Scroll Top
woning aanpassen mobiele beperking

Tips om de gevolgen van een verminderde mobiliteit te beperken

Een fysieke beperking kan ons dagelijks leven flink overhoop gooien. Toch hoeft een verminderde mobiliteit niet direct een groot probleem te zijn. Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden voor wie wordt geconfronteerd met een mobiliteitsbeperking. We zetten er een aantal voor je op een rij.

Ouderdom, een ziekte of een ongeluk: een verminderde mobiliteit kan tal van oorzaken hebben. En is de fysieke beperking van tijdelijke aard, of zal je ermee moeten leren leven? De situatie verschilt per persoon. Het fijne is dat er tegenwoordig voor iedereen een maatwerkoplossing mogelijk is. Er zijn tal van oplossingen en aanpassingen waarmee je, in ieder geval grotendeels, je bewegingsvrijheid behoudt of terugkrijgt.

woning aanpassen mobiele beperking

Schakel mantelzorg in

Vind je het lastig om hulp te aanvaarden van je naasten? Zet die twijfel overboord. In Vlaanderen verleent momenteel ongeveer een derde van de 18-plussers een vorm van mantelzorg. Zij zorgen met liefde voor een dierbare. Wanneer je zelf niet meer alles kunt, al dan niet tijdelijk, is hulp van anderen érg fijn. De mantelzorger kan eventueel ondersteuning krijgen van professionals van de thuisverpleging.

Beweeg naar je mogelijkheden

Ook wie minder mobiel is, kan veel voordeel halen uit het hebben van voldoende lichaamsbeweging. Uiteraard zoek je naar oefeningen die jouw lichaam aankunnen.

Om voordeel te halen uit bewegen/sporten hoef je je echt niet af te beulen in de sportschool. Relatief kleine (balans)oefeningen kunnen grote voordelen opleveren, eventueel onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Gaat wandelen moeizaam, maar fietsen een stuk beter? Stap dan regelmatig op de fiets voor een rondje.

evenwichtsoefening

Pas het huis aan

Een verminderde mobiliteit brengt gevaren met zich mee. Wie moeizamer loopt, maakt meer kans op een lelijke valpartij. Relatief kleine aanpassingen in huis verkleinen de kans op problemen. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van drempels of het aanbrengen van beugels in bijvoorbeeld de badkamer of op het toilet. Goede verlichting is eveneens essentieel.

buiten gaan met beperkte mobiliteit

Maak gebruik van hulpmiddelen

Hulpmiddelen kunnen een belangrijke bijdrage leveren om zelfredzaam te blijven, je bewegingsvrijheid te behouden. Je voelt je misschien wel bekeken achter een rollator, maar je blijft wél in staat om je blokje om te maken in de wijk. Wanneer de trap een te groot obstakel wordt, is de aanschaf van een traplift wellicht de beste oplossing. Zeker wanneer je graag op je vertrouwde stek wil blijven en een verbouwing geen optie is, is een traplift een uitkomst.

Samenwerkingbanner DGL

Lees ook de volgende berichten

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.