Scroll Top
De verschillende soorten koelkasten

De verschillende soorten koelkasten en frigo’s

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe koelkast, sta je voor een belangrijke keuze. Het is een apparaat dat je dagelijks gebruikt en waar je jarenlang op vertrouwt om je voedsel vers te houden. Maar met zoveel opties op de markt, hoe weet je welke koelkast het beste bij jou past?

In dit artikel leggen we de verschillende soorten koelkasten uit, zodat je een geïnformeerde beslissing kunt nemen die past bij jouw behoeften en keukenruimte. We gaan hier wel een paar overslaan. Tafelmodellen zijn handig en efficiënt, maar niet te vergelijken met de grote volwaardige koelkasten. Zelfde geldt voor mini koelkasten.

Omdat Pigeon Pairs in België niet vaak voorkomen gaan we het er hier ook niet over hebben.

met Vriesvak Boven: De Top-Freezer

De prijs van top-freezer koelkasten varieert doorgaans van ongeveer €500 tot €1.700, afhankelijk van de grootte, het merk en de extra functies die je kiest.

Top-freezer koelkasten staan bekend om hun energie-efficiëntie. Het gemiddelde energieverbruik ligt tussen de 300 en 400 kWh per jaar, of ongeveer €50 tot €, als de energieleveranciers niet te wild doen. De capaciteit van top-freezer koelkasten kan variëren, maar ergens tussen de 200 en 450 liter.

met Vriesvak Boven: De Top-Freezer

Voordelen van Top-Freezer Koelkasten:

 • Kostenefficiëntie: Deze koelkasten zijn vaak de meest betaalbare optie, zowel in aanschaf als in gebruik.
 • Energiezuinigheid: Ze zijn doorgaans energiezuiniger dan andere koelkastmodellen, wat leidt tot lagere operationele kosten.
 • Ruime keuze: Er is een breed scala aan beschikbare maten en capaciteiten, wat betekent dat je een model kunt vinden dat past bij jouw specifieke behoeften.
 • Betrouwbaarheid: Top-freezer modellen hebben een reputatie van duurzaamheid en betrouwbaarheid.

Nadelen

 • Toegankelijkheid: Omdat het koelgedeelte zich onder het vriesvak bevindt, moet je bukken om items te bereiken, wat ongemakkelijk kan zijn voor sommige gebruikers.
 • Esthetiek: Ze bieden niet altijd de moderne uitstraling die sommige consumenten wensen in vergelijking met andere koelkaststijlen.

met Vriesvak Onder: Bottom-freezers

De prijs van bottom-freezer koelkasten varieert afhankelijk van de grootte, het merk, en de aanwezige functies. Gemiddeld kun je verwachten dat de prijzen voor deze koelkasten liggen tussen €600 en €2.900.

Gemiddeld verbruikt een bottom-freezer koelkast ongeveer 200 tot 400 kWh per jaar. Veel hangt uiteraard af van je energielabel. De gemiddelde capaciteit van deze koelkasten ligt tussen de 200 en 400 liter.

Voordelen:

 • Het koelgedeelte op ooghoogte maakt het makkelijker om je dagelijkse producten te bereiken zonder te bukken.
 • Uittrekbare lades in het vriesgedeelte zorgen voor een beter overzicht en toegankelijkheid van bevroren goederen.
 • Moderne ontwerpen bieden vaak slimme opbergoplossingen en aanpasbare indelingen.

Nadelen:

 • Hogere aanschafprijs in vergelijking met top-freezer modellen.
 • Het vriesgedeelte onderaan kan minder handig zijn als je vaak bevroren producten gebruikt.
Voordelen van Top-Freezer Koelkasten

Amerikaanse koelkasten, side-by-side

Amerikaanse koelkasten, ook bekend als side-by-side koelkasten, zijn een populaire keuze voor huishoudens die op zoek zijn naar een combinatie van stijl, functionaliteit en de luxe van een wateren ijsdispenser.

Deze koelkasten bieden gemakkelijke toegang tot zowel gekoelde als bevroren producten, met twee deuren die naast elkaar openen. Gemiddeld kun je verwachten dat de prijs van een Amerikaanse koelkast begint rond de €1.100 en kan oplopen tot €2.500 of meer voor high-end modellen met geavanceerde functies zoals slimme technologie of een ingebouwde koffiemachine.

Doorgaans meer dan andere koelkasttypes. Gemiddeld ligt het energieverbruik van een side-by-side koelkast tussen de 350 en 500 kWh per jaar. Dit is ongeveer 40% meer dan een standaard koel-vriescombinatie. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een model met een energielabel van minimaal A of B om de energiekosten te beperken.

Amerikaanse koelkasten staan bekend om hun ruime interieur. De gemiddelde capaciteit varieert van ongeveer 500 tot 800 liter, waarbij sommige modellen zelfs meer ruimte bieden.

Voordelen:

 • Met een grote capaciteit zijn deze koelkasten perfect voor het bewaren van grote hoeveelheden voedsel en dranken.
 • Veel Amerikaanse koelkasten zijn uitgerust met een ingebouwde water-en-ijsdispenser voor extra gemak.
 • Naast de basisfuncties bieden sommige modellen extra’s zoals slimme technologie, temperatuurbeheersing en vakantie-modus.
 • Het design van Amerikaanse koelkasten is vaak modern en kan een stijlvolle toevoeging zijn aan elke keuken.

