Scroll Top
energie en waterverbruik is hoger

Verbruikt een vaatwasser meer dan met de hand afwassen?

Er is altijd vaat dat je enkel met de hand mag afwassen

Als het om afwas gaat zijn er twee opties: afwassen met de hand of gebruik maken van een vaatwasser. Maar welke verbruikt het meeste? We vergelijken het verbruik van water en energie van een afwasmachine met dat van handmatig afwassen.

Het is een mythe dat een vaatwasser altijd meer water en energie verbruikt dan afwassen. Zeker de nieuwste energiezuinige machines zetten dit nog eens in de verf. Het zal altijd meer energie verbruiken. Maar water, dat hangt af van meerdere factoren.

Hoe was jij eigenlijk af? Vul je de bak met warm water, en de andere kant met koud lopend water om af te spoelen? Of laat je gewoon de kraan lopen? Ook de vaatwasser maakt uit. Een 50 jaar oude old-timevaatwasser zal niet zuinig zijn.

Het verbruik van een vaatwasser

Waterverbruik

Uit ons onderzoek blijkt dat een moderne vaatwasser tussen de 10 en 20 liter water per wasbeurt verbruikt. Geef toe, je bent verrast.

Moderne vaatwassers hebben vaak een eco-stand die minder water verbruikt. Een zuinige vaatwasser verbruikt minder water dan afwassen met de hand.

Energieverbruik

Een vaatwasser verbruikt gemiddeld tussen de 0,8 en 1 kWh per wasbeurt (klasse A & B). Minder zuinige toestellen verbruiken zo’n 1,4 en 1,5 (klasse C & D). Dit is 50% meer, en dus ook 50% duurder in verbruik. Alles is afhankelijk van het type vaatwasser, het gekozen programma en het energielabel.

Waarom kies je voor de vaatwasser?

  • Efficiënter: de vaatwasser kan grote hoeveelheden vaat in één keer schoonmaken
  • Tijdbesparend: je hoeft niet zelf af te wassen
  • Beter schoon: vaatwassers hebben verschillende programma’s om vuil en vet effectiever te verwijderen

Er zijn uiteraard ook nadelen zoals de kostprijs, verbruik en de ruimte dat het inneemt in de keuken.

voordelen van met de hand afwassen

Het verbruik van handmatig afwassen

Bij het afwassen met de hand wordt er gemiddeld tussen de 20 en 70 liter water per wasbeurt (equivalent van een volle vaatwasser) gebruikt…. Ben jij zo iemand die de kraan open laat staan dan zie je nu eens hoeveel water dit is. Het is meestal aanzienlijk meer dan de vaatwasser.

Er wordt ook warm water gebruikt, wat energie kost. Hoeveel energie er precies wordt verbruikt hangt af van de temperatuur van het water en de duur van het afwassen. De vaatwasser warmt het water zelf op, dus je kan het ene niet met het andere vergelijken.

Waarom kies je voor zelf af te wassen?

  • Geen aankoopkost behalve afwasmiddel en een spons
  • Je kan alles afwassen zonder uitzondering
  • Meer extra ruimte nodig in de keuken
  • Het kan een ontspannende activiteit zijn

Maar het kan ook ontzettend vervelend zijn. Je hebt hier misschien geen tijd of goesting voor. Daarnaast zie je dat het verbruik niet altijd een goed argument is.

Vaatwasser of niet, er is altijd vaat dat niet in de vaatwasser mag. De perfecte afwasser combineert handmatig afwassen met een vaatwasser.

Lees ook de volgende artikels

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.