Scroll Top
Wanneer nieuwe wasmachine nodig

Dus je hebt een nieuwe wasmachine nodig

7 duidelijke tekens dat je wasmachine op pensioen wil

Maakt je toestel een vreemd lawaai na 10 jaar dienst dan moet je dit artikel niet meer lezen. Het is tijd om een nieuwe wasmachine te kopen. Wasmachines gaan lang mee, de eerste jaren mogen er geen problemen zijn, maar nadien kan je tekens van slijtage beginnen opmerken. Iets meer lawaai, mindere prestaties of een hoger verbruik.

1. De leeftijd van je wasmachine

De gemiddelde levensduur van een wasmachine is ongeveer 10 jaar, mits je de wasmachine onderhouden hebt. Als je wasmachine ouder is dan zes jaar en grote mechanische problemen begint te vertonen, is het misschien tijd om te overwegen een nieuwe te kopen in plaats van te investeren in dure reparaties.

De leeftijd van je wasmachine

2. Meer lawaai en beweging

Een wasmachine die tijdens een cyclus luidruchtig is of door de kamer ‘wandelt’, kan tekenen van slijtage vertonen. Dit kan te wijten zijn aan een onevenwichtige belasting of falende schokdempers. Ook een losse trommel kan veel kabaal maken. Deze komen vaak los tijdens een verhuis, wanneer je vergeet om de trommel te bevestigen.

3. Mindere prestaties

Als je merkt dat je kleding niet zo schoon is als vroeger, of als er na een cyclus water in de trommel achterblijft, kan dit wijzen op een probleem met het aftappen of de motor. Je wasmachine eens grondig kuisen kan helpen, anders moet je op zoek naar het probleem.

4. Meer waterlekken

Lekken kunnen worden veroorzaakt door losse verbindingen, een kapotte slang of zelfs een gebarsten trommel. Regelmatige grote plassen rond je machine zijn een duidelijk teken dat er iets mis is. Zorgt uiteraard ook voor een hoger waterverbruik.

Meer lawaai en beweging

5. Onaangename geuren

Een aanhoudende slechte geur kan wijzen op schimmel- of meeldauwgroei in de wasmachine, vaak veroorzaakt door een ophoping van wasmiddel en andere bacteriën. Merk je dat je kleding nog riekt na het wassen dan is er wat mis.

6. Stijgende energierekeningen

Een defecte wasmachine kan leiden tot hogere water- en elektriciteitsrekeningen. Als je merkt dat je rekeningen plotseling stijgen, kan dit te wijten zijn aan een inefficiënte machine.

7. Veranderende gezinsbehoeften

Als je gezin groeit of als je kinderen tieners worden, heb je mogelijk een wasmachine met een grotere capaciteit nodig. Voor gezinnen van 3 tot 5 personen is een wasmachine met een inhoud van 8 kilo geschikt. Voor grotere gezinnen is een wasmachine met een inhoud van 9 kilo of meer aan te raden.

Het kiezen van het juiste moment om je wasmachine te vervangen kan je op de lange termijn geld besparen, zowel in termen van reparatiekosten als energieverbruik. Als je een of meer van de bovenstaande tekenen opmerkt, is het wellicht tijd om te investeren in een nieuwe, efficiëntere wasmachine die beter past bij je huidige behoeften.

Veranderende gezinsbehoeften
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.