Nadelen:

 • Zoals eerder vermeld, verbruiken deze koelkasten meer energie dan andere modellen.
 • Door hun grootte hebben ze meer vloeroppervlak nodig en zijn ze mogelijk niet geschikt voor kleinere keukens.
 • De aanschafprijs ligt hoger dan die van andere koelkasttypes.

French doors

Franse Deur Koelkasten, ook bekend als French Door koelkasten, zijn een populaire keuze voor moderne huishoudens die zowel stijl als functionaliteit waarderen. Deze koelkasten bieden een ruim koelgedeelte dat toegankelijk is via twee deuren, met daaronder een vriesgedeelte

Gemiddeld kun je verwachten dat de prijzen beginnen rond de €1.000 en kunnen oplopen tot wel €5.000 of meer voor high-end modellen met geavanceerde functies zoals slimme technologie en ingebouwde wateren ijsdispensers.

Het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik ligt tussen de 300 en 500 kWh, wat neerkomt op een gemiddelde jaarlijkse energiekost van ongeveer €90 tot €150, afhankelijk van de energieprijzen (Merci voor de steun overheid). Franse Deur Koelkasten zijn beschikbaar in verschillende groottes, met een capaciteit die varieert van ongeveer 300 tot meer dan 800 liter.

met Vriesvak Onder: Bottom-freezers

Amerikaanse vs Franse koelkasten:

Franse Deur Koelkasten zijn vaak een betere keuze dan Amerikaanse koelkasten wanneer je behoefte hebt aan bredere planken en opslagruimtes. Ze zijn ideaal voor het bewaren van brede schalen en grote items zoals pizza dozen of feestschotels.

Bovendien bieden ze vaak een meer georganiseerde vriesruimte met lades, wat het gemakkelijker maakt om je bevroren goederen te ordenen en te bereiken.

Maar goed, weer typisch voor een Europeaan om French boven American te kiezen. Het blijft een keuze, beide zijn premium of luxe soorten koelkasten.

Voordelen:

 • Grote opslagcapaciteit en breedte voor schalen en grote items.
 • Energiezuinige opties beschikbaar, vaak met een A energielabel.
 • Stijlvol design dat past bij moderne keukens.
 • Betere organisatie van het vriesgedeelte met lades in plaats van planken.
 • Vaak uitgerust met geavanceerde functies zoals instelbare temperatuurzones en slimme connectiviteit.

Nadelen:

 • Hogere aanschafprijs in vergelijking met andere koelkasttypen.
 • Kan meer vloeroppervlak in beslag nemen vanwege de bredere deuren.
 • Mogelijk hogere energiekosten dan top-freezer modellen, afhankelijk van het specifieke energielabel en gebruik.

Eens gekozen kan je vergelijken

Eens de soort koelkast gekozen is, is het essentieel om goed na te denken over wat je precies nodig hebt. In onze uitgebreide koopgids voor koelkasten vind je alle informatie die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken. Hieronder geven we je alvast een voorproefje van de belangrijkste overwegingen.

Afmetingen en ruimte

Afmetingen en ruimte zijn de eerste zaken waar je aan moet denken. Het is niet alleen een kwestie van de koelkast in je keuken passen, maar ook van het hebben van voldoende ventilatieruimte.

Een goede vuistregel is om aan alle kanten een paar centimeter vrij te houden, zodat je koelkast efficiënt kan functioneren en de deuren gemakkelijk kunnen openen zonder obstakels. De diepte van de koelkast is ook belangrijk, vooral als je een naadloze look wilt met counter-depth modellen die gelijk lopen met je aanrecht.

Capaciteit

De capaciteit van de koelkast is een andere belangrijke factor. Hoeveel ruimte heb je echt nodig? Dit hangt af van de grootte van je huishouden en je eetgewoonten. Een kleinere koelkast kan energiezuiniger zijn voor eenpersoonshuishoudens, terwijl grotere gezinnen meer baat hebben bij een ruimere koelkast.

Laat je niet misleiden door de buitenmaten; het gaat om de bruikbare ruimte binnenin. Controleer dus altijd de indeling en de netto capaciteit.

Verbruik

Energie-efficiëntie is tegenwoordig een hot topic, en terecht. Een energiezuinige koelkast kan op termijn een aanzienlijke besparing opleveren. Het nieuwe energielabel, variërend van A tot G, helpt je om snel de meest efficiënte modellen te identificeren. Een model met een A-label is wellicht duurder in aanschaf, maar zal op de lange termijn voordeliger zijn door de lagere energiekosten.

Amerikaanse koelkasten, side-by-side

Functies en ontwerp

Dan zijn er nog de extra functies. Moderne koelkasten komen met allerlei snufjes, zoals wateren ijsdispensers, slimme technologie die je kunt koppelen aan je smartphone, en speciale lades voor het langer vers houden van groenten en fruit. Bedenk goed welke functies voor jou van meerwaarde zijn en of je bereid bent hier extra voor te betalen.

Esthetiek speelt ook een rol. De afwerking van je koelkast moet passen bij de stijl van je keuken. Roestvrijstaal is populair, maar kan vingerafdrukken tonen. Matte afwerkingen of zelfs glazen deuren kunnen een statement maken, maar vereisen mogelijk meer onderhoud.

Tot slot is de betrouwbaarheid van het merk van groot belang. Lees beoordelingen en ervaringen van anderen om een beeld te krijgen van de levensduur en de service na verkoop. Een koelkast is een investering voor de lange termijn, dus kies een merk waar je op kunt vertrouwen.

Amerikaanse vs Franse koelkasten
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.