Scroll Top
Verschillende soorten wasmachines

De Soorten wasmachines

Zo, je bent op zoek naar een nieuwe wasmachine, maar eerst wil je nog weten welke soorten en opties er zijn. In dit artikel gaan we iets dieper in op de keuze in België. In de VS zie je vooral bovenladers, in Europa zijn de voorladers populair. Er zijn ook was-droogcombinaties, maar dan beperk je de keuze tot een voorlader.

Laten we eens kijken naar de twee hoofdsoorten wasmachines die er zijn: bovenladers en voorladers. We zullen de voor- en nadelen van elk type bekijken.

Bovenladers of voorlader wasmachines

Bovenladers zijn handig

Dit soort zien we vaak in Verenigde Staten gebruikt worden. Ze zijn groot, betrouwbaar en beiden extra comfort. Je laadt je kleding van bovenaf in, wat betekent dat je niet hoeft te bukken of te knielen. Een groot voordeel voor oudere mensen of mensen met rugklachten, al kan een wasmachine verhogen dit oplossen.

Bovenladers zijn over het algemeen groter, maar er zijn ook dunne modellen die perfect zijn voor appartementen of ruimtes met weinig plaats. Bovenladers wassen ook sneller dan voorladers. Meer wasbeurten kunt doen in minder tijd, handig voor grote gezinnen. Bovenladers zijn vaak goedkoper in aanschaf maar verbruiken (gemiddeld) meer water en energie.

Er zijn nog nadelen aan bovenladers. Ze zijn over het algemeen harder voor je kleding. Dit komt omdat ze een agitator gebruiken om de kleding te bewegen, wat meer slijtage kan veroorzaken.

Bovenladers of voorlader wasmachines

Voorladers zijn efficiënter

Voorladers zijn een beetje als de stille, efficiënte types in de wasmachinewereld. Ze zijn vaak efficiënter in gebruik, zowel qua water als energie. Op lange termijn zijn ze goedkoper dan bovenladers.

Voorladers hebben meestal ook geavanceerdere functies. Ze hebben meer programma’s en hogere temperatuuropties. Ze hebben ook hogere centrifugeersnelheden, wat resulteert in sneller en beter drogen. Zonder droogkast kan dit wel eens belangrijk zijn.

Maar voorladers hebben ook hun nadelen. Ze hebben langere was-cyclus, wat betekent dat je mogelijk minder wasbeurten kunt doen in dezelfde hoeveelheid tijd. Enkel met een deurklep kan je was toevoegen nadat de cyclus gestart is. En ze zijn dus duurder in aankoop.

Bij het kiezen van een wasmachine is het belangrijk om te overwegen welk type het beste bij jouw behoeften past. Heb je een beperkte ruimte? Dan kan een voorlader die onder een aanrecht past of waarboven een droger kan worden gestapeld, een betere keuze zijn. Heb je een groot gezin en veel was? Dan kan een bovenlader met zijn snellere cycli en grotere capaciteit de betere optie zijn.

Wat met was-droogcombinaties

Voordelen van de was-droger

Wil je een was-droogcombinatie dan word je keuze beperkt tot voorladers. Ze zijn een perfect alternatief voor mensen met weinig ruimte en presteren bijna even goed.  Uiteraard zijn er nadelen tegenover het hebben van twee toestellen (wasmachine & droogkast), maar voordelen zijn er zeker.

Allereerst is er het voordeel van ruimtebesparing. Met een was-droogcombinatie heb je slechts één apparaat nodig in plaats van twee. Daarnaast is er het gemak. Met een was-droogcombinatie kun je een waslading instellen om zowel te wassen als te drogen, zonder dat je er zelf tussen hoeft te komen.

Ook de kost van het aankopen is niet te onderschatten. In plaats van te investeren in twee afzonderlijke apparaten, kun je geld besparen door één gecombineerd (maar duurder) apparaat aan te schaffen.

Wat met was-droogcombinaties

Nadelen van was-droogcombinaties

Ze wassen zeer goed, even goed als een wasmachine. Het probleem licht bij het drogen, waar ze iets minder presteren als een droogkast. Dit kan lastig zijn, want het is wachten op het drogen voor je opnieuw kan wassen. Voor een groot gezin met veel was kan dit voor een overvolle waskamer zorgen.

Dit toestel voert twee taken uit, wat invloed heeft op de levensduur. Omdat het apparaat zowel wast als droogt, kan het sneller slijten dan afzonderlijke apparaten. Gaat het toestel kapot dan is het ook duurder dan gewoon een wasmachine of droogkast vervangen.

Onze mening voor wasmachines

Tijdens onze tijd in de Verenigde Staten leerde we de bovenladers kennen. Als je een voorlader gewoon bent dan is een bovenlader iets vreemds, al merk je meteen waarom sommige mensen het zo doen.

Heb je veel ruimte en veel was dan kan een grote bovenlader zeer handig zijn. Er zijn ook dunne verticale wasmachines (bovenladers) die handig zijn in smalle ruimtes. Heb je rugklachten dan is er keuze tussen een bovenlader, al moet je je hier ook wat bukken, of een opzetstuk voor je wasmachine en droger.

Bij een voorlader ben je wat beperkt tot de standaard maten. Is dit helemaal geen struikelpunt en wil je net een standaard maat die je mooi kan inbouwen dan is de voorlader de beste keuze.

Onze mening voor wasmachines
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.