Scroll Top
hoe voeding juist invriezen

Hoe Voedsel juist invriezen

De ultieme gids voor het op de juiste manier invriezen van voedsel

Het invriezen van voedsel is als het indrukken van de pauzeknop op de houdbaarheid ervan. Nee het zal nooit even vers zijn, maar invriezen biedt een oplossing tegen voedselverspilling.

Door juist in te vriezen kan je de smaak, textuur en voedingswaarde van je voedsel te behouden. Maar niet al het voedsel is gelijk als het gaat om invriezen. Laten we ons verdiepen in de kunst van het op de juiste manier invriezen van verschillende voedselgroepen.

Hoe juist invriezen

Er zijn twee soorten invriezen, rauwe voeding of reeds gekookte (of gebakken) voeding. Wanneer je invriest, voor of na het koken, kies je zelf. Uiteraard is rauw het beste voor smaak, maar ook voedingrestjes kan je in de vriezer opslaan.

  1. Koel het Af: Koel het voedsel af voordat je het invriest. Plaats nooit warm voedsel in je vriezer, dit verhoogt de temperatuur binnen in de vriezer en brengt mogelijk ander voedsel in gevaar. Het heeft ook een invloed op het verbruik van de vriezer.
  2. Verpak het Goed: Gebruik diepvrieszakken en verwijder zoveel mogelijk lucht uit de verpakking.
  3. Label het: Een Sharpie-marker is je beste vriend in de vriezerwereld.
  4. Vries het Snel In: Hoe sneller je het voedsel invriest, hoe beter de kwaliteit behouden blijft.

Fruit en Groenten

Het invriezen van fruit en groenten kan een game-changer zijn, vooral wanneer je een overvloed aan producten hebt. Maar voordat je ze in de vriezer gooit, blancheer je groenten. Dit proces houdt in dat je ze kort kookt en vervolgens in ijswater dompelt. Het helpt om hun kleur, textuur en voedingswaarde te behouden.

Voor fruit kun je overwegen om ze eerst op een dienblad snel in te vriezen voordat je ze in zakjes doet. Dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken en stelt je in staat om ze individueel te gebruiken.

Vlees en Gevogelte

Als het gaat om het invriezen van vlees en gevogelte, is het belangrijk om ze goed in te pakken. Gebruik diepvriespapier, aluminiumfolie of plasticfolie en plaats ze vervolgens in een diepvrieszak. Deze dubbele laag bescherming helpt voorkomen dat er vriesbrand ontstaat, een aandoening die optreedt wanneer lucht het oppervlak van het voedsel bereikt en het uitdroogt.

Onthoud dat hoewel invriezen voedsel onbeperkt veilig houdt, betekent dit niet dat ze oneindig goed zullen smaken. Probeer bevroren vlees binnen 3-6 maanden te gebruiken. Voor kip en gevogelte is dit 3 maanden. Vlees bevat ook meer bacteriën dan andere ingrediënten. Ontdooi het op een veilige manier, en vries het best niet terug in.

Gebak

Gebak zoals brood, muffins en taarten kunnen uitstekend worden ingevroren. Laat ze volledig afkoelen voordat je ze in plasticfolie en vervolgens in aluminiumfolie wikkelt.

Wanneer je er klaar voor bent om ervan te genieten, laat je ze op kamertemperatuur ontdooien. Voor een net gebakken smaak, verwarm je ze een paar minuten in de oven.

Zuivelproducten

Hoewel melk, kaas en yoghurt kunnen worden ingevroren, kan hun textuur veranderen. Ze zijn veilig om te eten, maar zijn mogelijk beter geschikt om te koken of te bakken dan om rechtstreeks uit de vriezer te eten.

Overgebleven restjes

Het invriezen van overgebleven maaltijden is een geweldige manier om voedselverspilling te voorkomen en kant-en-klare maaltijden te hebben. Zorg ervoor dat je je overgebleven maaltijden laat afkoelen voordat je ze invriest en bewaar ze in luchtdichte containers of diepvrieszakken.

Onthoud, je vriezer is niet alleen een opslagruimte, het is een hulpmiddel om de kwaliteit van je voedsel te behouden. Label je voedsel met de datum van invriezen en roteer items zodat je de oudere als eerste gebruikt. Zorgt daarbij ook dat je vriezer correct onderhouden en gebruikt wordt. Hou je vriezer altijd op de juiste temperatuur om extra verspilling te voorkomen.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.