en bevroren fruit kan worden gemengd in een smoothie.

Het verminderen van voedselverspilling is een verantwoordelijkheid die we allemaal delen, en het begint bij kleine, haalbare stappen zoals het benutten van onze vriezer. Onderhoud en gebruik je diepvries op de juiste manier. Ook dit helpt bij het vermijden van onnodige voedselverspilling.

Door de tips te volgen, kunnen we een positieve impact hebben op onze planeet en je portemonnee. Dus de volgende keer dat je naar die restjes of extra ingrediënten kijkt, denk dan aan je vriezer als een bondgenoot in de strijd tegen verspilling.

Het invriezen van overtollige ingrediënten
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.