Scroll Top
Wel of geen wasverzachter gebruiken

Wel of geen wasverzachter gebruiken

Goed of slecht, we kijken naar de invloed van wasverzachter op onze huid, machines en milieu

Als je ooit hebt genoten van de geur van vers gewassen lakens of de zachtheid van een pas gewassen trui, heb je waarschijnlijk wasverzachter te danken. Maar is het gebruik van wasverzachter echt de moeite waard? Het korte antwoord is “nee, blijf ervan weg”.

Hoe werkt wasverzachter

Wasverzachters werken door een laag elektrisch geladen chemische verbindingen op de stof af te zetten. Deze coating zorgt ervoor dat de vezels op kleding opzwellen, waardoor de stof zachter en zachter aanvoelt op de huid. Ze neutraliseren ook de elektrische lading, wat de oorzaak is van kleren schokken die of aan elkaar blijven plakken.

Wasverzachter; goed of slecht

Deze weinig voordelen komen allemaal tegen een prijs. Wasverzachter kan de vlamweerstand op kinderslaapkleding verminderen, en de residu-opbouw in de machine kan een gezonde omgeving creëren voor schimmel om in te groeien. Is lastig te verwijderen tijdens het kuisen. Het kan zelfs de vocht-afvoerende capaciteit van sportkleding verminderen.

Hoe werkt wasverzachter

Slecht voor de huid

Wasverzachters kunnen allergische reacties veroorzaken, vooral bij mensen met een gevoelige huid. Dit komt door de zware geur en chemicaliën die ze vaak bevatten. Het kan leiden tot jeukende of ontstoken huid bij contact en in ernstige omstandigheden, kan het ademhalingsproblemen veroorzaken.

Wasverzachters bevatten vaak Quaternaire Ammonium Verbindingen (quats), waarvan studies hebben aangetoond dat ze astma kunnen veroorzaken, evenals huidirritaties. Voor onze vegan vrienden is het ook belangrijk om te weten dat ze soms dierlijke vetten bevatten.

Slecht voor je wasmachine

Wasverzachter kan ook schadelijk zijn voor je wasmachine. Het is een dikke substantie, zelfs als het verdund is, en het kan gemakkelijk een slijmerig residu achterlaten dat je wasmiddellade en wasmachine verstopt. Als het onbehandeld blijft en je je wasmachine niet goed onderhoudt, kan het zelfs de leidingen en afvoeren blokkeren, waardoor de wasmachine stopt met functioneren.

Slecht voor het milieu

Daarnaast is wasverzachter niet bepaald gunstig voor het milieu. De meeste wasverzachters bevatten een aardoliebasis en zijn niet biologisch afbreekbaar – dat betekent dat de substantie niet zal afbreken zodra deze wegspoelt. Ook de dierenvetten zullen niet makkelijk vergaan. Quats zijn ook bekend als giftig voor het zeeleven, wat een belangrijk ingrediënt is in de meeste wasverzachters.

Het zal op termijn aanzienlijke schade aan het milieu veroorzaken. Een wasmachine verbruikt al voldoende energie, en ook water gaat er aan een tempo door. Geen nood om nog meer schade aan te richten.

Natuurlijke alternatieven voor wasverzachter

Is een wasverzachter nodig

Gelukkig zijn er verschillende milieuvriendelijke en gezondheidsbewuste alternatieven voor wasverzachter. Een daarvan is het gebruik van wollen drogerballen. Ze zijn herbruikbaar en dus een kosteneffectief alternatief te zijn dat kleding verzacht door er lichtjes tegen te slaan in de droger.

Natuurlijke alternatieven voor wasverzachter

Een ander alternatief is het gebruik van azijn of bakpoeder. Azijn is een natuurlijke stof die de pH-balans van je wasgoed kan helpen neutraliseren, waardoor het zachter aanvoelt. Bakpoeder kan ook helpen om je wasgoed te verzachten en geurtjes te neutraliseren. Door de warmte vergaat het azijn en riek je hier weinig van.

Als je je zorgen maakt over de geur van je wasgoed, probeer dan lavendel- of rozenwater. Doe wat in een spuitfles en geef je wasgoed een snelle spray voordat je het in de wasmachine gooit. Je kunt ook je favoriete etherische olie mengen met water.

Een goed wasmiddel als alternatief

Het is ook belangrijk om te onthouden dat een goede wasmiddel kan helpen om je kleding schoon en fris te houden zonder de noodzaak van wasverzachter. Veel wasmiddelen op de markt zijn al ontworpen om kleding te verzachten, statische elektriciteit te verminderen en rimpels te voorkomen.

In plaats van geld uit te geven aan wasverzachter, kun je dat geld beter investeren in een hoogwaardig wasmiddel en milieuvriendelijke alternatieven. Niet alleen zal dit je helpen om geld te besparen op de lange termijn, maar het zal ook bijdragen aan een gezondere leefomgeving en een beter milieu.

Het is duidelijk dat het gebruik van wasverzachter meer nadelen dan voordelen heeft. Het kan schadelijk zijn voor je gezondheid, je kleding, je wasmachine en het milieu. Dus de volgende keer dat je je was doet, denk dan twee keer na voordat je die fles wasverzachter pakt.

Slecht voor je wasmachine
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.