Scroll Top
Wat is een all-in-one pc volledig uitgelegd

Wat is een All-in-one PC?

Een All-in-one pc of AIO is een type computer waarbij alle onderdelen in één toestel zijn geïntegreerd. Onderdelen zoals de processor, de grafische kaar, het RAM-geheugen en de opslagruimte zitten achterin de monitor verwerkt.

All-in-one computers bestaan al sinds 1980 maar de eerste echte populaire AIO was de Apple iMac G3 die uitkwam in 1998. Laptops werden doorheen de jaren steeds sneller en lichter waardoor ze de standaard zijn geworden voor zowel thuisgebruik als zakelijk gebruik. Hierdoor heb je vandaag veel meer keuze tussen verschillende laptop in vergelijking met AIO’s.

Wat is een all-in-one pc volledig uitgelegd
De all-in-One PC's van Apple zijn zeer krachtig en geschikt voor fotobewerking

Wat zijn de voordelen van een All-in-one PC?

Het grootste voordeel van een AIO is zijn ruimtebesparend ontwerp.  All-in-one computers nemen minder ruimte in beslag in vergelijking met een klassieke opstelling waarbij je een aparte toren aansluit op een beeldscherm. Dit is ideaal voor mensen die weinig plaats hebben aan hun bureau.

Bovendien hebben All-in-one computers een stijlvol ontwerp waardoor ze een professionele uitstraling geven. Door ze te gebruiken in combinatie met een draadloze muis en een draadloos toetsenbord kun je heel eenvoudig een clean desk aanhouden.

Daarnaast zijn ze ook gemakkelijk te verplaatsen omdat alle onderdelen in één apparaat zijn geïntegreerd. Hierdoor kun je de computer gemakkelijker verplaatsen van de ene naar de andere ruimte, bijvoorbeeld als je verhuist of als je tijdelijk op een andere locatie werkt.

All-in-one computers zijn eenvoudig in gebruik. Je hoeft ze enkel uit de doos te halen en een muis en toetsenbord aansluiten. Bovendien beschikken ze over heel wat geïntegreerde hardware zoals een webcam en luidsprekers waardoor je geen andere accessoires moet kopen om te kunnen videocallen.

Wat zijn de nadelen van een All-in-one PC?

Het grootste nadeel van een All-in-one PC is dat ze moeilijk te herstellen zijn. Omdat alle componenten in de behuizing van de All-in-one pc zijn geïntegreerd is het moeilijk en vaak onmogelijk om ze te vervangen. Hierdoor is een AIO minder geschikt voor wie op een later moment nog wilt kunnen upgraden. En als er een onderdeel kapot gaat, moet meestal de hele AIO-computer vervangen.

All-in-one pc’s zijn vaak duurder dan desktops met vergelijkbare hardware. Dit komt omdat ze een geïntegreerd ontwerp waarbij de onderdelen dichter bij elkaar zitten. Omdat alle onderdelen zo dicht bij elkaar zitten is de luchtstroom ook beperkt. Dit kan leiden tot oververhitting bij intensief gebruik zoals het spelen van videogames of het bewerken van video’s.

Daarnaast is de grootte van het scherm beperkt tot de grootte van de behuizing. Dit kan een probleem zijn als je behoefte hebt aan een groter scherm voor bepaalde taken zoals fotobewerking. Omdat er een kleinere markt is voor AIO’s is de keuze in vergelijking met laptops vrij beperkt.

All in one PC's voor en nadelen

Wat zijn de meest bekende merken die AIO’s verkopen?

Er zijn maar een paar merken die All-in-one computers verkopen. De meeste populaire merken zijn Apple, Acer, Lenovo en HP.

De Apple iMac draait op macOS en wordt voornamelijk gekocht door mensen die regelmatig foto’s en video’s bewerken. Acer, Lenovo en HP verkopen goedkopere AIO’s die gebruik maken van Windows. De Acer Chromebase is een van de weinige all-in-one computers dat gebruik maakt van ChromeOS.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.