Scroll Top
voorhoofdthermometers worden steeds beter

De betrouwbaarheid van infrarood voorhoofdthermometers

Een voorhoofdthermometer werkt met infrarood technologie. Elk voorwerp, ook je lichaam, geeft infrarode straling af. Er bestaan contactloze thermometers waarbij de temperatuur vanop afstand gemeten wordt. Deze thermometers vangen de infraroodstraling op via een lens.

Andere voorhoofdthermometers vangen de infraroodstraling van de huid op via een sensor. Deze thermometers werken meestal wel met lichaamscontact, al zijn er modellen die dit van op afstand kunnen.

De hoeveelheid opgevangen straling wordt omgezet naar een vastgestelde temperatuur. De maateenheid kan in graden Celsius of graden Fahrenheit worden omgezet.

Bepaalde factoren kunnen de meting echter beïnvloeden. Zo is het vooral bij een contactloze thermometer belangrijk dat je rekening houdt met de omgevingstemperatuur, deze speelt ook een rol bij het meten. Zorg er ook voor dat de lens en de voeler intact en schoon blijven.

Lees steeds de instructies goed door vooraleer je de voorhoofdthermometer voor de eerste keer gebruikt. Elk toestel werkt namelijk anders.

goede voorhoofdthermometer
Afbeelding: Canva.com

Is een oorthermometer beter dan een voorhoofdthermometer?

Sommige voorhoofdthermometers bieden je ook de mogelijkheid om de temperatuur in het oor te meten. Je kan je dan de vraag stellen welke van de twee het beste is, de oorthermometer of de voorhoofdthermometer.

Het is belangrijk om te weten dat beide opties minder accuraat zijn dan invasieve thermometers, zoals bijvoorbeeld de rectale thermometer. In vergelijking met de rectale thermometer moet je bij een infrarood thermometer een halve graad bijtellen.

Volgens onderzoek zijn er bij normale lichaamstemperaturen onder 38 graden geen significante verschillen tussen beide soorten thermometers. Bij koorts echter kunnen er kleine verschillen optreden. Een goede oorthermometer is accurater dan de voorhoofdthermometer.

Een voorhoofdthermometer heeft als voordeel dat de meetmethode nog minder invasief is dan de oorthermometer. Vooral contactloze thermometers zijn makkelijk en aangenaam in gebruik. Ze zijn ideaal om bijvoorbeeld de temperatuur van een slapende baby of een ziek kind te meten. Ook zijn de contactloze voorhoofdthermometers de meest hygiënische optie. Het is niet nodig om het toestel na gebruik te desinfecteren.

digitale voorhoofdthermometer
Afbeelding: Canva.com

Hoeveel graden moet je bijtellen?

Een minder goede voorhoofdthermometer kan een afwijking hebben tot maximaal één graad. Bij de beste voorhoofdthermometers is de afwijking echter minimaal. Dit hangt voornamelijk af van de kwaliteit van het toestel en de betrouwbaarheid van het merk. Vergelijk daarom goed, en kies een goede voorhoofdthermometer.

Wil je graag een exacte weergave van de temperatuur, dan kies je best voor een kwalitatieve staafthermometer of de rectale thermometer om koorts te meten.

Contactloos koorts meten, steeds beter

Contactloze thermometers worden steeds beter en populairder, en er zijn verschillende redenen waarom ze een steeds prominentere plaats innemen in zowel de medische wereld als in huiselijke omgevingen.

Voordeel van snelheid

Ze kunnen de temperatuur van een persoon vaak binnen enkele seconden meten, wat aanzienlijk sneller is dan de meeste digitale stickthermometers die soms meer dan een minuut nodig hebben om een lezing te geven (*source 1). Deze snelheid is vooral handig in situaties waarin snel handelen van belang is, zoals in medische noodsituaties of bij het screenen van grote groepen mensen in openbare instellingen (*source 2).

Geen direct contact met de persoon

Dit minimaliseert het risico op kruisbesmetting tussen verschillende personen, wat vooral belangrijk is in omgevingen waar ziektekiemen zich snel kunnen verspreiden, zoals ziekenhuizen, scholen of tijdens een pandemie (*source 1). Bovendien elimineert het gebrek aan contact de noodzaak voor wegwerp beschermhoezen of sondehoesjes, wat op lange termijn kostenbesparend kan zijn en ook minder afval oplevert (*source 2).

De nauwkeurigheid aanzienlijk verbeterd

Hoewel er in het verleden twijfels waren over de precisie van deze apparaten, voldoen moderne infraroodthermometers aan de strenge nauwkeurigheidsnormen die zijn vastgesteld door organisaties zoals ASTM International in de VS. Dit betekent dat je kunt vertrouwen op de lezingen die ze geven, wat essentieel is voor het correct diagnosticeren en behandelen van koorts en andere gezondheidsproblemen.

Makkelijker in gebruik

Het gebruiksgemak is ook een factor die niet over het hoofd gezien mag worden. Contactloze thermometers zijn vaak uitgerust met gebruiksvriendelijke functies zoals grote, verlichte displays en kleurgecodeerde koortsindicatoren, die het gemakkelijk maken om de resultaten te lezen en te interpreteren, zelfs in een donkere kamer of bij weinig licht.

Sommige modellen hebben zelfs een stille modus, wat ideaal is als je de temperatuur van een slapend kind moet nemen zonder hen te storen.

Bovendien zijn er modellen die verbonden kunnen worden met smartphones en andere apparaten, waardoor het mogelijk is om temperatuurmetingen bij te houden en te monitoren over tijd. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor ouders die de gezondheid van hun kinderen willen volgen of voor personen die hun eigen gezondheid nauwlettend in de gaten houden.

… en Toch blijven ze nog achterlopen op hun nauwkeurige broertjes of zusjes

Hoewel contactloze thermometers over het algemeen duurder zijn dan digitale stickthermometers, kan de investering gerechtvaardigd zijn gezien de voordelen op het gebied van hygiëne, gebruiksgemak en snelheid.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat, hoewel contactloze thermometers veel voordelen bieden, ze niet altijd de voorkeursmethode zijn voor elke situatie. Bijvoorbeeld, voor zeer jonge baby’s, waarbij nauwkeurigheid van cruciaal belang is, kan een rectale temperatuurmeting met een digitale stickthermometer nog steeds de aanbevolen methode zijn .

De voordelen van contactloze thermometers zijn duidelijk en hun verbeterde prestaties en gebruiksgemak maken ze tot een aantrekkelijke keuze voor veel mensen.

Met de voortdurende vooruitgang in technologie zullen deze apparaten waarschijnlijk alleen maar beter worden, waardoor ze een steeds belangrijkere rol zullen spelen in onze dagelijkse gezondheidszorg en ziektepreventie.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.