Scroll Top
De verschillende soorten diepvriezers

De verschillende soorten diepvriezers

Een zicht op het verschil tussen diepvrieskasten, -kisten, tafelmodel en ingebouwde vriezers

Het kiezen van de juiste diepvriezer kan een uitdaging zijn, gezien de verscheidenheid aan opties die beschikbaar zijn. Van diepvrieskisten tot diepvrieskasten, onderbouw vriezers en koel-vriescombinaties, elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen.

In dit artikel helpen we je de verschillende soorten diepvriezers te begrijpen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken op basis van je specifieke behoeften en beschikbare ruimte. Laten we de verschillende soorten diepvriezers eens nader bekijken.

Soorten diepvriezers

Je wist dit ongetwijfeld al, maar er zijn dus verschillende soorten vriezers. Kasten, kisten, tafelmodels of ingebouwd in de koelkast. Het type vriezer is één van de eerste dingen die je wil bepalen. Je wil ook appelen met appelen vergelijken. Bekijk je benodigdheden en kies dan het soort vriezer dat hier het meeste aan voldoet.

Diepvrieskast – handig maar minder groot

Diepvrieskist – groot maar onhandig

Eén van de bekendste types is de kistvriezer. Deze reusachtige opslagwonderen, herkenbaar aan hun deksel aan de bovenkant, zijn de ideale keuze voor grootverbruikers. Of je nu een voorliefde hebt voor het invriezen van grote items of de voorkeur geeft aan het kopen van voedsel in bulk, de kistvriezer is je vriend. Er zijn wel veel modellen, en veel verschillen in inhoud en energieverbruik. De vraag is dan, welke diepvrieskist kies je best.

Ondanks hun grootte, zijn ze verrassend efficiënt in energieverbruik en houden ze koude lucht beter vast bij het openen. Het nadeel? Ze kunnen veel vloeroppervlak in beslag nemen en items op de bodem kunnen gemakkelijk vergeten worden. Maar voor wie veel opslagruimte nodig heeft en minder vaak naar de winkel wil gaan, is de kistvriezer een gedroomde keuze.

Voordelen:

 • Grote opslagcapaciteit.
 • Efficiënter in energieverbruik.
 • Beter in het behouden van koude lucht bij het openen.

Nadelen:

 • Neemt meer vloeroppervlak in beslag.
 • Moeilijker om georganiseerd te houden en items op de bodem kunnen vergeten worden.

Wanneer kiezen: Als je regelmatig in bulk koopt of grote items moet invriezen. Ook ideaal voor landelijke gebieden waar mensen minder vaak naar de winkel gaan.

Diepvrieskast – groot maar soms onhandig
Diepvrieskast – groot maar soms onhandig

Diepvrieskast – handig maar minder groot

Daarnaast hebben we de staande vriezerkasten, die meer lijkt op een traditionele koelkast. Met hun planken en deurvakken zijn ze een droom voor de georganiseerde geesten onder ons. Ze zijn minder gulzig in vloeroppervlak dan hun kistvrienden en bieden vaak extra functies en technologieën zoals automatisch ontdooien.

Toch hebben ook zij hun nadelen. Ze kunnen duurder zijn in aanschaf en zijn minder energie-efficiënt dan kistvriezers. Dit wil niet zeggen dat ze meer verbruiken. De meest energiezuinige vriezers zijn vrieskasten.

Voor wie beperkte ruimte heeft of waarde hecht aan organisatie en gemakkelijke toegang tot bevroren goederen, zijn ze een uitstekende keuze. Met een goede diepvrieskast heb je meestal geen nood aan een kist. Je kan uiteraard ook kiezen voor een koel-vriescombinatie.

Voordelen:

 • Gemakkelijke toegang tot alle items.
 • Neemt minder vloeroppervlak in beslag.
 • Vaak voorzien van extra functies zoals automatisch ontdooien.

Nadelen:

 • Minder energie-efficiënt dan kistvriezers.
 • Kan duurder zijn in aanschaf.

Wanneer kiezen: Als je beperkte ruimte hebt of als je waarde hecht aan organisatie en gemakkelijke toegang tot je bevroren goederen.

Het kiezen van de juiste diepvriezer kan een uitdaging zijn

Onderbouw of tafelmodel vriezers

Klein maar fijn, dat zijn de tafelmodel vriezers. Deze compacte vriezers passen perfect onder het aanrecht, waardoor ze ideaal zijn voor kleinere keukens of als aanvullende vriesruimte. Ze kunnen wel minder energie-efficiënt zijn en hebben een beperkte opslagcapaciteit. Maar voor wie een extra vriezer wil voor dagelijkse benodigdheden of beperkte ruimte heeft, zijn ze een ware redder in nood.

Voordelen:

 • Ruimtebesparend.
 • Handig voor dagelijkse benodigdheden.

Nadelen:

 • Beperkte opslagcapaciteit.
 • Kan minder energie-efficiënt zijn.

Wanneer kiezen: Als je beperkte ruimte hebt of een extra vriezer wilt voor dagelijkse benodigdheden.

Als je regelmatig in bulk koopt of grote items moet invriezen

Koelkast met vriezer

Voor wie beperkte ruimte heeft en zowel een koelkast als een vriezer nodig heeft, is er de koel-vriescombinatie. Dit apparaat combineert het beste van twee werelden en is vaak goedkoper dan het kopen van afzonderlijke apparaten. De vriezercapaciteit kan beperkter zijn dan bij standalone modellen en ze kunnen op de lange termijn meer energie verbruiken. Toch zijn ze zeer populair. De meeste mensen kiezen voor een combi-toestel in plaats van twee toestellen. Koel-vriescombinaties kan je ook makkelijker inbouwen.

Voordelen:

 • Ruimtebesparend.
 • Handig voor dagelijkse behoeften.

Nadelen:

 • De vriezercapaciteit kan beperkter zijn dan bij standalone modellen.
 • Minder efficiënt dan afzonderlijke apparaten.

Wanneer kiezen: Als je beperkte ruimte hebt en zowel een koelkast als een vriezer nodig hebt.

Met al deze informatie zou je perfect moeten weten welk soort of soorten vriezers aan jouw eisen voldoen. Elke sitatie is anders, maar nu kan je overgaan naar het vergelijken van verschillende vriezers. Ook wij hebben deze opdracht gedaan, onze selectie van de beste diepvriezers kan je hier vinden.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.