Scroll Top
juiste manieren om voedsel te bewaren

Het is een algemeen bekend feit dat de juiste temperatuur in je koelkast en vriezer essentieel is om je voedsel vers en veilig te houden. Maar wist je dat de manier waarop je je voedsel opslaat ook een grote rol speelt in hoe lang het vers blijft? In dit artikel zullen we enkele tips en trucs delen over hoe je je koelkast en vriezer het beste kunt organiseren en instellen, specifiek gericht op ingrediënten die vaak in de Belgische keuken worden gebruikt.

Laten we beginnen met de basis: de ideale temperatuur voor je koelkast is tussen de 1 en 4 graden Celsius, terwijl je vriezer op -18 graden Celsius of lager moet worden ingesteld. Deze temperaturen zorgen ervoor dat je voedsel veilig is om te eten en helpen de groei van schadelijke bacteriën te voorkomen.

voedsel in de groentelade bewaren

De rol van een groentelade

De groentelade in je koelkast speelt een grote rol in het bewaren van groenten en fruit. Deze laden werken door de luchtstroom die de lade in en uit gaat te regelen, wat betekent dat je kunt schakelen tussen hoge en lage vochtigheidsniveaus.

Het ideale is wanneer je een koelkast hebt met de twee verschillende groentelades of wanneer er slimme koelkast-technologie aanwezig is om dit te regelen.

De hoge vochtigheidslade is volledig afgesloten en is ideaal voor producten die gevoelig zijn voor uitdroging, zoals bladgroenten en kruiden. De lage vochtigheidslade laat wat lucht toe, wat helpt om de producten die gevoelig zijn voor bederf, zoals appels en peren, langer vers te houden.

Ethyleen bij groenten of fruit

Ethyleen is een natuurlijk gas dat door sommige groenten en fruit wordt afgegeven als ze rijpen. Het probleem is dat ethyleen kan zorgen voor een versnelde rijping of zelfs bederf van andere groenten en fruit.

Daarom is het belangrijk om producten die veel ethyleen produceren, zoals appels en peren, gescheiden te houden van producten die gevoelig zijn voor ethyleen, zoals broccoli en bladgroenten.

temperatuur per soort voeding

Temperatuur per voeding of ingrediënt

Nu, laten we eens kijken naar specifieke voedingsmiddelen en hoe je ze het beste kunt bewaren:

Appels

Appels zijn een van de meest voorkomende vruchten in de Belgische keuken. Ze kunnen het beste worden bewaard in een onbedekte fruitschaal op het aanrecht, uit de buurt van direct zonlicht.

Als je een overvloed aan appels hebt, bewaar ze dan in de groentelade van je koelkast. Appels bevatten ethyleengas dat andere producten sneller doet rijpen, dus bewaar ze niet naast andere groenten en fruit.

Wortelen

Wortelen zijn een basis in veel Belgische gerechten. Snijd de worteltoppen af en bewaar de wortels in een droge papieren handdoek, en bewaar ze in een luchtdichte voedselopslagcontainer of zak in het koelste deel van je koelkast.

Voor het correct invriezen van wortelen, blancheer ze voordat je ze op een bakplaat in de vriezer legt om af te koelen voor een paar uur. Zodra de wortelen zijn afgekoeld, doe je ze in een luchtdichte zak en zet je ze terug in de vriezer.

Aardappelen en uien

Deze moeten worden bewaard in een koele, donkere plaats, zoals een mand in een kast of een kelder. Vermijd het bewaren van deze producten in plastic zakken, omdat dit bederf bevordert.

Eenmaal gesneden, moeten uien worden bewaard in een hersluitbare zak in de koelkast, waar ze ongeveer een week zullen blijven.

aardappelen en uien in de frigo of niet

Tomaten

Als de tomaten nog niet rijp zijn, bewaar ze dan een paar dagen op het aanrecht tot ze rijpen. Eenmaal rijp, consumeer ze of bewaar ze in de koelkast om hun versheid te behouden. Een rijpe tomaat kan ongeveer twee weken vers blijven in de koelkast.

Asperges

Bewaar hele asperges in je koelkastlade voor een week of zo. Sommige thuiskoks bewaren hun asperges ook in water, net als verse bloemen. Om asperges in te vriezen, blancheer ze (heel of in stukjes) voordat je ze in een vriezerzak met de datum doet. Ze blijven ongeveer een jaar goed.

Bananen

Als je ze niet meteen gaat eten, koop dan bananen als ze nog een beetje groen zijn en bewaar ze weg van ander fruit in de fruitschaal (ze geven hoge hoeveelheden ethyleengas af).

Bessen

Om bessen te bewaren, kies je een container met goede luchtcirculatie (zoals het pintje waar de bessen in kwamen!), en bekleed je het met een papieren handdoek om overtollig vocht te absorberen.

Voeg de bessen toe, en plaats de container op een plank in de koelkast. Een plank is beter dan de groentelade omdat er betere luchtcirculatie is. Bewaard op deze manier, kun je verwachten dat blauwe bessen ongeveer een week meegaan.

Kruiden

Een geweldige hack voor het bewaren van verse basilicum en kruiden is om de bladeren in een keukenmachine te hakken en ze in een ijsblokjesbakje met een beetje olijfolie te plaatsen en ze in de vriezer te bewaren.

Avocado’s

De beste manier om een onrijpe avocado te bewaren is om hem heel te houden en hem op je aanrecht te plaatsen, weg van andere groenten en fruit. Het zal meestal ongeveer vier tot vijf dagen op je aanrecht blijven.

Knoflook

Bewaar knoflookkoppen op een koele, droge plaats met veel luchtcirculatie. Bijvoorbeeld, een mandje op je aanrecht (uit de zon) zou goed werken.

Knoflook is het beste bewaard op een koele (niet koude) plaats, dus vermijd het in de koelkast te leggen tenzij je van plan bent het allemaal binnen een paar dagen te gebruiken.

Ingrediënten en hun ideale bewaarvoorwaarden

VoedselOpslaglocatieTemperatuurVochtigheidEthyleenproductie
AppelsKoelkast1-4°CLaagHoog
WortelenKoelkast1-4°CHoogLaag
AardappelenKoele, donkere plaatsKamertemperatuurN.v.t.Laag
UienKoele, donkere plaatsKamertemperatuurN.v.t.Laag
TomatenAanrecht tot rijp, daarna koelkastKamertemperatuur tot rijp, daarna 1-4°CLaagHoog
AspergesKoelkast1-4°CHoogLaag
BananenFruitschaalKamertemperatuurN.v.t.Hoog
BessenKoelkast1-4°CHoogLaag
KruidenKoelkast of vriezer (als ingevroren in olie)1-4°C of -18°CHoogLaag
Avocado’sAanrecht tot rijp, daarna koelkastKamertemperatuur tot rijp, daarna 1-4°CLaagHoog
KnoflookKoele, droge plaatsKamertemperatuurN.v.t.Laag
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.