Scroll Top
Tips om je wasmachine te onderhouden

Tips en tricks om je wasmachine te onderhouden

Het onderhoud van je wasmachine zorgt voor een langere levensduur

In het hart van elk Belgisch huishouden klopt een ritmisch geluid: het zachte gedreun van een draaiende wasmachine. Terwijl de vaatwasser soms nog concurrentie krijgt van het afwassen met de hand, is het een zeldzaam gezicht geworden om iemand zijn kleding met de hand te zien wassen.

Dit wonder van moderne technologie heeft de manier waarop we naar onze kleding kijken revolutionair veranderd. Maar zoals bij elke held, verdient ook onze wasmachine wat zorg. Een goed geoliede wasmachine verbruikt ook minder. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat jouw wasmachine blijft draaien als een geoliede machine.

1. Kleur en Stof Scheiden

Voorkom kleurongelukjes door je was te verdelen in vier stapels: witten, lichte kleuren, donkere kleuren en delicate stoffen. En even belangrijk, vergeet niet om kledingstukken van verschillende materialen te scheiden. Je jeans heeft bijvoorbeeld een andere was behandeling nodig dan je zijden blouse.

2. Voorbereiding is het halve werk

Controleer altijd de zakken op rondslingerende tissues of speelgoed. Maak knopen los, sluit ritsen en zorg ervoor dat klittenband goed gesloten is om schade aan andere kledingstukken te voorkomen.

Kleur en Stof Scheiden

3. Vlekken voorbehandelen

Een hardnekkige vlek? Behandel deze eerst met een vlekkenverwijderaar voordat je het kledingstuk in de machine stopt. Zo voorkom je dat de vlek zich verder verspreidt.

4. Doseer het wasmiddel

Sommige wasmachines hebben slimme functies zoals automatische dosering, anderen hebben dit niet. Te veel zeep kan resulteren in zeepresten op je kleding en is niet efficiënter. Volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking en gebruik de juiste compartimenten in je wasmachine. Gebruik best ook geen wasverzachter.

5. Houd de deur open

Na het wassen is het een goed idee om de deur van je wasmachine open te laten. Dit voorkomt de groei van schimmel en nare geurtjes.

6. Regelmatige schoonmaak

Net zoals je kleding, heeft je wasmachine ook een schoonmaakbeurt nodig. Draai af en toe een heet wasprogramma met een kopje witte azijn om je machine te ontsmetten en geurtjes te verwijderen.

Voorbereiding is het halve werk

7. Overbelasting voorkomen

Het kan verleidelijk zijn om zoveel mogelijk in één keer te wassen, maar een overvolle machine kan je kleding beschadigen en zorgt niet voor een optimale reiniging.

8. stabiliteit

Zorg ervoor dat je wasmachine waterpas staat en stevig op alle poten rust. Een onstabiele machine kan tijdens het centrifugeren gaan “wandelen”, wat schade kan veroorzaken.

9. Wat niet te wassen

Sommige items, zoals versierde kledingstukken, kanten items, badpakken en stropdassen, zijn beter met de hand te wassen en mogen niet in de wasmachine om beschadiging te voorkomen.

Door deze eenvoudige onderhoudstips te volgen, zorg je niet alleen voor een langere levensduur van je machine, maar ook voor frissere, schonere kleding bij elke wasbeurt. Dus de volgende keer dat je de zachte zoem van je wasmachine hoort, weet je dat hij in goede handen is.

Vlekken voorbehandelen
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.