Scroll Top
Je wasmachine kuisen in 4 simpele stappen

Zelf een lui persoon kan de wasmachine uitkuisen

Je wasmachine proper maken aan de binnenkant verlengt de levensduur en zorg voor minder geurtjes

Het is een veelvoorkomend misverstand: omdat een wasmachine bedoeld is om te reinigen, moet hij zelf toch ook schoon zijn? Helaas is dit niet het geval. Net zoals elk ander apparaat heeft ook je wasmachine een regelmatige kuisbeurt nodig.

Een goed onderhouden wasmachine zorgt niet alleen voor frissere kleding, maar verlengt ook de levensduur van het apparaat en verbetert de energie-efficiëntie. De goede nieuwe wasmachines al snel enkele honderden euro’s. Een lange levensduur is minder kosten, maar ook minder zorgen.

Gebruik ook geen (zo weinig mogelijk) wasverzachter. Dit is niet zo goed voor je huid, kleding en wasmachine.

Waarom je wasmachine schoonmaken?

Elke keer dat je een lading was doet, kleding, ondergoed of zelf schoenen, blijven er resten vuil, zeep, hard water en zelfs schimmel achter in je machine. Dit kan leiden tot kleding die er dof uitziet of zelfs naar schimmel ruikt. Bovendien kunnen deze opbouwende resten de efficiëntie van je machine verminderen, waardoor je betaalt met een hogere energierekening.

Zelfs de beste wasmachines van Bosch of Miele met al hun ingebouwde technologieën hebben jou nodig om het toestel te onderhouden. Ze hebben dan wel reinigingsprogramma’s om dit in je plaats te doen, maar iemand moet ze wel aanzetten. Weten hoe je geurtjes uit je kleding haalt? begin met je wasmachine te kuisen.

Hoe je je wasmachine kunt schoonmaken

Voor de gemiddelde Belgische huishouding is het raadzaam om de wasmachine minstens één keer per maand te reinigen. Als je echter in een gebied met hard water woont, zoals vele delen van Vlaanderen, is het wellicht nodig om dit vaker te doen.

Zoek hier de hardheid van het water in jouw gemeente op.

Waarom je wasmachine schoonmaken

Stappen om je wasmachine schoon te maken:

  1. Start met Azijn: Begin met het draaien van een lege, hete cyclus en voeg twee kopjes witte azijn toe in plaats van wasmiddel. Azijn is een natuurlijke ontsmetter die bacteriën doodt en als een deodorant werkt. Het is ook geweldig om kalkaanslag van hard water te verwijderen.
  2. Schrob het Binnenste: Maak een mengsel van 1/4 kopje azijn en een liter warm water. Gebruik dit mengsel en een spons om het binnenste van de machine te schrobben. Besteed speciale aandacht aan zeep- of wasverzachterdispensers. Een oude tandenborstel kan handig zijn voor moeilijk bereikbare plekken.
  3. Vergeet de Buitenkant Niet: Gebruik een vochtige doek en het azijnwatermengsel om de buitenkant van de machine af te vegen.
  4. Draai een Tweede Cyclus: Voer nog een lege, hete cyclus uit zonder wasmiddel of azijn. Als je wilt, kun je een halve kop zuiveringszout toevoegen om eventuele losgemaakte resten te verwijderen.

Boven- of voorladers kuisen:

  • Voorladers: De rubberen afdichting rond de deur van voorladers kan een broedplaats zijn voor schimmel. Spray dit gebied met gedestilleerde witte azijn en laat het een minuut zitten voordat je het afveegt.
  • Bovenladers: Deze soort wasmachine is wat anders. Zelf de beste bovenladers hebben de neiging om meer stof te verzamelen. Veeg het bovenste deel van de machine en de knoppen af met een microvezeldoek gedrenkt in witte azijn.

Het regelmatig reinigen van je wasmachine is een eenvoudige stap die een groot verschil kan maken in de levensduur en efficiëntie van je apparaat. Weet ook dat er enkele dingen zijn die je beter niet in de wasmachine gooit. Door een paar eenvoudige ingrediënten zoals azijn en zuiveringszout te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je machine in topconditie blijft en je kleding fris en schoon blijft.

Hoe je je wasmachine kunt schoonmaken
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.