Scroll Top
9 tips om het energieverbruik van de koelkast te verlagen

Het energieverbruik van de koelkast te verlagen

Enkele tips en tricks om het energieverbruik van je frigo naar beneden te halen.

De koelkast is een essentieel onderdeel van elk huishouden, maar het kan ook een van de grootste energieverbruikers zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om het energieverbruik van je koelkast te verminderen en de efficiëntie te verbeteren. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

1. Geen Warmtebronnen

Het lijkt misschien een klein detail, maar de plaatsing van je koelkast kan een groot verschil maken in het energieverbruik. Zet je koelkast niet naast de oven of de vaatwasser, en ook niet in direct zonlicht. In direct zonlicht kan de kleur en afwerking ook een rol spelen.

Deze warmtebronnen zorgen ervoor dat de compressor van de koelkast harder moet werken, wat leidt tot meer energieverbruik. Een goed geplaatste koelkast kan je op de lange termijn veel besparen. Ook voor de diepvriezer is de plaats belangrijk.

2. Laat Restjes Afkoelen

Restjes bijhouden is een geweldige manier om voedselverspilling tegen te gaan. Voordat je restjes in de koelkast zet, laat ze eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Hierdoor vermindert de hoeveelheid warmte in de koelkast, waardoor de compressor minder hoeft te werken. Dit is niet alleen goed voor je energierekening, maar ook voor de levensduur van je koelkast.

Geen Warmtebronnen

3. Gebruik Water en IJs uit de Deur

Deze tip is vooral van toepassing op koelkasten die zijn uitgerust met een water- en ijsdispenser in de deur. Wanneer je water of ijs nodig hebt, kun je deze functie gebruiken in plaats van de hele koelkastdeur te openen. Het is echt geen must-have, maar een handige extra.

Elke keer dat de koelkastdeur wordt geopend, ontsnapt er koude lucht en komt er warme lucht binnen. Een frigo verbruikt het meeste energie aan de temperatuur te doen dalen. Elke keer dat je de koelkast open doet (of laat) verbruik je dus enkele eurocent in energie. Water nodig? Neem het van de dispenser of vul je glas aan de kraan.

4. Organiseer je Koelkast

Een nette koelkast zorgt ervoor dat items gemakkelijk toegankelijk zijn, waardoor je de deur minder lang open hoeft te houden. Dit leidt tot energiebesparing. Bovendien maakt een georganiseerde koelkast het makkelijker om bij te houden wat je nog in huis hebt, waardoor je minder voedsel verspilt.

5. Houd de Bovenkant van je Koelkast Vrij

Items zoals brood, serveerschalen en andere “spullen” op de bovenkant van je koelkast kunnen warmte binnenin het apparaat vasthouden, waardoor je compressor harder moet werken. Houd de bovenkant van je koelkast vrij voor optimale prestaties.

6. Maak de Condensor Spoelen Schoon

De condensor spoelen van je koelkast verwijderen warmte uit de eenheid. Als deze spoelen stoffig worden, wordt het moeilijk voor hen om efficiënt te blijven werken. Ja hoor, er is ook stof in een frigo.

Investeer in een goedkope borstel om gemakkelijk stof te verwijderen dat zich in de loop van de jaren heeft opgehoopt. Dit is een kleine investering die op termijn grote voordelen kan opleveren. Geef je koelkast af en toe ook eens een poetsbeurt.

Laat Restjes Afkoelen

7. Test de Afdichtingen

Je koelkast kan een enorme hoeveelheid energie verspillen als de afdichtingen versleten of los zijn. Het is een zachtere versie van de deur open te laten.

Om dit te controleren, sluit je een papiertje tussen de deurafdichting en de deur. Als je papiertje gemakkelijk beweegt is de afdichting misschien wat versleten. Voel je hier ook koude lucht ontsnappen dan moet je deze zeker eens vervangen. Je kan dit zelf.

8. Oefen Slimme Gewoonten

Open je koelkast minder vaak, laat warm voedsel afkoelen voordat je het in de koelkast verplaatst, dek voedsel af, label restjes en houd je vriezer vol. Restjes kan je ook invriezen, het blijft even goed (of zelf beter) als in de frigo. Door voedsel juist in te vriezen kan je het echt lang bijhouden.

9. Stel je temperatuur lager in

Een tip voor de meesten, al zijn er nieuwe innovatieve koelkasten die de temperatuur automatisch regelen. Bij oudere frigo’s kan je de kracht van het toestel zelf instellen. Je hebt hier geen temperatuur opties, eerder een draaiknop van 1 tot 3 of 5.

Er is een aangeraden temperatuur voor je koelkast, en ook voor het invriezen. Staat je koelkast in de zon in de zomer dan moet je de knop wat hoger draaien. Op alle andere momenten kan je de draaiknop op 2 of 3 zetten om het verbruik te verlagen. Door een thermometer in de koelkast te plaatsen hou je een oogje op de versheid.

Een frigo kost al genoeg in aankoop, het minste dat je kan doen is letten op je gebruik. Deze eenvoudige gewoonten kunnen je helpen om het energieverbruik van je koelkast te verminderen en tegelijkertijd de efficiëntie te verbeteren. Het is een win-win situatie voor zowel je portemonnee als het milieu.

Gebruik Water en IJs uit de Deur
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.