Wat is een bridge camera?

Begrijp als beginnende fotograaf het verschil tussen de soorten camera’s

Een bridge camera heeft verschillende bijnamen. Voor de ene is het een superzoom. Voor de andere niet meer dan een veredelde compact camera. De waarheid ligt ergens in het midden. Wij sommen voor jou de voor- en nadelen op en vertellen je voor wie de goede bridge camera eigenlijk is bedoeld.

wanneer best bridge camera gebruiken

Het verschil tussen een bridge camera en een spiegelreflex

Zoals de Engelse benaming al doet vermoeden, slaat een bridge camera de brug tussen de heel kleine compact camera en de zware spiegelreflexcamera van professionele fotografen. Toch sluit de bridge camera qua bouw meer aan bij de eerste categorie. Want net als de compact camera heeft de bridge camera een vaste lens en is hij vooral bedoeld om in automatische stand te fotograferen. Bovendien blijven de verschillen met een goede spiegelreflexcamera bijzonder groot.

verschil spiegelreflex en bridge camera

Sensor

Bij een spiegelreflexcamera zit een full frame sensor van 36 x 24 mm ingebouwd. De afmetingen komen overeen met het vroegere negatief uit het analoge tijdperk, wat de beste resultaten oplevert. Andere spiegelreflexcamera’s hebben een APS-H sensor van 29 x 19 mm, zoals de Canon 1D Mark IV, of een meer courante APS-C sensor van ongeveer 24 x 16 mm, met een cropfactor van 1,5 of 1,6.

De bridge camera heeft daarentegen in het beste geval een 1 inch sensor, van omgerekend 13 x 8 mm en een cropfactor van 3. Maar hij moet het veelal stellen met een sensor van amper 6 x 4 mm, wat uiteraard minder scherpe en gedetailleerde foto’s oplevert, die bovendien meer ruis vertonen wanneer je ze groot afdrukt.

Sluitertijd

De reactietijd bij het fotograferen, is ook slechter bij de bridge camera. Zo zit er meestal een kleine vertraging tussen het moment waarop je afdrukt en het ogenblik waarop je camera de foto vastlegt.

Gevorderde fotografen vinden dat frustrerend. Want het resultaat is niet altijd het beeld dat zij voor ogen hadden. Wanneer je stillevens fotografeert, stelt zich geen probleem. Maar snelle sluitertijden en reeksopnamen leveren wel eens problemen op. Omdat de bridge camera veel tijd nodig heeft om goed scherp te stellen. Wat niet het geval is bij de spiegelreflexcamera.

De bridge camera is daardoor meer geschikt voor portretten, architectuur- en landschapsfotografie of mooie productopnamen en veel minder om sporten in beeld vast te leggen. Want bij snel wisselende acties kom je vaak te laat.

Diafragma

Ook minder goede lichtomstandigheden leveren al eens problemen op, wanneer je met een bridge camera fotografeert. Door de kleine sensor ontstaat meer ruis in zwarte en donkergekleurde delen van je foto’s. En bij de opname zelf word je geconfronteerd met de nadelen van minder lichtsterke lenzen. Want waar je bij een spiegelreflex in dergelijk moeilijke omstandigheden eenvoudig de lens verwisselt, om over te schakelen naar een primelens met diafragma f/1.4, hang je bij je bridge camera vast aan je ingebouwde zoomlens. Heeft die een diafragma van pakweg f/4.0, dan kom je al snel drie stops tekort ten opzichte van de spiegelreflex. En al die nadelen samen, betekenen een enorm verschil in kwaliteit.

Wat is een bridge camera

De voor- en nadelen van een bridge camera

De ingebouwde flitser van de bridge camera kan zowel een voor- als nadeel zijn. Bij weinig licht zal die niet volstaan om grote ruimtes van voldoende licht te voorzien om heldere beelden te schieten. Maar als invulflits bij het maken van portretten, heeft hij wel een meerwaarde.

Nadeel is dat vooral duurdere bridge camera’s een flitsschoen hebben, terwijl die standaard op zowat elke spiegelreflex zit. Waardoor het niet altijd mogelijk is om in combinatie met je bridge camera een reportageflitser te gebruiken, waarvan je zelf de lichtintensiteit en flitsrichting kunt bepalen, om het licht veel mooier en egaler over het plaatje te verdelen. Zodat je zware slagschaduwen achter je onderwerp voorkomt.

Lichtgewicht

Het grote voordeel van de bridge camera is dat je alles meteen bij de hand hebt, zodat je het toestel heel gemakkelijk mee op pad neemt. De flitser en de zoom zitten vast aan de camerabody, waardoor je geen fototas met extra materiaal moet meesleuren. Bovendien is de bridge camera bijzonder licht, doordat daar geen opklapbare spiegel zit ingebouwd en hij bijgevolg ook geen optische zoeker heeft.

De kleinere beeldsensor in de camera heeft een minder zware processor nodig om het beeld goed te interpreteren en naar de SD-kaart te schrijven. En overbodige snufjes werden veelal weggelaten. Wat samen behoorlijk in gewicht scheelt en van de bridge camera een handige, compacte camera maakt.

