Scroll Top
tips en tricks voor de vaatwasser te vullen

10 tips voor een efficiënte vaatwasser

Verhoog de prestaties en levensduur van je afwasmachine

Ben jij hier ook omdat je vaatwasser altijd teveel etensrestjes achterlaat? Of wil je echt gewoon efficiënter omgaan met je verbruik. Iedereen die een vaatwasser heeft, heeft wel eens gefrustreerd voor het apparaat gestaan en zich afgevraagd hoe het eigenlijk werkt.

Toch is het redelijk simpel. Een vaatwasser is een over gesofisticeerde watersproeier. Slimme vaatwassers is gewoon een extra aan-knop op je smartphone. Net zoals elk toestel gaat het langer mee, en presteert het beter als je het correct gebruikt.

We hebben het foute gebruik reeds uitgelegd. In dit artikel geven we 11 tips om je vaatwasser te gebruiken. Er zijn weetjes tijdens het voorladen, laden, aanzetten en eens de afwas gedaan is.

zo vul je de vaatwasser

Voorladen

Schraap de etensresten van je bord voordat je het in de vaatwasser laadt. Hierdoor zullen er minder etensresten achterblijven op je borden en bestek nadat de cyclus is voltooid.

Spoel het desnoods eens af, maar niet te veel afwassen. Een vaatwasser heeft wat vuil nodig.

Laden

Overlaad de vaatwasser niet. Net zoals een wasmachine moet het water makkelijk in het rond kunnen vliegen. De vaatwasser maakt gebruik van sproeiers. Kan het water er niet aan, dan wordt het ook niet gekuist. Verdeel de vaat daarom goed over de rekken en zorg dat er wat ruimte tussen de vaat is.

Laat de kraan even lopen voordat je de vaatwasser aanzet (even, geen minuten lang). Hierdoor wordt de eerste lading water die in de vaatwasser komt warm in plaats van koud. Dit is enkel belangrijk in de winter, wanneer het langer duurt voordat het water opwarmt. Heb je geen probleem met koude leidingen dan kan je dit negeren.

Plaats je vuile vaat met de vuile kant naar het midden van de vaatwasser gericht. Zoals iedereen weet, komen de meeste waterstralen uit het midden. Dus als je de vuile kant naar de buitenkant laat wijzen, dan vraag je eigenlijk om een halfbakken schoonmaakbeurt.

tips voor duurzame vaatwasser die lang meegaat

Aanzetten

Gebruik de juiste cyclus. Het is verleidelijk om voor de kortste en lichtste cyclus te kiezen om tijd en water te besparen, maar als je echt vuile vaat hebt, is het beter van één lange te doen dan de korte twee keer te doen. Deze extra programma’s zijn voor een reden gemaakt.

Gebruik de vaatwasser wanneer er weinig water gebruikt wordt in huis. Op dit moment is de waterdruk hoger en zullen de sproeiers meer kracht hebben. Het resultaat is een propere afwas.

Post-afwas

Draai elke zes maand een lege vaatwasser met witte azijn. Dit zorgt ervoor dat de binnenkant van je vaatwasser schoon en fris blijft.

Maak de vaatwasser bassin altijd schoon. Hier verzamelen zich vaak voedselresten die schimmel kunnen veroorzaken. Even proper maken na elke beurt is aangenamer dan eens opgestapelde etensresten weg te moeten schrapen.

Maak de rubberen afdichtingen in de deur en rond de zeepdispenser schoon. Dit voorkomt ophoping van vuil en zorgt ervoor dat je vaatwasser zo goed als nieuw blijft.

Lees ook de volgende artikels

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.