Scroll Top
Stoomfunctie op wasmachines en droogkasten

Stoomfunctie op wasmachines en droogkasten

Waarom is er een stoomfunctie, en waarvoor dient ze?

Het kiezen van de juiste wasmachine of droogkast kan een uitdaging zijn, vooral met de verschillende merken en technologieën die er tegenwoordig zijn. Een van de functies die je misschien hebt opgemerkt, is de stoomfunctie. Maar wat doet het precies en is het de moeite waard? Laten we dit eens nader bekijken.

Wat is de stoomfunctie in een wasmachine?

Een wasmachine of droogkast met een stoomfunctie is meestal een high-end apparaat dat een stoomreinigingsoptie biedt. Deze cycli gebruiken een combinatie van stoom en water om stoffen te reinigen. De stoom kan helpen om rimpels te verwijderen, het wasmiddel efficiënter te laten werken en stoffen te desinfecteren. Daarom vinden we ze terug, vooral bij wasmachines, maar ook in droogkasten.

Hoe werkt de stoomfunctie?

De verschillende merken hebben verschillende (unieke) technologieën, maar werken allen met een interne verwarming die het water in stoom verandert. Deze stoom wordt vervolgens als een mist in de trommel geïnjecteerd tijdens de voorwas-, was- en nawascycli.

In de meeste gevallen kan deze stoomoptie kiezen wanneer je de wascyclus van de machine gebruikt, maar sommige apparaten gebruiken de stoomfunctie ook voor andere cycli, zoals een “desinfecteer”- of een “trommelreinigings”-cyclus. Dit hangt dus af van merk tot merk.

Stoom, een zuinige manier om kleding te verfrissen

Er zijn voordelen

Tijdens de voorwasfase wordt beweerd dat de stoom samenwerkt met het water om stoffen grondiger te weken. Tijdens de wasfase kan de stoom helpen om het wasmiddel sneller op te lossen en te activeren. Tijdens de nawasfase kunnen de hoge temperaturen helpen om de kleding te steriliseren en ze te verzachten om hardnekkige rimpels te verwijderen.

Bovendien kan de stoomfunctie helpen om geuren te verminderen. Dit is geweldig voor wanneer je uit bent geweest en je kleding wat riekt. Is buitenhangen niet genoeg dan kan het even verfrist worden in een droogkast met stoomfunctie.

De stoomfunctie verbruikt (volgens de fabrikant) minder water. Voor wasmachines ruil je water in voor stoom, hierdoor is er minder verbruik dan hetzelfde resultaat via een volledige wascyclus. Voor een droogkast dient het om geurtjes of kreukels weg te halen. Beter dan je geurend t-shirt terug in de was te gooien.

Wat is de stoomfunctie in een wasmachine

En nadelen

Er is enige onenigheid over de praktische waarde van een stoomfunctie op een wasmachine. Sommige gebruikers en consumententestbureaus vinden dat de stoomfunctie een beetje een gimmick is, omdat tests aantonen dat er vrijwel geen verbeterde reinigingscapaciteit is wanneer de stoomfunctie actief is. Andere mogelijke nadelen zijn:

  • Verhoogde apparaatkosten: Machines die stoomreinigingsopties bieden, bevatten meestal ook een verscheidenheid aan andere functies die al dan niet van waarde voor je kunnen zijn. Een stoomreinigingsoptie zal minstens €200 toevoegen aan de kosten van je wasmachine, en mogelijk veel meer.
  • Langere wascycli: De tijd die nodig is om een lading wasgoed te draaien, kan tot twee keer zo lang zijn als dezelfde lading zonder stoom.
  • Meer energieverbruik: In een wereld waar energie-zuinig belangrijk is dit het grootste nadeel. De energie die nodig is om water in stoom te verhitten, kan tot 600 procent hoger zijn dan reinigen zonder de stoomfunctie.
Hoe werkt de stoomfunctie

Wanneer gebruik je dan de stoomfunctie

Een wasmachine die een stoomfunctie bevat, is het beste geschikt voor consumenten die niet budgetbewust hoeven te zijn en die zeer bezorgd zijn over vuil, of die gezinsleden hebben met ernstige allergieën.

Een ander aangeprezen voordeel dat aantoonbaar waar is, is dat de stoomfunctie de rimpeling van kleding kan verminderen, waardoor de behoefte aan strijken van kleding die de hoge temperaturen van een hete wascyclus kan verdragen, wordt verminderd.

De stoomoptie kan ook nuttig zijn voor het betrouwbaar doden van huishoudelijke plagen, zoals bedwantsen, hoewel hoge droogtemperaturen dit meestal zonder probleem doen. Het helpt dus ook om je wasmachine wat te kuisen en de bacteriën te doden.

Stoom, een zuinige manier om kleding te verfrissen

Merken met stoomfunctie

Ze doen het nog niet allemaal omdat het nog niet echt 100% bewezen is een nuttige functie te zijn. De extra functie maakt het toestel ook duurder. Hieronder een overzicht van de wasmachine-merken die het reeds aanbieden op moment van schrijven.

AEG ProSteam Technologie biedt een opfrisprogramma waarmee je gedragen kleding kunt opfrissen zonder het te wassen. Hierdoor blijft je kleding langer mooi en slijten de vezels minder snel.

Samsung biedt een ‘Hygiënisch stomen’ wasprogramma dat kleding schoon wast en stoom toevoegt. Dit helpt bij het verwijderen van bacteriën, allergenen en het losweken van vuil uit je wasgoed. Er is ook een AirWash-functie op Samsung droogkasten om kleding op te frissen zonder water.

Beko biedt een stoomfunctie die op verschillende manieren kan worden gebruikt. Met het ‘SteamTherapy’ programma kun je kreukels verminderen zonder je kleding te wassen. Er is ook een optie om stoom toe te voegen aan het einde van een wasprogramma om kreukels te verminderen.

Whirlpool’s Freshcare+ technologie houdt je was tot 6 uur na het einde van het programma fris. De machine voegt met tussenpozen stoom toe en schommelt je was in de trommel, waardoor je wasgoed zijn frisse geur behoudt.

Wanneer gebruik je dan de stoomfunctie

Onze mening over stoomfuncties

Een stoomreinigingsoptie betekent een toegevoegde kosten. De meeste wasmachines met een stoomoptie vallen aan de hogere kant van de prijsschaal. Kan je het betalen dan kan je denken aan een stoomfunctie te overwegen. Het biedt enkele voordelen maar is voorlopig geen must-have.

Als je vaak te maken hebt met zwaar vervuilde kleding of als je gezinsleden hebt met ernstige allergieën, kan de stoomfunctie een waardevolle toevoeging zijn. Maar als je voornamelijk licht tot matig vervuilde kleding wast en geen specifieke gezondheidsproblemen hebt, kun je misschien beter een basismodel kiezen en wat geld besparen.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.