Zoombereik

Andere troeven zijn: de robuuste handgrip waarmee je de camera stevig vastneemt, het eenvoudige menu dat voor geen enkele beginnende fotograaf een struikelblok vormt en een immens zoombereik dat je de mogelijkheid biedt om zowel heel dichtbij als op heel grote afstand scherp te stellen. Zodat je elk onderwerp groot en gedetailleerd in het beeldkader plaatst. Ook als het om wilde dieren gaat, die je op safari vanuit de terreinwagen fotografeert. Of oude vissersbootjes die mijlenver op zee hun netten ophalen, terwijl jij vanop het strand toekijkt.

Bij fel daglicht gebruik je de volle capaciteit van je superzoom. ’s Avonds ondervind je wellicht sneller problemen, omdat de lichtgevoeligheid van de zoom beduidend minder wordt wanneer je die volledig gebruikt. Daarom raden wij een goed statief

waarom bridge camera kopen

Waarom gebruik je een bridge camera?

Hou je van fotograferen als hobby, maar heb je niet de ambitie om ooit professioneel met fotografie aan de slag te gaan, dan is een goede bridge camera misschien de juiste camera voor jou. Hij is vooral handig wanneer je vaak op reis gaat en niet vroeger dan voorzien naar de luchthaven wilt trekken om je fototas te laten nakijken of wilt bijbetalen voor je zware handbagage.

De compacte en lichte bridge camera steek je zomaar in je reiskoffer, of draag je rond je nek bij het boarden. Zodat het fototoestel altijd inzetbaar is en je de eerste vakantiefoto’s zelfs al op het tarmac kunt schieten. Om je reportage te vervolledigen op je zonnige vakantiebestemming. Met familiefoto’s en plaatjes van wat je bezoekt.

Vakantiefoto’s

Want de bridge camera is het meest geschikt voor locaties waar de zon vaak schijnt en het beste licht voorhanden is. Wanneer je op cultuurreis door Griekenland trekt en de Akropolis bezoekt, nog meer bezienswaardigheden aandoet in Italië, of je partner met de kinderen laat poseren voor de piramiden van Gizeh in de Egyptische woestijn. Zodat je voldoende hebt aan een lage ISO-waarde, die scherpere foto’s oplevert, met minder ruis. En je rustig op je statische onderwerp kunt scherpstellen, waarbij de sluitertijd van ondergeschikt belang is. Dan neem je de camera stevig in je ene hand en ondersteunt hem met de andere, zoom je in tot je het ideale plaatje ziet en druk je af om de foto te nemen.

Gebruiksgemak

Op het grote kantelbare LCD-scherm aan de rugzijde van je bridge camera beoordeel je het beeld. Is de foto goed, dan hoef je er niets meer aan te doen. De processor in het toestel bewaart het bestand in JPEG-formaat op je SD-kaart. Enkel duurdere toestellen geven ook de mogelijkheid om de beelden als RAW op te slaan, die je later nog kunt gaan bewerken. Maar de bridge camera maakt het meestal niet zo moeilijk. Hij staat voor een groot gebruiksgemak. Waardoor hij bijzonder geschikt is voor wie sporadisch fotografeert en liefst niet te veel aan de instellingen van de camera verandert.

Tijdens je reis maak je met een volle batterij ongeveer 400 opnamen in automatische stand. Enkel de duurdere en veel zwaardere spiegelreflex doet met 1.000 opnamen per batterij beter. Maar daarbij moet je de lenzen vaak verwisselen, terwijl je bij de bridge camera aan één superzoom genoeg hebt. Wat je veel moeite bespaart en je meer bewegingsvrijheid geeft, om het juiste standpunt voor je foto te bepalen.

bridge camera en spiegelreflex vergelijken

Hoeveel kost een goede bridge camera?

Flexibel fotograferen met een goede superzoom, hoeft niet veel te kosten. Een degelijke, goedkope bridge camera, zoals de Canon PowerShot SX540 HS, heb je al voor minder dan 400 euro. Voor iets  betere modellen van Canon, Nikon en Panasonic betaal je tussen 500 en 1.200 euro. De beste, meer professionele bridge camera Sony Cybershot DSC-RX10 IV, kost al snel 1.500 euro en meer. Of je dat budget aan een camera met superzoom wilt geven en welke dan je voorkeur wegdraagt, laten we volledig aan jou over.

Investering

Vast staat dat je voor dat geld een goede automatische camera met ingebouwde beeldstabilisatie krijgt, die je door zijn compacte vorm en zijn lichtgewicht gemakkelijk mee op pad neemt. Maar je tegelijkertijd een camera aankoopt, die in veel gevallen duurder is dan de kleinere instapmodellen spiegelreflexen, waaraan je toekomstgericht kunt voortbouwen. Door na een beetje sparen, bij de camerabody een extra opzetflitser en lichtsterkere lenzen te kopen, die je kwalitatief betere foto’s opleveren, waarvan je probleemloos grote prints kunt maken.

Keuze

Zijn standaard fotoprints van 10 x 15 en 13 x 18 centimeter voldoende voor jou. Of stel je wel eens een fotoalbum samen van maximaal A4-formaat, dan volstaat een bridge camera ruimschoots voor jouw familie- en vakantiefoto’s. Om je te helpen kiezen, hebben wij een uitgebreide test gedaan. In onze vergelijking vind je meer uitleg over de specifieke kenmerken en een overzicht van de beste bridge camera’s.

Lees ook de volgende artikels

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.