Scroll Top
vrijstaande of inbouw vaatwassers, welke kiezen

De verschillende soorten vaatwassers

Afhankelijk van gebruik en keuken kies je inbouw, semi-inbouw of onderbouw

Er bestaan verschillende soorten vaatwassers. Meestal gaat het om hun installatie, of je ze inbouwt of niet. Elk heeft zijn voor- en nadelen, al is het vooral een esthetische keuze. Je kan vaatwassers met elkaar vergelijken op basis van kwaliteit, energie & verbruik, functies en aankoopprijs.

In dit artikel overlopen we de verschillende vaatwassers en waar je op moet letten bij het overwegen. Kies een model dat bij jouw keuken en gebruik past. Overweeg de voordelen, maar onthoud dat er altijd nadelen aan verbonden zijn.

Inbouw vaatwasser

Een inbouw vaatwasser is ingebouwd in je keukenkastjes, waardoor hij naadloos aansluit bij de rest van je keuken. De voorkant van de vaatwasser is voorzien van een deurpaneel dat je kunt laten matchen met je keukenkastjes. Hierdoor valt de vaatwasser nauwelijks op en blijft je keuken een strak geheel.

Semi-inbouw vaatwasser

Een semi-inbouw vaatwasser is eigenlijk een combinatie tussen een inbouw en een vrijstaande vaatwasser. De voorkant van de vaatwasser is voorzien van een deurpaneel dat je kunt laten matchen met je keukenkastjes, maar de bovenkant en zijkanten zijn zichtbaar.

Hierdoor is een semi-inbouw vaatwasser vaak iets goedkoper dan een inbouw vaatwasser, maar heeft hij wel een strakke uitstraling.

Welk soort frontpanel

Volledig geïntegreerd

Een volledig geïntegreerde vaatwasser wordt ook wel een ‘paneel klaar’ vaatwasser genoemd. Dit betekent dat de vaatwasser zo is ontworpen dat het frontpaneel volledig kan worden aangepast aan de rest van de keukenkastjes.

Het frontpaneel van de vaatwasser kan volledig worden bedekt door hetzelfde materiaal als de omliggende kasten, waardoor het een naadloze uitstraling heeft. Dit type vaatwasser wordt vaak gekozen voor een moderne en strakke uitstraling.

Je hebt dus ook geen display om te zien hoe lang een afwas nog duurt. Om dit op te letten maken de nieuwste modellen gebruik van een vloerprojectie.

Half geïntegreerd

Een half geïntegreerde vaatwasser, ook wel bekend als ‘geïntegreerde deur’, heeft een aangepast frontpaneel dat de bedieningspanelen bedekt, maar niet de hele voorkant van de vaatwasser.

Dit betekent dat het bedieningspaneel zichtbaar blijft, terwijl de rest van de voorkant van de vaatwasser overeenkomt met de omliggende kasten. Dit type vaatwasser is een populaire keuze voor mensen die een uniforme uitstraling willen behouden zonder volledig te integreren.

verschil inbouw en semi inbouw

In- of onderbouw

Ten slotte hebben we de in- of onderbouw vaatwassers. Dit type vaatwasser is ontworpen om in een opening in een keukenkastje te worden geplaatst en is verkrijgbaar in zowel volledig geïntegreerde als half geïntegreerde modellen.

In- of onderbouw vaatwassers zijn een geweldige optie voor mensen die niet veel ruimte hebben in hun keuken, maar toch de luxe van een vaatwasser willen hebben. Dit type vaatwasser kan ook worden aangepast aan de omliggende kasten om een uniforme uitstraling te creëren.

Vrijstaande vaatwasser

Een vrijstaande vaatwasser is niet ingebouwd in je keukenkastjes en staat los in je keuken. Dit type vaatwasser is verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren en kan dus een opvallend element zijn in je keuken.

Een vrijstaande vaatwasser biedt meer flexibiliteit in termen van grootte en design. Het grootste voordeel is dat het niet aan de standaarden van de keuken hoeft te voldoen, waardoor je de vrijheid hebt om de vaatwasser te plaatsen waar je maar wilt. Of je nu een grote keuken hebt of een kleine, je vindt zeker een vrijstaande vaatwasser die past bij jouw ruimte.

Vrijstaande vaatwassers zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, waarvan de meest voorkomende een breedte heeft van 60 cm. Dit is de standaardafmeting voor een vaatwasser en past perfect in de meeste keukens. Voor degenen die minder ruimte hebben in de keuken, is er ook een smaller formaat van 45 cm breed beschikbaar.

Over het algemeen zijn vrijstaande vaatwassers verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen, zodat je er een kunt kiezen die bij je keuken past. Of je nu kiest voor een roestvrijstalen vaatwasser, een witte of een zwarte, er is altijd wel een vrijstaande vaatwasser die past bij jouw keuken en jouw behoeften.

Mini vaatwasser

Er is nog een ander formaat dat handig kan zijn voor mensen met beperkte ruimte of voor degenen die alleen wonen: de mini-vrijstaande vaatwasser. Deze zijn slechts 45 cm hoog en hebben een kleinere capaciteit, maar zijn perfect voor kleine huishoudens. Ze zijn ook ideaal voor mensen die in een appartement wonen en beperkte ruimte hebben voor een vaatwasser.

Een mini vaatwasser is ideaal voor kleine huishoudens of mensen die weinig ruimte hebben in hun keuken. Dit type vaatwasser neemt weinig ruimte in beslag en kan op het aanrecht geplaatst worden.

Een mini vaatwasser heeft vaak wel een beperkte capaciteit en is dus niet geschikt voor grote gezinnen of veel eters. Er zijn verschillende formaten met verschillende functies. Vergelijk ze en kies er de juiste uit.

Lees ook de volgende artikels

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.